srijeda, rujna 14, 2011

Priopćenje

Dobili smo već i priopćenje Svete Stolice o današnjem sastanku. Uz sam tekst treba napomenuti da je ravnatelj Tiskovnog ureda, p. F. Lombardi, izjavio da se potpis odgovornih iz Piova bratstva na Doktrinalnu preambulu koja se spominje u priopćenju, očekuje za nekoliko mjeseci- iako rokovi nisu navedeni. Preambula se za sada neće objavljivati. Rekao je da se za rješenje kanonske situacije Piova bratstva razmišlja o personalnoj prelaturi. Poglavar Bratstva će večeras dati ekskluzivni intervju za DICI- tiskovnu agenciju Bratstva, kojoj se danas zbog velike zainteresiranosti teško pristupalo.

"U uredu Kongregacije za nauk vjere održan je, 14. rujna 2011. sastanak između Njegove Uzoritosti, W. kard. Levade, prefekta navedene Kongregacije i predsjednika Papinskog povjerenstva 'Ecclesia Dei', Njegove Preuzvišenosti, nadbiskupa L. Ladarije, SJ, tajnika iste Kongregacije te msgr. G. Pozza, tajnika Papinskog povjerenstva 'Ecclesia Dei', i Njegove Preuzvišenosti, biskupa B. Fellaya, generalnog poglavara Svećeničkog bratstva sv. Pija X. i otaca N. Pflugera i A.-M. Nélyja, generalnih asistenata Bratstva.

Nakon zamolbe generalnog poglavara Svećeničkog bratstva sv. Pija X., 15. prosinca 2008., Njegovoj Svetosti, papi Benediktu XVI., Sveti Otac je odlučio ukinuti izopćenje četvorice biskupa koje je posvetio nadbiskup M. Lefebvre, i istodobno započeti doktrinalne razgovore s Bratstvom, s ciljem da se prevladaju teškoće i problemi doktrinalne naravi i da se umanji postojeći lom.

Poslušno volji Svetog Oca, osam se puta u Rimu, od listopada 2009. do travnja 2011., okupilo mješovito studijsko povjerenstvo sastavljeno od stručnjaka Svećeničkog bratstva sv. Pija X. i od stručnjaka Kongregacije za nauk vjere. Ti razgovori, čiji je predmet bio predstavljanje i ispitivanje najznačajnijih doktrinalnih teškoća o kontroverznim temama, postigli su svoj cilj koji se sastojao u razjašnjenju pojedinih pozicija i njihovih motivacija.

Glede zabrinutosti i zahtjeva koje je iznijelo Svećeničko bratstvo sv. Pija X. za cjelovitost katoličke vjere s obzirom na hermeneutiku prekida II. vatikanskog koncila prema Tradiciji- hermeneutike koju je spomenuo papa Benedikt XVI. u svojoj Adresi Rimskoj kuriji, 22. prosinca 2005.-, Kongregacija za nauk vjere uzela je kao temeljnu osnovu za puno pomirenje s Apostolskom Stolicom prihvaćanje Doktrinalne preambule koja je predana tijekom sastanka, 14. rujna 2011. Ta preambula predstavlja neka doktrinalna načela i kriterije za tumačenje katoličkog nauka, nužna za osiguranje vjernosti Učiteljstvu Crkve i za 'sentire cum Ecclesia', ostavljajući otvorenim za legitimnu diskusiju studij i teološko objašnjenje posebnih izraza i formulacija koje se nalaze u tekstovima II. vatikanskog koncila i Učiteljstva koje je slijedilo.

Tijekom istoga sastanka su predloženi neki elementi glede kanonskog rješenja za Svećeničko bratstvo sv. Pija X., koje bi uslijedilo nakon eventualne pomirbe kojoj se nadamo."

Izvor: RORATE CÆLI
Slika: Wikimedia Commons

Nema komentara:

Objavi komentar