nedjelja, svibnja 23, 2010

U Njemačkoj 44%

Nakon kraće pauze nastavljam s malo starijim vijestima, već poznatima, ali vrijednima spomena. Prošlomjesečno pismo udruge Paix Liturgique izvješćuje o najnovijem istraživanju javnoga mnijenja o starijem obredu u Njemačkoj (podsjetnik na rezultate talijanskog ispitivanja). Sve važnije družbe odane klasičnoj liturgiji djeluju u Njemačkoj i na njemačkom govornom području, postoje i dva sjemeništa, od 2008 i jedna opatija kao i dvije laičke udruge; Pro missa tridentina i Una voce.

„1. Pitanje: Odlazite li na misu?
Tjedno: 5,9 %,
Mjesečno: 4,1%
O blagdanima: 18,9%
Prigodno (npr. za vjenčanja): 42,3%
Nikada: 28,8%

2. pitanje: U srpnju 2007., papa Benedikt XVI. podsjetio je da se sv. misa može celebrirati u modernom, tzv. 'redovitom' obliku, odnosno, obliku koji je dao papa Pavao VI., na njemačkom jeziku- pri čemu svećenik celebrira licem prema vjernicima , a pričest se prima stojeći- kao i prema tradicionalnom, 'izvanrednom' obliku, misalu Ivana XXIII. na latinskom jeziku i gregorijanskom obredu- pri čemu svećenik celebrira prema oltaru, a vjernici pričest primaju klečeći. Jeste li to znali?
Da: 43,1%
Ne: 56,9%

3. pitanje: Biste li smatrali normalnim kad bi se sveta misa u Vašoj župi redovito slavila u oba liturgijska oblika (da ili ne)?
Da: 50,6%
Ne: 24,5%
Nema mišljenja: 24,9%

4. pitanje: Kad bi se u Vašoj župi slavila sv. Misa i na latinskom jeziku prema gregorijanskom obredu- u izvanrednom obliku- ne ukidajući tzv. „redovite“ mise na njemačkom jeziku, biste li sudjelovali?
Odgovori prakticirajućih katolika koji redovito (tjedno ili mjesečno) dolaze na misu:
25% bi sudjelovalo svakog tjedna
19% jednom mjesečno
9% prigodom velikih blagdana
7% nikada

KOMENTAR PAIX LITURGIQUEA
1. Ovo ispitivanje iznosi na vidjelo jedino ono što je već općepoznato, također među klerom, naime da u Njemačkoj postoji odanost izvanrednom obliku rimskog obreda, i da na interes za njim u velikoj mjeri nije odgovoreno na zadovoljavajući način: 25% prakticirajućih katolika, što je jedan od četiri, SVAKE NEDJELJE bi sudjelovalo na tradicionalnoj misi kada bi se slavila u njihovoj župi. Jedanput mjesečno bi sudjelovalo 19%, dakle ukupno 44%. To je više negoli u Parizu za koji naše ispitivanje, koje je proveo 'Harris Iteractiv' s istim pitanjima, daje rezultat od 33%. To je značajna pastoralna činjenica koja potvrđuje ostala provedena istraživanja.
2. Brojevi: Njemačka ima 82 000 000 stanovnika, od kojih se 20 090 000 izjašnjava katolicima; od njih svake nedjelje na misu ide 1 185 310, a 823 690 jedanput mjesečno.
Iz istraživanja proizlazi da bi 300 000 njemačkih vjernika sudjelovalo na misi u tradicionalnom obliku svake nedjelje, kada bi bila slavljena u NJIHOVOJ župi.
3. Radi se samo o jednom istraživanju, koje kao i sva ostala ukazuje samo na velike trendove, bez težnje za apsolutnom točnošću. O ovim trendovima koji se ovdje naznačuju, prema našem mišljenju, trebali bi razmisliti svi katolici dobre volje.
Utvrdili smo da ovo ispitivanje samo potvrđuje sva ispitivanja koja je do sada provela 'Paix Liturgique' od 2001.- 'Harris Interactive' je proveo istraživanje u Parizu u siječnju-veljači 2010., Institut 'JLM Etudes' u prosincu 2009. u Versaillesu, 'DOXA' u rujnu 2009. u Italiji, Institut 'CSA' u studenom 2006. u Francuskoj, 'IPSOS' u travnju 2001. u Francuskoj; pored 'Sofresovog' istraživanja koje je naručio 'Le Pèlerin' u prosincu 2006.
4. Samo 24,5% njemačkih katolika ne slaže se da oba oblika rimskog obreda mirno supostoje u župama (u Francuskoj je bilo 34% prema istraživanju 'Le Pèlerina' prije objave motuproprija, a 30% na temelju istraživanja koje je proveo 'CSA' za 'Paix Liturgique'.
Protivljenje primjeni motuproprija događa se možda zbog nekih svećenika, ali mora se priznati, da je to protivljenje kod vjernika znatno manje, a moglo bi postati potpuno marginalno kad bi svi vjernici doznali za postojanje motuproprija i kad bi sve župe slobodno mogle celebrirati prema izvanrednom obliku rimskog obreda.“

Nema komentara:

Objavi komentar