nedjelja, rujna 23, 2012

Ich will immer brav sein

Koncem tjedna blagoslovljena je Papina kuća u Pentlingu. Oni koji su čitali Moj život pape Benedikta znaju da je zapisao da je ta kuća njegovu bratu, sestri i njemu postala pravim domom. Nakon što je postao papom predao ju je zakladi koja se bavi izdavanjem njegovih teoloških djela. Nakon renovacije koja je potrajala nekoliko tjedana, kuća je preuređena i preuzela je svoju novu ulogu. Među dvjestotinjak nazočnih bili su msgr. Georg, Papin brat, zatim nuncij u Njemačkoj, prefekt Kongregacije za nauk vjere i Papin osobni tajnik.

Kuća je uređena tako da se što vjernije dočara zajednički život braće Ratzinger. Marija, Papina sestra, pratila ga je do svoje smrti i vodila kućanstvo i njegovu osobnu korespondenciju. Izloženi su njen crveni pisaći stroj i kutija za šivanje. U prizemlju se nalaze tonske vrpce i aparat te neke rukopisne partiture crkvenog glazbenika i voditelja zbora msgr. Georga. Iznad vrata se još mogu pročitati kredom, rukom današnjega pape, napisani inicijali prilikom božićnog blagoslova doma. Pojedinci i skupine će uz prethodnu najavu moći pogledati i radnu sobu profesora Ratzingera. Radni stol od orahovine je kopija jer Papa već pedeset godina radi za istim stolom koji je nosio sa sobom na sve postaje svoga životnoga puta, a danas se nalazi u Apostolskoj palači. Dnevna soba je pretvorena u konferencijsku dvoranu prikladnu za manja događanja.

Među raznim izlošcima su i pisma djece obitelji Ratzinger za Božić 1934. godine. Budući papa, tada sedmogodišnjak, u svom je pismu dječjim rukopisom Malom Isusu među ostalim napisao: "Želim jednoga pučkog Schotta, zelenu misnu odjeću i jedno Srce Isusovo." Zauzvrat je obećao: "Uvijek ću biti dobar. Lijep pozdrav od Josepha Ratzingera."

Slika: Missa aos domingos

Nema komentara:

Objavi komentar