srijeda, rujna 14, 2011

Odlučujuća točka

Današnji susret predstavnika Svete Stolice i Piova bratstva privukao je, uostalom kao i uvijek, zamjetnu pozornost medija; tim više što neki predviđaju da se približavamo točki na kojoj će Bratstvo morati donijeti svoju konačnu odluku- Point of no return. Prenosim dva primjera, a uskoro će se pokazati koliko su ovi analitičari bili u pravu:

1.)

"Prema procjeni francuskog dnevnika 'Le Figaro', ocrtava se rješenje spora koji traje već desetljećima između tradicijskog Piova bratstva i Vatikana.

U svom izdanju od utorka, list piše da na sastanku u srijedu između generalnog poglavara Piova bratstva, B. Fellaya, i prefekta Kongregacije za nauk vjere, W. kard. Levade, treba očekivati prijedloge Svete Stolice o sporazumu.

Doduše, Fellay i Levada bi pri susretu ustanovili da se ne slažu u vrjednovanju II. vatikanskog koncila (1962.-1965.); no, velika novost se sastoji u tomu, kaže se dalje, da će Vatikan priznati da se kod prijepornih točaka ne radi o 'esencijalnim' pitanjima katoličke vjere.

Vatikan će nadalje zahtijevati od Piova bratstva da se izjasni o središnjim točkama na kojima se već dva tisućljeća temelji katolička vjera. Složi li se Piovo bratstvo, predložit će mu se, prema 'Le Figarou', jedno pravno rješenje koje mu omogućuje da postane jedna katolička zajednica.

Prema informacijama dotičnog lista u Vatikanu se razmišlja o više modela. Tako bi Bratstvo moglo biti uzdignuto na personalnu prelaturu kao što je slučaj s 'Opusom Dei'. Alternativa je i oblik ordinarijata, kakav je uspostavljen za anglikance koji prelaze u Katoličku crkvu.

Dopisnik za religijska pitanja, J.-M. Guenois, piše nadalje da nije vjerojatno kako će već u srijedu biti objavljena odluka o budućnosti tradicijskog Bratstva. Razlog tomu je što poglavar Piova bratstva neće moći prihvatiti rimske prijedloge bez konzultacija. Ali postoje naznake da će velika većina Piova bratstva prihvatiti rimske prijedloge.

Već gotovo dvije godine traju razgovori između Svete Stolice i Piova bratstva o pitanjima crkvenog nauka. No, sredinom kolovoza je Fellay isključio mogućnost da će Bratstvo priznati II. vatikanski koncil. [...]"

Izvor: gloria.tv

2.)

"Odnosi između lefebvrista i Svete Stolice su stigli do odlučujuće točke. U Apostolskoj palači je neki opisuju kao 'točku s koje nema povratka', kako izvješćuje vatikanist A. Tornielli. Sutra, 14. rujna 2011., u Vatikan će stići poglavar Piova bratstva, msgr. B. Fellay, praćen svojim pomoćnicima, o. N. Pflugerom i o. M.-A. Nelyjem. Primit će ih W. kard. Levada, prefekt Kongregacije za nauk vjere, i msgr. G. Pozzo, tajnik Papinskog povjerenstva 'Ecclesia Dei'.

Kardinal Levada će, prema Tornielliju, delegaciji Piova bratstva predati dokument od dvije stranice, o kojem će se Bratstvo onda izjasniti. Dokument, koji je potvrdio Papa, obuhvaća prosudbu Svete Stolice o doktrinalnim razgovorima s Piovim bratstvom.

Kratkoća dokumenta je prikladna, kaže se u Vatikanu, da se precizno imenuju pitanja oko kojih su se vodili doktrinalni razgovori, prije svega o vjerskoj slobodi, ekumenizmu i ekleziologiji.

Msgr. Fellay koji nije osobno sudjelovao u razgovorima o nauku, još ne zna sadržaj dokumenta koji će mu se 14. rujna uručiti. Kongregacija za nauk vjere zamolit će ga da u punom miru ispita dokument i u prikladnom vremenu odgovori. Bratstvo ni u kojem slučaju neće biti izloženo pritisku, nego će potpuno slobodno odgovoriti i izvijestiti. Moći će zatražiti daljnja objašnjenja ukoliko vidi za to potrebe. Time je određen okvir.

Prihvaćanje dokumenta smatrat će se kao nužan uvjet za puno jedinstvo s Katoličkom crkvom. S tim je povezana i kanonska uspostava svećeničkog bratstva koje je osnovao nadbiskup M. Lefebvre, za koje Sveta Stolica predviđa stvaranje personalnog ordinarijata.

