ponedjeljak, veljače 27, 2012

Iz Švicarske

Churski biskup uspostavio je u svojoj dijecezi dvije personalne župe za vjernike privržene klasičnom rimskom obredu. Ova je biskupija tako postala prva na njemačkom govornom području koja je napravila korak prema potpunom provođenju motuproprija Summorum Pontificum. Uopće prva takva personalna župa utemeljena je 1. veljače 2007. u Bordeauxu, a vodi je Ustanova Dobrog Pastira. Druga je osnovana u Rimu, 23. ožujka 2008. i povjerena je Petrovu bratstvu. Najprije slijedi kratko priopćenje biskupije, a zatim dio biskupova pisma.

a) priopćenje

"U Churskoj biskupiji preko trideset i pet godina postoje dva središta za vjernike vezane uz izvanredni oblik rimskog obreda. U njima se dušobrižništvo obavlja u tolikom opsegu kao i u mnogim župama, ali bez odgovarajuće regulacije. Biskup churski taj nezadovoljavajući dugotrajni provizorij želi okončati i kanonski urediti, stoga je od 22. veljače 2012. uspostavio dvije personalne župe; Marije Bezgrješne u Oberarthu za vjernike iz Urschweiza i Sv. Maksimilijana Kolbea u Thalwilu za vjernike iz Ciriškog kantona.

Pripadnost personalnoj župi nije primarno ovisna o mjestu stanovanja, kao kod klasičnih župa, nego prema članstvu skupini određenoj prema posebnostima obreda, jezika ili nacionalnosti. Tako je otprilike talijanska misija u gradu Zürichu i Winterthuru organizirana isto kao personalna župa.

Motuproprij 'Summorum Pontificum' pape Benedikta XVI., od 7. srpnja 2007., predviđa da biskupi za vjernike vezane uz izvanredni oblik rimskog obreda mogu uspostaviti personalne župe. Takve su personalne župe već uspostavljene u različitim biskupijma, npr. u Rimu, Bloisu, Strassburgu, Quebecu, Denveru, Colorado Springsu ili Dalasu.

Chur, 27. veljače 2012."

Izvor: Bistum Chur

b) biskupovo pismo

" [...]

Zadnjih su desetljeća u našoj biskupiji nastala dva živa središta za dušobrižništvo u izvanrednom obliku rimskog obreda; u Oberarthu/SZ i u Zürichu.

U Gospinoj su se kapeli 'Immaculata' u Oberarthu, u suglasnosti s tadašnjim dijecezanskim biskupom, svete mise u izvanrednom obliku slavile od 1977. god. Od 1999. slave se svakodnevno, a nedjeljom su dva euharistijska slavlja. Osim toga postoji mogućnost ispovijedi i duhovnoga vodstva što se redovito odvija. Isto tako, dušobrižništvu pripada kateheza učenika, pobožnosti, krštenja, dušobrižništvo bolesnika, pokopi, sudjelovanje na hodočašćima i duhovne vježbe. Krštenja i sahrane su provođeni u dogovoru sa župama.

U Zürich-Oerlikonu od 1971. god. u crkvi Presv. Srca Isusova bila je svake nedjelje navečer misa u izvanrednom obliku. Vjernici su se u početku organizirali preko udruge "Una voce" i od različitih svećenika zatražili dušobrižničku službu. U travnju 1998. skrb je za njih preuzelo Petrovo bratstvo. Do 2005. su se dnevne svete mise održavale u jednom preuređenom poslovnom lokalu na Schauffhauserstrasse, koji je napušten nakon što su se dvije dnevne mise mogle slaviti u crkvi Sv. Josipa. Također je u Eggu jedanput mjesečno radnim danom bilo jedno euharistijsko slavlje. Od 2002. je u Birmensdorfu, odnosno Uitikonu, na rapolaganju bila crkva za Sveto trodnevlje. Za slavlje polnoćke na Božić više je godina korištena kripta crkve sv. Gala u Schwamendingenu.

Obje zajednice, kako u Oberarthu tako u Zürichu, postoje već više desetljeća i mole jamstvo za trajni razvoj. U njima se dušobrižništvo odvija u onom djelokrugu koji odgovara onomu mnogih župa naše biskupije. Obje su zajednice primjereno opskrbljene financijski i osobljem. Radi se, dakle, o činu pravednosti da se vjernike više ne drži u kanonski neriješenom trajnom provizoriju, nego da se uredi dušobrižništvo uspostavom personalnih župa u Oberarthu (za područje Urschweiza) i Thalwilu (za Kanton Zürich) te da ga dijeceza formalno prizna.

Motuproprij 'Summorum Pontificum' pape Benedikta XVI., od 7. srpnja 2007., u čl. 10 predviđa da se za vjernike privržene izvanrednom obliku rimskog obreda, sukladno Zakoniku kanonskog prava, kan. 518, mogu uspostaviti personalne župe. Sukladno kan. 515 § 2 pri uspostavi župe treba saslušati Svećeničko vijeće.

Osim sa Svećeničkim vijeće tražio sam razgovor i s Biskupskim vijećem. Neke prigovore protiv osnivanja personalnih župa mogu dobro razumjeti, osobito strah da se ide na ruku 'crkvi u Crkvi', da se cementira nešto što škodi jednistvu. Ili, pitanje zašto se bira upravo personalna župa umjesto drugog redovitog oblika koji nije samostalan. Kod takvih prigovora imam povjerenja u ujedinjujuću snagu zajedničke vjere naše sveopće Crkve, i siguran sam da je ta snaga bila uvijek najbolje sredstvo protiv svih opasnosti od podjela, s koje god strane dolazile. Tako sam odvagnuo svako 'za' i 'protiv' svih gledišta i stavio ih u molitvu. Konačno, moram reći da su zadrške, doduše, razumljive, ali nemaju toliku težinu koliko pastoralne potrebe svih tih ljudi koji već dugo žive u provizoriju, a dio su naše biskupije.

Kako su prema mojoj prosudbi ispunjeni preduvjeti za ovaj korak, uspostavio sam 22. veljače 2012. dvije personalne župe; Sv. Maksimilijana Kolbea sa sjedištem u Thalwilu i Marije Bezgrješne sa sjedištem u Oberarthu. Istim danom sam, na prijedlog njihovih pretpostavljenih, imenovao o. M. Ramma, FSSP za župnika personalne župe Sv. Maksimilijana Kolbea i gospodina kanonika M. Bürgija za župnika personalne župe Marije Bezgrješne.

[...]"

Izvor: Bistum Chur
Slika: Wikimedia Commons

Nema komentara:

Objavi komentar