ponedjeljak, rujna 19, 2011

Nužno znanje

Odabrao sam dvije značajne vijesti koje se tiču tradicionalne mise.

1.) Instituto Superior de Liturgia od studijske godine 2011./'12. će u svoj program uvrstiti i drevni obred. Tečajeve o izvanrednom obliku rimskog obreda preuzeo je don P. Javier. U opisu stoji: "Znanje povijesti i sadržaja, kako misala u izdanju od 1962., tako i ostalih liturgijskih knjiga koje neposredno prethode onima izdanima mandatom II. vatikanskog, nužno je novim naraštajima; jednako kao i poredbeni studij s knjigama redovitog oblika rimskog obreda."

Ustanovu je 1986. kanonski uspostavila Sveta Stolica i jedinstvena je na španjolskom jezičnom području. Zbog toga njeni studenti dolaze iz svih španjolskih (nad)biskupija i zemalja Latinske Amerike. Pridružena je Katalonskom teološkom fakultetu. Ravnatelj, don J. González Padrós, doktorirao je na Papinskom ateneju Sv. Anzelma i savjetnik je u Liturgijskom povjerenstvu Španjolske biskupske konferencije. (1)

2.) U kolovozu je Libreria Editrice Vaticana objavila svezak pod naslovom "Djelatnost Svete Stolice- 2010". Iako neslužbeno izdanje, na 1343 stranice donosi popis raznih zanimljivih informacija koje se ne nalaze u drugim izvorima. Među njima je jedna koja kaže da je "sastavljeno zajedničko povjerenstvo eksperata Papinskog povjerenstva 'Ecclesia Dei' i Kongregacije za bogoštovlje, s ciljem 'aktualizacije' spomena svetaca i 'mogućeg unosa novih predslovlja' u Rimski misal iz 1962., kojemu je Benedikt XVI. dao puno građanstvo 2007." (2)

Sastavljeno prema: (1) Acción Litúrgica , (2) S. Magister
Slika: jdbradley's photostream

1 komentar:

  1. U principu nemam nista protiv dodavanju novih svetaca, ali nadam se da nece ici dalje od predslovlja. Previse se toga dogodilo, treba proci neko vrijeme da se izgradi povjerenje i stabilizira situacija. Inace ce brojne vjernike podsjecati na ono sto se dogadjalo u sezdesetima i sedamdesetima.

    OdgovoriIzbriši