utorak, studenoga 26, 2013

450

Povodom 450. obljetnice svršetka Tridentskog koncila, papa Franjo imenovao je svojim izaslanikom W. kard. Brandmüllera. Na jubileju tog koncila koji se morao suočiti s tzv. reformacijom, Papu će predstavljati upravo kardinal koji se u mladosti obratio s protestantizma. Ovo je u kratko vrijeme drugi tekst Svetog Oca u prilog hermeneutike koju je Naš predšasnik Benedikt XVI. izložio 2005. pred Rimskom kurijom

"Časnom bratu Našemu
VALTERU SVETE RIMSKE CRKVE KARDINALU BRANDMÜLLERU

Kako se bliži 450. obljetnica dana sretnog svršetka Tridentskog koncila, dolikuje Crkvi da se spremnim i pozornim žarom sjeti vrlo plodna nauka proistekla iz toga koncila sabrana u tirolskom kraju. Zaista, Crkva je oduvijek iz dobroga razloga pridavala mnogo pažnje dekretima i kanonima toga koncila kojih se treba spominjati i obdržavati, jer su se koncilski oci velikom pažnjom posvetili onim krajnje ozbiljnim okolnostima i pitanjima koja su se tada pojavila, da se katolička vjera jasnije i bolje razumije. Jamačno nadahnuti i vođeni Duhom Svetim, bili su posebno pomni ne samo da očuvaju sveti polog kršćanskoga nauka, već i da bude jasniji ljudima, tako da se spasenjsko Gospodinovo djelo širi diljem zemaljskoga kruga i da se evanđelje navješćuje čitavomu svijetu.

Slušajući istoga Duha Svetoga, Sveta Crkva se u naše vrijeme iznova prisjeća prebogatoga tridentskoga nauka i usvaja ga. Zapravo, ona 'hermeneutika obnove' koju je Naš predšasnik Benedikt XVI. izložio 2005. pred Rimskom kurijom, odnosi se ne samo na Tridentski, nego i na Vatikanski koncil. Taj način interpretacije doista baca jasnije svjetlo na onu važnu karakteristiku Crkve koju joj je sam Gospodin dao: 'Crkva je jedan subjekt koji vremenom raste i dalje se razvija, no pritom ostaje uvijek isti, Božji narod kao jedan subjekt na svom putu' (Božićno obraćanje Rimskoj kuriji 2005.). 


Stoga, radosni smo i sretni što se taj događaj koji tako veličanstveno sja u povijesti Crkve, na još svečaniji način slavi u gradu Tridentu. S tim u svezi je naš časni brat Alojzije Bressan, nadbiskup i metropolit tridentski, zamolio da zadužimo nekog uglednog prelata koji će nadolazećega 3. prosinca, upraviti riječi ohrabrenja svima koji će pribivati tomu radosnom spomenu. Smatrajući, dakle, taj zahtjev opravdanim, i želeći mu udovoljiti, obraćamo se Tebi, časni brate, koji si zaključke toga koncila stručno istraživao i mudro pronosio. Mi, dakle, imenujemo ovim pismom Tebe, NAŠIM IZVANREDNIM IZASLANIKOM, na proslavi 450. obljetnice dana kad su koncilski oci zaključili Tridentski koncil. Sve koji budu sudjelovali na tom događaju pozvat ćeš na to da se jednodušno ujedine s duhom Presvetog Spasitelja, da si u punini posvijeste sve one plodove koji proizlaze iz toga koncila, te da ih dijele s drugima i koliko im je moguće da ih šire. Ti ćeš u Naše ime pozdraviti nadbiskupa metropolita tridentskoga i sve druge nazočne pobožne biskupe, svećenike, redovnike i redovnice, te Kristove vjernike laike, i iskazat ćeš im Našu blagonaklonost.

U žarkoj, konačno, molitvi želimo zazvati Svemogućeg Boga da povjerenu Ti zadaću mogneš uspješno provesti, da svi sudionici toga jubileja postanu dionici velikih Gospodnjih milosti. Neka Naš apostolski blagoslov koji Tebi, časni brate, rado u Gospodinu udjeljujemo, bude posrednik i glasnik nebeskih darova, i želimo da dođe isto tako do svih ondje okupljenih.

Dano u Rimu, kod sv. Petra, XIX. dana mjeseca studenog, godine MMXIII., pontifikata Našega prve.

FRANJO"

Izvor: summorum-pontificum.de
Slika: Orbis Catholicus Secundus

3 komentara: