srijeda, svibnja 06, 2015

Ustrajati

Zadnjih je tjedana više puta bilo riječi o Torinskom platnu oko kojeg se povodom izlaganja okupljaju i razne tradicijske zajednice. Slijedi izvještaj o misi koju je u Torinu služio tajnik Papinskog povjerenstva Ecclesia Dei, msgr. Pozzo. Sveta misa je održana u crkvi Nadbratovštine Glavosjeka sv. Ivana Krstitelja, zvane i Nadbratovštinom Milosrđa; o toj je crkvi pisao Toma u drugom nastavku svog putopisa (1, 2, 3).

"Nadbratovština je motuproprijem Ecclesia Dei afflicta iz 1988. god. dobila dopuštenje da njeguje tradicionalni obred. Crkvu je u XVIII. st. izgradila ova nadbratovština koja je osnovana 1578. godine. Oltarni prostor iz doba nastanka crkve potpuno je očuvan.


Oko crkve je nastao 'coetus fidelium', Udruga kardinala G. Saldarinija za promicanje Tradicije u Nadbiskupiji turinskoj u smislu motuproprija Summorum Pontificum iz 2007. god. Pariška tradicijska Župa sv. Eugena zajedno sa Scholom sv. Cecilije bila je od 30. travnja do 3. svibnja na hodočašću k Svetom sindonu. Kurijalni nadbiskup G. Pozzo, tajnik Papinskog povjerenstva 'Ecclesia Dei', celebrirao je za njih u crkvi Milosrđa 'missu praelatitiju'.

- 'Ustrajati u zalaganju za tradicionalnu misu i suprotstaviti se svakom neopravdanom otporu'


Udruga kardinala G. Saldarinija imala je priliku izvijestiti msgr. Pozza o svojim iskustvima, ali također i o teškoćama i zaprjekama. Kurijalni je nadbiskup vjernike ohrabrio da ustraju u svom zalaganju za širenje tradicionalne liturgije, i da se suprotstave svakom neopravdanom protivljenju. Istodobno ih je uvjerio u primjerenu zaštitu, jer je pravo svih vjernika da bez zaprjeka dođu do tradicionalnog obreda."

Nadbratovština je nastala iz brige za vječno spasenje osuđenika na smrt. Stoljećima je vršila duhovna i tjelesna djela milosrđa u njihovu korist: duhovna pratnja, kršćanski pokop nakon izvršenja kazne i svete mise za spas njihovih duša. I u naše je vrijeme djelatna u skrbi za zatvorenike.

Članak završava podsjetnikom na ostale svete mise prema klasičnom rimskom obredu koje će se u Torinu služiti za hodočasnike Svetom sindonu, koji će biti izložen do 24. lipnja ove godine.

Izvor: Katholisches.info
Slike: Toma Blizanac (i brat Marko), Messainlatino.it

Nema komentara:

Objavi komentar