četvrtak, rujna 06, 2012

Hodočašće

One koji su ovih dana pogledali stranicu Međunarodnog saveza Una voce sigurno je iznenadilo da se među jezicima na kojima je prenesen intervju tajnika ove udruge nalazi i hrvatski. Tema je međunarodno hodočašće u Rim početkom studenoga ove godine kojim se želi obilježiti peta obljetnica motuproprija Summorum Pontificum. Sveta misa ovoga hodočašća bit će u Bazilici sv. Petra i to dan prije početka hrvatskog zahvalnog hodočašća za prošlogodišnji pohod Svetog Oca našoj domovini.

"- Gospodine Murphy, službeni ste glasnogovornik odbora 'Coetus Internationalis pro Summorum Pontificum'. Koja je njegova svrha?

'Coetus internationalis' okuplja različite skupine vjernika koje na svoj način rade u prilog motupropriju 'Summorum Pontificum'. Glavni nam je cilj da se te skupine ujedine u ljubavi i da međusobno surađuju. U središtu interesa 'Coetusa' je organizacija hodočašća u Rim početkom studenoga.

Iskoristili smo prigodu Svete godine vjere i petu obljetnicu motuproprija 'Summorum Pontificum' da pozovemo vjernička udruženja, skupine i pokrete diljem Europe da nam se pridruže u Rimu, kako bismo izrazili potporu Svetom Ocu i kako bismo mu zahvalili na 'Magni Carti' kojom je dao slobodu grgurovskom obredu. Poziv je to vjernicima za afirmacijom naše katoličke vjere i naše vjernosti Rimskom Prvosvećeniku, izraz našeg uvjerenja da je tradicionalna latinska liturgija savršeno sredstvo nove evangelizacije, uključujući njenu prihvaćenost kod mladeži i njenu univerzalnost.

Vrhunac će hodočašća biti pontifikalna misa u izvanrednom obliku rimskog obreda u 10 sati, u subotu, 3. studenoga u Bazilici sv. Petra, srcu katoličkog svijeta.

- Koji su pokreti prihvatili inicijativu?

Lista se pokreta povećava gotovo svakodnevno. Namjeravamo predstaviti njihov početni popis na službenoj objavi hodočašća, 10. rujna. No, neki pokreti zavrjeđuju poseban spomen. Govorim, dakle, kao tajnik Međunarodne federacije 'Una voce' koja je dala svoju snažnu podršku odboru 'Coetus Internationalis'. Udruge članice naše federacije na pet kontinenata, osobito Una voce Italia, bile su aktivne u radu 'Coetusa'.

Izvrstan primjer nove inicijative je 'Coordinamento Nazionale pro Summorum Pontificum' (CNSP) koji je okupio skupine i organizacije na talijanskom poluotoku.

Osobito bih želio istaknuti vrlo iskusnu i prepoznatljivu francusku udrugu 'Notre Dame de Chrétienté', koja organizira godišnje hodočašće u Chartres. Također i 'Foederatio Internationalis Juventutem', međunarodni savez mladeži koji podržava 'Summorum Pontificum', uočljiv na Svjetskom danu mladeži, a ovih je dana potvrdio svoje pristajanje uz 'Coetus Internationalis'.

Važna je podrška svih tih skupina i pokreta ukoliko želimo postići naš cilj, stvaranje jedinstva ljubavi i suradnje među pristalicama motuproprija 'Summorum Pontificum', a osobito izražavanje zahvalnosti za 'Summorum Pontificum' kao i naše vjernosti Rimskom Prvosvećeniku za vrijeme hodočašća u Rim u studenom. Ponavljam poziv svakoj skupini koja podržava 'Summorum Pontificum' da se registrira kod odbora 'Coetus Internationalis'.

- Imate li još detalja o napretku hodočašća kao što je npr. ime celebranta?

Radimo koliko nam dopušta, u Rimu nedodirljivi, ljetni odmor. Ime celebranta će se doznati na službenoj najavi u rujnu. Osim mise u Bazilici sv. Petra, pozivamo skupine da održe vlastite svečanosti ili okupljanja u Rimu u tjednu Svih svetih. Naš će se kapelan, abbé Claude Barthe, auktor mnogobrojnih knjiga i članaka o liturgiji, glede toga povezati s hodočasničkim skupinama i svećenicima koji će tom prigodom biti u Rimu. Svi zainteresirani mogu već sada kontaktirati naše tajništvo na adresi cisp [pri] mail.com ili osobno na secretary [pri] fiuv.org.

- Hodočašće službeno najavljujete 10. rujna, jedva osam tjedana prije mise 3. studenog. Malo je vremena. Koliko hodočasnika očekujete u Rimu?

Istina je da su rokovi kratki. Međutim, 'Coetus Internationalis' je tijekom mjeseci diskretno obavio mnogo posla. Procjene koje sam vidio kreću se od 3000 do 4000 hodočasnika iz cijelog svijeta.

- Spomenuli ste da ste i tajnik FIUV-a. Koja je uloga Federacije u ovom hodočašću i koje mjesto ono zauzima u aktivnostima FIUV-a?

Kao najstarija laička organizacija za očuvanje tradicionalne latinske liturgije, Međunarodna federacija 'Una voce' je bila otpočetka uključena u pripremu hodočašća. Naša mreža udruženja i saveza u 33 zemlje na pet kontinenata stavila je veliki naglasak na rad u suradnji i u jedinstvu u ljubavi. Bilo je prirodno da FIUV bude prvi i najčvršći oslonac 'Coetusa'.

