ponedjeljak, svibnja 24, 2010

Portugal

Uoči Papina pohoda Portugalu ovoga svibnja, udruga Paix Liturgique je naručila anketu kako bi ispitala interes Portugalaca za tradicionalnom misom. Ispitivanje je trajalo od 29. travnja do 6. svibnja. Posebno upada u oči da 74% ispitanika nije čulo za motuproprij Summorum pontificum, odnosno za njegove posljedice (kod nas bi taj postotak sigurno bio i viši), ali isto tako većina redovitih vjernika ne samo da ne bi imala ništa protiv, nego bi i dolazili na misu u klasičnom obliku kad bi se služila u njihovoj župi.

"1. pitanje: Idete li na misu?
Tjedno: 11,7%
Mjesečno: 7,6%
O većim blagdanima: 12%
Prigodno (vjenčanja i sl.): 68,7%

2. pitanje: U srpnju 2007. papa Benedikt XVI. ponovio je da se sv. mise mogu celebrirati kako u modernom obliku, nazvanom 'redovitim' ili 'Pavla VI.'- na portugalskom, pri čemu svećenik gleda u vjernike i pričest se prima stojeći- tako i u tradicionalnom obliku- nazvanom 'izvanrednim' ili 'Ivana XXIII.'- na latinskom s gregorijanskim pjevanjem, pri čemu je svećenik usmjeren prema oltaru i pričest se prima klečeći. Znate li za to?
Da: 26%
Ne: 74%

3. pitanje: Biste li smatrali normalnim ako bi se ta dva liturgijska oblika redovito slavila u VAŠOJ župi?
Da: 44,7%
Ne: 40%
Bez mišljenja: 15,3%

4. pitanje: Ukoliko bi se u VAŠOJ župi celebrirala misa na latinskom s gregorijanskim pjevanjem u izvanrednom obliku, ne ukidajući onu 'redovitu' na portugalskom, biste li sudjelovali?

Odgovori samo od redovitih vjernika (koji na misu dolaze tjedno i mjesečno)
-29,5% bi sudjelovalo tjedno
-24% jedanput mjesečno
-14,2% za veće blagdane
-23,5% povremeno
-8,8% nikada"

Nema komentara:

Objavi komentar