subota, lipnja 11, 2011

Povijesna prilika?

Prema nekim informacijama (ili glasinama) ovaj je lipanj krucijalan u odnosima Rima i Piova bratstva. Messainlatino.it je zato pokrenula molitvenu akciju tijekom Duhovske osmine kako bi se iskoristila (možebitna) 'povijesna prilika'. O čemu se točno radi pročitajte u članku.

"Čini se da su odnosi između Svete Stolice i Piova bratstva u lipnju stupili u odlučujuću fazu i da možda idu prema prekretnici.

Za vrijeme Duhova 2011. se završava ono što je poglavar Bratstva, msgr. B. Fellay naveo kao preduvjete za pomirbu:

- motuproprij 'Summorum Pontificum' od 7. srpnja 2007., koji je osnažen naputkom 'Universae Ecclesiae' od 30. svibnja 2011., priznaje pravo svakom katoličkom svećeniku da celebrira svetu misu prema drevnom obredu.

- dekretom od 21. siječnja 2009. povučeno je izopćenje četvorice biskupa Bratstva

- Rim je pozvao teološko povjerenstvo Bratstva da s Kongregacijom za nauk vjere diskutira o doktrinalnim pitanjima. Za stolom su sjedila po tri teologa, Kongregacije za nauk vjere i Piova bratstva, kako bi ispitala koja slaganja postoje u očuvanju dobra vjere i postoje li pretpostavke da se nadvlada lom između Rima i nasljednika msgr. Lefebvrea.

U svom najnovijem intervjuu koji je u Gabonu dao msgr. Fellay, a koji je objavljen na stranici DICI Piova bratstva, poglavaru su postavljena dva pitanja o budućnosti Bratstva i odnosu prema Rimu. Na kojoj su točki odnosi s Rimom? Može li se srednjoročno računati s normalizacijom?

Fellay: Kontakti se nastavljaju. Mi smo zapravo došli do kraja faze razgovorâ. Stvar nije potpuno jasna. Što će se dogoditi? Što će biti rezultat te faze? Što Rim za nas ima u vidu? Ne smijemo se prepuštati iluzijama; nalazimo se usred crkvene krize koja još nipošto nije gotova. Što je naša zadaća u toj krizi? Mislim da nas je dobri Bog na neki način povezao s tom krizom da radimo na ponovnoj izgradnji Crkve. To može trajati još desetljeće ili dva. Treba puno hrabrosti i izdržljivosti. Sve se može riješiti već sutra ili prekosutra. Sve je u Božjim rukama. Naša je zadaća samo to da ostanemo vjerni."

Čini se da su doktrinalni razgovori stigli svom koncu. Kako je predviđeno, njihov će sadržaj ispitati Kongregacija za nauk vjere. Na kraju toga postupka navest će se jasno slaganja, ali i razilaženja o II. vatikanskom koncilu i o novoj liturgiji. 'Nakon vrlo dugog, zasigurno providonosnog dozrijevanja, to znači više jasnoće i milost koja se do prije nekoliko godina činila nemogućom, da obje strane u izravnoj i otvorenoj diskusiji jasno imenuju ključne probleme', piše 'Messainlatino.it'. Na koncu bi moglo doći do sporazuma kakav je već 1988. postignut između tadašnjega prefekta Kongregacije za nauk vjere, J. kard. Ratzingera i nadb. M. Lefebvrea. Otvorenim ostaje sporazum koji bi ostavio neke razlike u pogledima koje bi tek budućnost mogla riješiti. Do sporazuma je, dakle, već bilo došlo, ali je on propao zbog način na koji je nadb. Lefebvre proveo posvetu biskupa. Danas se pitanje biskupâ postavlja na sasvim drugi način zbog opoziva dekreta o izopćenju.

