subota, veljače 18, 2012

Resurs

Prošloga tjedna, upravo na dan Gospe Lurdske, papa Benedikt XVI. dao je Lurdu novoga, i to najmlađeg, francuskog biskupa. Nanterre, svoju rodnu dijecezu gdje je do sada bio pomoćnim biskupom, ostavlja msgr. N. Brouwet i postaje dijecezanskim biskupom Tarbesa i Lurda. Ovdje ga vidimo za vrijeme ređenja jednog redovnika Bratstva sv. Vinka Fererskog.

Rođen je, 31. kolovoza 1962. u Suresnesu, a studirao je na Sorbonni i u Rimu na Papinskom sveučilištu Gregorijani i na Papinskom lateranskom sveučilištu. Ova je vijest objavljenja i na stranici Jeruzalemskoga latinskog patrijarhata jer je monsinjor dvije godine poučavao u tamošnjem sjemeništu.

Biskup je povezan s katoličkom tradicijom te sam služi misu i prema drevnom rimskom obredu. Kao svećenik i kao biskup više je puta sudjelovao na poznatom hodočašću tradiciji odanih vjernika od Pariza do Chartresa. Na sljedećim ga fotografijama vidimo kako putem ispovijeda hodočasnike.
Ovaj je izbor zanimljiv i stoga što se radi o osobnom Papinu izboru, čime jača one svećenike i biskupe koji podupiru smjer njegova pontifikata. "Papa Benedikt XVI. imenovanjem novog lurdskog biskupa ne signalizira Francuskoj samo da je potrebna nova evangelizacija, nego i kakav oblik nove evangelizacije. A za novu evangelizaciju su prema Benediktu XVI. potrebni, prije svega, dobri biskupi." (1)
Iako nije tradicionalan u uvriježenom smislu, S. Magister za njega kaže da: "Pripada, zapravo, generaciji mladih svećenika koji, kao i papa Ratzinger, na svijet tradicije- vrlo živ u Francuskoj i u svom nelefebvreovskom dijelu- gledaju više kao na resurs, nego kao na problem; za razliku od stare progresističke garde, sve manje utjecajne, ali i 'lustigerovske' generacije koja je sada na vrhu preko figura kao što su pariški kardinal A. Vingt-Trois ili nadbiskup Rennesa, P. d'Ornellas.

Lurd nije kardinalska dijeceza, ali je sa svojim marijanskim svetištem poput duhovnoga srca Francuske. U Lurdu se, zapravo, redovito okupljaju svi francuski biskupi na plenarne sjednice; da ne spominjemo međunarodnu dimenziju dijeceze. Dolaze vjernici, sjemeništarci, svećenici, biskupi i kardinali iz cijeloga svijeta. [...]

Zbog svih tih razloga je još značajnije da je Benedikt XVI. Lurdsku biskupiju povjerio biskupu s dobro definiranim karakteristikama kakve ima Brouwet." (2)

Izvor: (1) katholisches.info, (2) S. Magister
Slike: New Liturgical Movement 1, 2, perepiscopus.org

2 komentara:

  1. Imenovanje ovog biskupa je ohrabrujuća vijest.

    Zaintrigirao me, međutim, pojam "lustigerovske generacije". Što je to, odnosno koja su njena obilježja? Iz teksta ispada da to nije "stara progresistička garda", a istovremeno da nije ni blagonaklona prema tradiciji. A što onda je? Pretpostavljam, neki kvazicentristički, "ivanpavlovski" smjer?

    OdgovoriIzbriši
  2. Na neki način- iako bl. I. P. II. sigurno ne bi postupio u onom slučaju kao taj iz Rennesa.

    OdgovoriIzbriši