utorak, rujna 13, 2011

Kleknuti pred Euharistijom

Iako smo mogli pročitati izvještaje o poticajnoj Papinoj propovijedi na zaključenju XXV. nacionalnog euharistijskog kongresa u Anconi, nedostaju riječi iz naslova. Vjerojatno da ne unose zabunu, nešto slično kao i s govorom kard. Bartoluccija- usp. original i vijest.

"Dvotisućljetna povijest crkve obilježena je svetim muževima i ženama čija je egzistencija rječit znak za to kako se iz zajedništva s Gospodinom, iz Euharistije, rađa nova i produbljena odgovornost na svim razinama društvenog života. Nastaje, dakle, jedan pozitivan društveni razvoj u čijem je središtu čovjek, prije svega siromašan, bolestan, potrebit čovjek.

Hraniti se Kristom, put je prema tomu da ne budemo otuđeni ili ravnodušni prema udesu naše braće, nego da stupimo u logiku ljubavi i dara žrtve križa. Tko zna kleknuti pred Euharistijom, tko prima Tijelo Gospodinovo, dijelit će svoj kruh s gladnima, vodu sa žednima, odijevati gole, pohoditi bolesne i utamničene (usp. Mt 25, 34-36). U svakom će čovjeku prepoznati Gospodina koji se nije kolebao sama sebe žrtvovati za naše spasenje. Euharistijska je duhovnost, dakle, pravi protuotrov protiv individualizma i egoizma koji često karakteriziraju naš svagdanji život, i vodi k ponovnom otkrivanju besplatnosti i središnjem značaju odnosâ, počevši s obitelji- pri čemu želimo misliti prije svega na one raspale. Duša kršćanske zajednice je euharistijska duhovnost koja nadilazi podjele i protimbe, te cijeni različitost karizma i služba, stavljajući ih u službu jedinstva Crkve, njene životnosti i misije. Euharistijska duhovnost je put kojim se vraća dostojanstvo čovjeku, također njegovu radu- brinući se za ravnotežu koja omogućuje i slobodno vrijeme za odmor i obitelj- te da se nadvlada nesigurnost privremenih radnih odnosa i problem nezaposlenosti. Euharistijska duhovnost nam pomaže, također, da se približimo različitim oblicima ljudske krhkosti, u sigurnosti da one ne umanjuju vrijednost osobe, nego zahtijevaju blizinu, prihvaćanje i pomoć. Iz Kruha Života nastaje snaga obnovljene odgojne sposobnosti koja pazi na to da svjedoči temeljne vrjednote opstojnosti, znanja, duhovnog i kulturalnog nasljeđa. Tom snagom možemo živjeti u gradu ljudi, spremni posvetiti se općem dobru i pridonijeti izgradnji pravednog i bratskog društva."

Izvor: katholisch-informiert.ch, vatican.va, WDTPRS
Slika: Acción Litúrgica

Nema komentara:

Objavi komentar