Za Piovo bratstvo glavno pitanje glasi: 'Što Papa za nas ima u vidu?' Papa Benedikt XVI. je zbog svojih pregovora s msgr. Lefebvreom od 1988. najbolje upoznat s pitanjem, predložit će poglavaru Bratstva uspostavu personalnog ordinarijata, kako bi Bratstvu i s njim povezanim zajednicama dao kanonsku poziciju u Crkvi. Time osigurava Bratstvu široku autonomiju prema dijecezanskim biskupima, koja je za Bratstvo od središnjeg značaja zbog odbojnog, dijelom čak neprijateljskog raspoloženja nekih biskupa, npr. na njemačkom i francuskom govornom području.

'Messainlatino.it' pozivajući se na jednu zajednicu koja pripada 'Ecclesiji Dei' izvješćuje da će papa Benedikt XVI. još u lipnju ponuditi msgr. Fellayu takvu mogućnost.

Sveti Otac je do sada u svom pontifikatu učinio 'ogromne korake' da se postigne pomirenje s Piovim bratstvom i nadvlada raskol. Tima spadaju i oni koji se nipošto ne odnose prvenstveno na Piovo bratstvo: Papin govor Rimskoj kuriji o interpretaciji II. vatikanskog koncila iz prosinca 2005.; motuproprij 'Summorum Pontificum' o povratku i liberalizaciji drevnog obreda za cijelu Crkvu iz srpnja 2007. Izravno se na Piovo bratstvo odnosilo ukidanje izopćenja četvorice biskupa u siječnju 2009. i početak doktrinalnih razgovora Kongregacije za nauk vjere s Piovim bratstvom.

Čini se da Papa drži kako je dozrijelo vrijeme da provede novu fazu, time što će Svećeničko bratstvo sv. Pija X. i s njim povezane zajednice, prevesti iz statusa 'neregularnosti' u crkveno jasno određen i priznat status.

'Obje će strane time puno dobiti', komentira 'Messainlatino.it': 'Crkva će prevladati jedan bolan lom i dobiti svježe i odlučne trupe za borbu na ponovnoj izgradnji Crkve i onoga što je prethodnih desetljeća izgubljeno. Piovo bratstvo će se očistiti od stigme pobunjenika i 'šizme' i moći će razviti daljnji učinkoviti apostolat unutar Crkve i u ime Crkve, a da ne bude opterećeno i ograničeno tisućama predrasuda, kojima je do sada bilo opterećeno u očima prosječnih katolika. Također će očuvati svoju slobodu djelovanja.'

Poziv na molitvu

'Messainlatino.it' poziva na molitvu za vrijeme Duhovske osmine, da se 'ne propusti ova možda jedinstvena prilika', koju moraju iskoristiti 'svi katolici' s 'velikim ufanjem', osim onih koji 'više vole jednu izvjesnu interpretaciju II. vatikanskog koncila od Crkve'.

Katolici su pozvani moliti kroz cijelu Duhovsku oktavu, od Duhova do nedjelje Presvetog Trojstva, na sljedeću nakanu:

Nakana:

- da Svećeničko bratstvo svetog Pija Desetog dobije kanonski status u Svetoj Crkvi

Molitva:

V.Veni, Sancte Spiritus,
R. Reple tuorum corda fidelium, et tui amoris in eis ignem accende.
V. Emitte Spiritum tuum et creabuntur;
R. Et renovabis faciem terrae.

Oremus
Deus, qui corda fidelium Sancti Spiritus illustratione docuisti, da nobis in eodem Spiritu recta sapere, et de eius semper consolatione gaudere. Per Christum Dominum nostrum. Amen.

V. Dođi, Duše Sveti,
R. Napuni srca svojih vjernih i užezi u njima oganj svoje ljubavi.

V. Pošalji Duha svojega i postat će,
R. I obnovit ćeš lice zemlje.

Pomolimo se.

Bože, koji si svjetlošću Duha Svetoga poučio srca vjernih, daj da u tom istom Duhu, što je pravo mislimo i njegovoj se utjesi vazda radujemo. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

Vjernici su pozvani da dodaju i dnevnu krunicu."

Izvor: katholisches.info
Slike: WIKIMEDIA COMMONS, RORATE CÆLI