nedjelja, svibnja 23, 2010

Viteštvo

Poznato je da postoji puno udruga inspiriranih starim templarima, ali ni jedna nije redovnička zajednica. Vojska hrama ili Siromašni vitezovi Kristovi su zajednica koja se ne poziva na izravno podrijetlo od templara, ali se nadahnjuje na idealima kršćanskoga viteštva kako je to izložio sv. Bernard u Liber ad milites Templi de laude novae militiae.

Nastali su u Sieni 1979. kao laička zajednica. Na blagdan Male Gospe, 1988. god., nadbiskup Siene M. J. Castellano OP, odobrio im je statute i priznao ih kao privatno vjerničko udruženje biskupijskoga prava. Njegov nasljednik, nadbiskup G. Bonicelli, potvrdio im je 1990. pravilo pod naslovom 'Pravilo siromašnih vitezova Kristovih'. Castello della Magione u Poggibonsiju kod Siene je sjedište meštra reda M. A. Cristofanija koji je i utemeljitelj. Među članovima se nalazi i jedanaest biskupa kao počasni kapelani, a nekoliko kardinala je bilo protektorima reda; S. Oddi, E. Gagnon PSS, A. M. Stickler SDB.

Od Svete Stolice, odnosno Apostolske pokorničarne, dobili su više oprosta za glavne blagdane njihova reda- sv. Ivana Apostola i sv. Jurja. Blaženu Djevicu Mariju štuju kao svoju kraljicu.

Broje oko 100 članova- celibataraca i onih koji su u braku, muškaraca i žena. Od toga broja je 30 profesa, odnosno zavjetovanih članova koji žive kao redovnici. Zavjetuju se na siromaštvo, čistoću, poslušnost i četvrti zavjet; javnoga svjedočenja vjere. Odjeća je bijela (tunika, škapular i plašt) s crvenim oktogonalnim križem.

Još 1993. prihvatili su stariji obred kao vlastiti za sva liturgijska slavlja kao i za božanski oficij. U starijem obredu vide učinkovito sredstvo za suzbijanje moderne agresije koja napada vjeru i moral.

Do danas su se proširili iz Italije na Njemačku, Austriju, Mađarsku, Poljsku, Rumunjsku, Španjolsku, Irsku, Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD...

Na blogu Orbis Catholicus Secundus nalazi se dosta slika njihova sjedišta- 1, 2, 3, 4.

Slika: Wikipedia

Nema komentara:

Objavi komentar