Papa Benedikt XVI. je otpočetka učinio niz koraka i gesta da se prevlada prekid, koji je nastupio biskupskim posvetama koje je proveo 1988. nadbiskup Lefebvre. One sežu od primanja msgr. Fellaya u Castel Gandolfu, kratko nakon početka pontifikata, preko motuproprija 'Summorum Pontificum', do ukidanja dekreta o izopćenju četvorice biskupa Bratstva. Zadnji je korak bio zasjenjen 'slučajem Williamson'.

Piovo je bratstvo za vrijeme doktrinalnih razgovora nabacilo niz pitanja o dokumentima II. vatikanskog koncila i time o značenju i prihvaćanju Koncila samoga. Kardinal Levada će im 14. rujna predati odgovor koji je potvrdio Papa. Odgovor će biti na interpretativnoj liniji koju Benedikt XVI. zastupa otpočetka svoga pontifikata, i kojom Crkvi daje novi način čitanja Koncila.

Od sutra odluka prelazi u ruke Svećeničkog bratstva sv. Pija X. Poznato je da papa Bendikt XVI. želi sporazum, ali na temelju jednog konkretnog i prije svega solidnog temelja. Isto je tako poznato da jedan dio Bratstva želi i teži k povratku u puno zajedništvo s Crkvom, dok drugi- njima pripada i msgr. Williamson- ustraju na stajalištu da s poslijekoncilskom Crkvom nije moguć nikakav sporazum. Odluka još nije pala. Sveta Stolica stoga želi Bratstvu dati vremena da donese odluku koju smatra ispravnom."

Izvor: katholisches.info

Pridružimo se nakani Svetog Oca Bendikta XVI. moleći ove litanije:

Litanije sv. Pija X., pape

Gospodine, smiluj se!
Kriste, smiluj se!
Gospodine, smiluj se!

Kriste, čuj nas!
Kriste, usliši nas!

Oče nebeski, Bože, smiluj nam se
Sine, Otkupitelju svijeta, Bože,
Duše Sveti, Bože,
Sveto Trojstvo, jedan Bože,

Sveta Marijo, Majko Božja, moli za nas
Sveti Josipe, zaštitniče Sveopće Crkve,

Sveti Pio X., uzore svećenikâ,
Sveti Pio X., mudri biskupe,
Sveti Pio X., ponizni kardinale i patrijarše,
Sveti Pio X., gorljivi Prvosvećeniče svoga stada,
Sveti Pio X., pobožni učitelju,
Sveti Pio X., odan siromasima,
Sveti Pio X., tješitelju bolesnih,
Sveti Pio X., ljubitelju siromaštva,
Sveti Pio X., ponizna srca,
Sveti Pio X., vjeran dužnosti,
Sveti Pio X., herojski u vršenju svih krjeposti,
Sveti Pio X., ispunjen duhom samoodricanja,
Sveti Pio X., koji si za cilj imao obnovu svega u Kristu,
Sveti Pio X., koji si doveo dječicu pričesnoj klupi,
Sveti Pio X., koji si svima savjetovao dnevnu i čestu pričest,
Sveti Pio X., koji si nas poticao da upoznamo i ljubimo svetu misu,
Sveti Pio X., koji si svugdje tražio širenje kršćanskog nauka,
Sveti Pio X., koji si se opirao svim krivovjerjima i osuđivao ih,
Sveti Pio X., koji si nas učio pravoj Katoličkoj akciji,
Sveti Pio X., koji si posvetio vjernike laičkom apostolatu,
Sveti Pio X., koji si htio biti poznat kao siromašni pastir duša,
Sveti Pio X., koji odgovaraš na molitve onih koji ti vapiju,

Jaganjče Božji koji oduzimaš grijehe svijeta, oprosti nam Gospodine!
Jaganjče Božji koji oduzimaš grijehe svijeta, usliši nas Gospodine!
Jaganjče Božji koji oduzimaš grijehe svijeta, smiluj nam se!

℣. Moli za nas sv. Pio X.
℞. Da dostojni postanemo obećanja Kristovih,

Pomolimo se.

Bože, koji si ispunio dušu sv. Pija X. gorljivim milosrđem i pozvao ga da bude namjesnik Kristov, podaj da njegovim zagovorom mognemo slijediti stope Isusa, našeg božanskog učitelja; i da naše molitve ovom svetom papi budu plodonosne u ovom životu i nakon njega. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

Izvor: catholictradition.org

Nema komentara:

Objavi komentar