Naša federacija svake dvije godine dolazi u Rim na generalnu skupštinu članstva, no potrudili smo se učiniti poseban napor da proslavimo petu obljetnicu motuproprija 'Summorum Pontificum' i da u Godini vjere pokažemo našu vjernost Papi. Hodočašće u Rim u studenom je izvrsna prigoda da se napravi ono što su katolici uvijek činili; da se hodočasti na grobove apostola i javno iskaže vjernost Papi.

Ono što je posebno u 'Coetusu' i što bi trebalo zanimati svakoga tko podržava 'Summorum Pontificum' je izočnost podjela. To je jednostavan čin ljubavi mnogih duša iz mnogih katoličkih pokreta koje žele uključiti svakoga u naš vidljivi izraz vjere, zahvalnosti i vjernosti. Svima onima s kojima dijelimo istu katoličku vjeru, zahvalnost zbog motuproprija 'Summorum Pontificum', vjernost Svetom Ocu i svima koji čitaju moje riječi, kažem: 'Dođite s nama u Rim!'"

Izvor: FIUV

Broj komentara: 6:

 1. Svake godine sam u hodočašću do Aljmaša ...

  Fizikalna Terapija Osijek

  OdgovoriIzbriši
 2. Lijepo. No, valja se uhvatiti u koštac i s Drugim vatikanskim saborom. Tu su počeli, a s time će i završiti svi trenutni problemi u Crkvi. Diskusiju je načeo sam Sv.Otac.Imam dojam da će tradicionalisti koji ne pripadaju FSSPX-u, preći u neku vrstu pokreta "sola liturgia" budući da o problemima tiranije modernizma unutar Crkve moraju uglavnom šutjeti.
  Fidelis

  OdgovoriIzbriši
 3. Već su počele špekulacije da bi Sv.Otac osobno mogao celebrirati sv.Misu po starom obredu u subotu 3.studenog u Sv.Petru. Kako celebrant još nije određen, a mnoge su se svjetske televizije već najavile za praćenje ovog događaja,mnogi tvrde da je ondekle procurila ta vijest.Mislim da je to velika želja mnogih,još uvijek samo "pobožna" želja, no papa Benedikt XVI. nas je više puta ugodno iznenadio-ništa me ne bi začudilo. Bila bi to velika stvar za Tradiciju! Molimo za Sv.Oca i za Tradiciju!
  Fidelis

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Molimo za Sv. Oca i Crkvu, ne Tradiciju! Što znači moliti za Tradiciju? Tradicija, koja proistječe iz ''istog božanskog izvora kao i Sveto pismo'' i ''potječe od apostola'' je tu, od Krista je darovana. Ta predaja (Tradicija), ''koja potječe od apostola, u Crkvi napreduje uz pomoć Duha Svetoga: raste, naime, spoznaja predanih stvari i riječi, kako po razmatranju i proučavanju vjernika koji u svojem srcu o tome razmišljaju (usp. Lk 2, 19 i 51) tako i po razumijevanju duhovnih stvari putem unutrašnjeg iskustva, te po naviještanju onih koji su s nasljedstvom u biskupskoj službi primili siguran milosni dar istine'' (DV 8).
   Za Crkvu i te vjernike molimo, kako bi po liturgiji Crkve vjernici primili i rasli u shvaćanju Riječi koju primamo kao ''riječ poruke Božje, ne kao riječ ljudsku, nego kakva uistinu jest, riječ Božju koja i djeluje u vama, vjernicima'' (1 Sol 2,13).
   Zato se ispričavam na skretanju s teme i molim vas da molite za Crkvu koja može vjerodostojno naviještati samo ako vjernici u Pismu i Tradiciji sretnu Onoga u koga su povjerovali, Onoga koji od nas jedini može učiniti odvažne svjedoke Evanđelja koji će kao punopravni članovi Crkve ostvarivati svoj udio u njezinu poslanju u onim okvirima koje im omogućava pojedini poziv i uloga u Crkvi.
   To bi bila velika stvar za Tradiciju!

   Izbriši
 4. Na Misi ređenja jednog talijanskog biskupa koju je predvodio državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone, sveta je Misa celebrirana na starom oltaru(ad Orientem ili ad Dominum). Novi je oltar maknut iz prezbiterija. Je li to priprava za vraćanje celebracije na stare oltare i uklanjanje ove opasne i nikad prihvaćene novotarije celebriranje "versus populum", oblika celebracije koji nema ni jedna istočna katolička Crkva, ni jedan šizmatički obred, čak ni crkvene zajednice potekle iz monofizitizma ili nestorijanstva. Čak ni heretici luterani koji se okreće prema križu kad se mole, a prema puku kad propovijedaju.
  Sprema li nas Sveti Otac na povratak Tradiciji?! Daj Bože!
  Fidelis

  OdgovoriIzbriši
 5. Dođe jedna ohrabrujuća informacija, a odmah nakon nje slijedi deprimirajuća. Tradicionalni su blogovi prenosili kako u Kazahstanu, gdje se gradi nova katedrala u neogotičkom stilu, neće biti u prezbiteriju "trpeze", samo tradicionalni oltar. Izgradnju je katedrale dobrim dijelom nadgledao biskup Athanasius Schneider, inače poznat teolog i borac za Tradiciju. Kratko prije završetka radova premješten je u glavni grad Kazahstana i...katedrala je dobila i novi oltar. Upravo je ovih dana baš taj novi oltar posvetio kardinal Angelo Sodano.Stari je oltar korišten za odlaganje raznih stvari. Reforma reforme...ipak fatamorgana ili?!
  Fidelis

  OdgovoriIzbriši