četvrtak, studenoga 21, 2013

Dva karmela

Papa je jučer na svršetku opće audijencije podsjetio na današnji dan Prikazanja Marijina u Hramu koji se obilježava kao dan kontemplativnih redova. Danas će i sam posjetiti rimske kamaldulke, a na listu redova i koludrica koje se vraćaju klasičnom rimskom obredu treba dodati još dva samostana. 


Prvi je iz rodnog grada svete Terezije iz Lisieuxa. Karmel u Alençonu postojao je još 1780., ali je ukinut tijekom Francuske revolucije. Obnovio ga je biskup F.-M. Trégaro 1888. godine. Posvećen je Presvetom Srcu Isusovu i Bezgrješnom Začeću. Kad je papa Benedikt XVI. izdao motuproprij Summorum Pontificum, sestre su se brzo složile oko povratka starom obredu. Već 2008. uvele su klasičnu sv. misu nedjeljama i blagdanima. U jednom intervjuu iz 2010. priorica je objasnila razloge povratku starom misalu riječima A. Frossarda, koji je rekao da nova misa nije dovoljno kontemplativna, da se previše govori i da je umanjen dio otajstvenosti. Razlog je dakle što izvanredni oblik bolje izražava svetost, ljubav i štovanje. To je jedna 'ljupka' liturgija. Usporedite npr. prijevode misala dom G. Lefebvrea s onima modernog misala. Ton nije posve isti. [...] Za nas to nipošto nije pitanje vezanosti za stare dane.

Sada su tražile i dobile od biskupa J. Haberta iz Séesa svakodnevnu tradicionalnu sv. misu koja će se nedjeljom i blagdanom služiti u 9 sati, a radnim danom u 8 sati. Kapelan je dijecezanski svećenik, a pomaže mu svećenik iz Petrova bratstva.


Od ovoga samostana nastao je karmel u mjestu Simacourbe u biskupiji msgr. Ailleta. Priorica iz Alençona tražila je dopuštenje za osnutak novog karmela prema konstitucijama iz 1990., što je on naravno prihvatio i snagom ovlasti koje mu je dao kard. Rodé, tada prefekt za redovnike, ustanovio Karmel Gospe od Susreta u koji je došlo deset koludrica. I u tom se samostanu sv. misa celebrira prema klasičnom rimskog obredu svakoga dana u 11 sati. 

Prema: Messainlatino.it
Slike: Riposte Catholique, Carmel de Simacourbe

2 komentara:

  1. Hvala na lijepim vijestima. Nadam se da se na ovu jednu pozitivnu recenicu nece zakvaciti dezurni apokalipticari....

    OdgovoriIzbriši
  2. Bogu hvala i slava!

    Augustin

    OdgovoriIzbriši