petak, lipnja 17, 2011

186 000

Kongregacija za svećenike je 13. svibnja 2011. poslala preko apostolskih nuncija pismo biskupima svijeta, da povodom šezdesete obljetnice svećeničkog ređenja pape Benedikta XVI. organiziraju euharistijska klanjanja. Ta će inicijativa sigurno naići na dobar odaziv i kod nas s obzirom na to da je još živo lijepo sjećanje na zajedničku adoraciju sa Svetim Ocem na Trgu bana Jelačića. Također, na stranici Münchenske nadbiskupije možete pogledati isječke iz filma koji je snimljen za ovaj Papin jubilej.

"186 000 sati euharistijskog klanjanja u nekoliko dana. To je dar Kongregacije za kler papi Benediktu XVI. za šezdesetu obljetnicu njegova svećeničkog ređenja. Kongregacija time zahvaljuje Bogu za Papu i moli za svete svećenike i svećenička zvanja.

Kongregacija za svećenike moli biskupe svih 3100 biskupija širom Katoličke crkve da održe 60 sati euharistijskoga klanjanja. Za svaku svećeničku godinu Benedikta XVI.

29. lipnja 1951. na svetkovinu apostolskih prvaka, Petra i Pavla, Joseph Ratzinger je zajedno sa svojim bratom Georgom i četrdeset drugih kandidata u freisinškoj katedrali zaređen za svećenika. Sveti red podijelio je Michael kardinal von Faulhaber, nadbiskup Münchena i Freisinga, koji se suprotstavio nacionalsocijalizmu i sastavio prvi nacrt enciklike pape Pija XI., 'Mit brennender Sorge'. Tom je enciklikom Crkva u ožujku 1937. osudila Hitlerove i nacionalsocijalističke rasističke teorije.

Nešto se zanimljivo dogodilo kad je mladi Joseph Ratzinger kleknuo pred starog kardinala. Opisuje to u svojoj autobiografiji 'Moj život': 'Ne treba biti praznovjeran, ali u trenutku kad mi je stari nadbiskup položio ruke na glavu, jedna ptičica- možda ševa- uzletjela je s glavnog oltara katedrale i zacvrkutala malu zahvalnicu, što mi je bilo poput utjehe odozgor: 'Dobro je, na pravom si putu.''

U svom pismu biskupima Kongregacija za kler pod vodstvom prefekta M. kard. Piacenze, istaknula je kako je ovaj trenutak posebno prikladan da se okupimo oko Svetog Oca i 'posvjedočimo mu svu svoju zahvalnost'. Prije svega zahvalnost za 'širenje istine u svijetu' koja proizlazi iz učiteljstva Crkve.

Taj molitveni dar 'može se zaključiti 1. srpnjem, svetkovinom Presv. Srca Isusova', koji je i Dan posvete svećenika. Na taj bi se način Papi 'poklonio izvanredni vijenac molitve i nadnaravnog jedninstva, koji je u stanju vidljivim učiniti pravo središte našega života od kojega proizlazi svake misijski i pastoralni napor, i koji daje da zasja pravo lice Crkve i njenih svećenika'."

Izvor: katholisches.info
Slika: Toma Blizanac (i brat Marko)

Nema komentara:

Objavi komentar