četvrtak, listopada 04, 2012

1212.-2012.

Godine iz naslova se, naravno, odnose na osam stoljeća od dolaska sv. Franje u našu domovinu. Pridružujem se toj značajnoj obljetnici s dva mala priloga. Najprije s nekoliko rečenica iz poznatoga djela D. v. Hildebranda i jednom nedavnom vijesti iz tradicijskoga redovničkog života. 

"Sveti Franjo koji je u najvećoj mjeri slijedio evanđeosko siromaštvo nikada nije tvrdio da crkve trebaju biti suhoparne i bez ljepote. Naprotiv, crkva i oltar mu nisu mogli biti dovoljno lijepi. Isto se otprilike može reći o svetom Župniku Arškom ili o sv. Tereziji Avilskoj (1).

Nastaje smiješno proturječje kada se zbog evanđeoskog siromaštva hoće razoriti umjetnički vrijedne crkve te ih- uz velike troškove- zamijeniti prozaičnim i golim bogomoljama (2).

Nisu ljepota i sjaj crkve nespojive s duhom siromaštva i nisu razlog za ljutnju siromašnih, nego je to puno više nepotreban luksuz i komfor, danas tako proširen.

Svećenici koji traže povratak evanđeoskom siromaštvu trebaju promisliti da u Sjedinjenim Državama i u Njemačkoj u puno slučajeva kler posjeduje najelegantnija vozila, najbolje kamere, najmodernije televizore. Previše pića i pušenja je sigurno protiv evanđeoskog siromaštva, no jamačno ne ljepota i raskoš crkava.

S jedne se strane tvrdi da bi crkve trebale biti ogoljene, a s druge se u župama i u kampusima katoličkih koledža podižu ružne zgrade za društvene svrhe koje su opskrbljene svakom vrstom nepotrebnog luksuza; a to se čini u ime socijalne skrbi i duha socijalnosti. Čak se i u samostanima mogu pronaći slična zbivanja...

(1) Usp. Theresia vom Kinde Jesu 'Leben' (München 1960), 9. pogl. i dalje
(2) Usp. Michel de Saint Pierre "Sainte Colère" (Paris: Editions de la Tabl Ronde, 1965), str. 175.

Dietrich von Hildebrand u: "Das trojanische Pferd in der Stadt Gottes"; EOS-Verlag AD 1992 "

S navedenim se riječima sigurno slažu franjevci Bezgrješne koji iz godine u godinu sve više napreduju. Propustio sam prenijeti vijest od 1. kolovoza kada je u svetištu Gospe od Dobrog Savjeta u Frigentu čak osamnaest franjevki Bezgrješne u nazočnosti osnivača kongregacije, o. Stjepana M. Manellija, primilo redovnički habit. Svetu misu je u klasičnom obliku rimskog obreda služio suosnivač o. Gabrijel Pellettieri.

"Vidjeti tako veliki broj mladih žena koje istodobno uzimaju redovničku odjeću, u Europi je postala rijetkost. Ženska je grana te mlade franjevačke zajednice vjerne Tradiciji u tom talijanskom novicijatu godišnje- prije motuproprija 'Summorum Pontificum' pape Benedikta XVI. iz 2007.- bilježila oko deset ulazaka, nakon njega taj se broj gotovo udvostručio [...]."


Franjevci Bezgrješne imaju i svoju internetsku televiziju,TV dell'IMMACOLATA, s dosta starijih filmova, snimaka raznih simpozija, svetih misa i predavanja među kojima i jedno o velikom mariologu fra Karlu Baliću.

2 komentara:

  1. Dodjite nam franjevci i franjevke od Bezgrjesne!

    OdgovoriIzbriši
  2. I jedna se češka cistercistska opatija vratila prošle godine tradicionalnom časoslovu, a sada su počeli celebrirati i staru Misu(po cistercitskom obredu). U tome im je pomogla njemačka trapistička opatija Mariawald! Deo gratias!Kad bi barem kod nas jedna redovnička zajednica počela celebrirati latinsku Misu po starom obredu! Bojim se da do dolaska FSSPX-a neće biti ništa!
    Fidelis

    OdgovoriIzbriši