petak, svibnja 15, 2015

Pred novim razdobljem

Od početka svibnja se zna da povjerenik franjevaca Bezgrješne neće više moći nastaviti svoju službu koja je od samog početka izazivala nevjericu i zaprepaštenje. Buru je zadnji put diglo njegovo mirenje s članovima obitelji utemeljitelja franjevaca Bezgrješne, 12. veljače 2015., koji su ga tužili zbog klevete. Dvije su strane potpisale sporazum kojim se povjerenik ispričava i izjavljuje da ništa od onoga što je napisao u okružnici od 8. prosinca 2013. (da se utemeljiteljeva obitelj okoristila dobrima franjevaca Bezgrješne) ne ide na njihov račun, tj. da obitelj "apsolutno nema ništa s bilo kakvim nezakonitim radnjama" (Katholisches.info). Povjerenik se obvezao na javnu ispriku koju je trebao objaviti do 3. ožujka 2015. na stranici tiskovne agencije AGI i na stranici franjevaca Bezgrješne. K tomu, svoj braći i sestrama je trebao priopćiti svoju ispriku u otvorenom pismu, potpisom je preuzeo i sve troškove odvjetnikâ i postupka te obvezu obitelji utemeljitelja isplatiti 20 000 eura. 

Kad je stvar dospjela u javnost (vidi presliku potpisanoga), bio je narušen njegov ugled pa je povukao svoj potpis. Napisao je 18. veljače 2015. oštro pismo svim članovima ove redovničke zajednice kojim ih izvješćuje da dogovor više ne smatra valjanim. Branio se da je djelovao samo pro bono pacis i "u duhu serafskoga jedinstva" te proizlazi da ipak želi da dođe do suđenja. 

Bio je to jedan od niza neugodnih događaja koji je pratio njegovu službu. Nedavno je, pak, doživio moždani udar i sada se očekuje sljedeći potez nadležnih vlasti glede budućnosti nekoć sjajne i perspektivne Kongregacije franjevaca Bezgrješne. O svemu tomu u novom članku R. de Matteija:

"'Sic transit gloria mundi'. Za franjevce Bezgrješne, ustanovu koju je utemeljio o. S. M. Manelli, i koja je od 11. srpnja 2013. pod povjereničkom upravom, gotova je 'Volpijeva era' koja će jamačno biti upamćena kao jedno od najžalosnijih razdoblja u povijesti tog reda. 

Otac Volpi kojeg je Kongregacija za redovnike postavila za to da likvidira red oca Manellija, nalazi se u jednoj rimskoj klinici nakon što je pretrpio moždani udar. Posljedica udara je kljenut koja je ozbiljno utjecala na njegovo zdravstveno stanje i prisilila ga da se neopozivo odrekne svoje komesarske službe.

U veljači 2014. 'Corrispondenza Romana' je prikupila 8000 potpisa koji su predani Svetoj Stolici i kojima se traži opoziv kapucina kao povjerenika franjevaca Bezgrješne. 'U razdoblju od pet mjeseci'- pisali smo u prosincu 2013.- 'otac Volpi je razbio Ustanovu, izazvao kaos i patnju unutar nje, među vjernicima skandal, kritiku u medijima, nelagodu i zapanjenost u Crkvi. Pri tomu nije važno je li o. Volpi uzročnik ili samo provoditelj plana uništenja. No, jedno je sigurno: ne zaustavi li se plan, posljedice će biti katastrofalne. Kako bi se spriječilo da na jednu katastrofu dođe nova katastrofa, o. Volpi mora biti opozvan.'

Povjerenika Volpija nije smijenila Kongregacija za redovnike, već se to dogodilo po otajstvenim naumima Božanske Providnosti. Njegovo zdravstveno stanje nikada nije bilo dobro, a napetosti kojima se izložio kad je prihvatio službu povjerenika, bile su vrlo teške. Ne samo zbog trenutačnog loma koji je odmah nastao kod franjevaca Bezgrješne, od kojih je njih 70% ostalo vjerno o. Manelliju, nego i zbog protivnosti koje su nastale s o. Brunom koji je nakon početka komesarijata vodio Red ka katastrofi. K svemu tomu treba dodati i napetosti s Kongregacijom za redovnike koja se nije složila s mnogim povjerenikovim inicijativama, kao što je pokušaj osude neke braće bez procesa nakon što su bili zatražili dispenzaciju ili eksklaustraciju, i koji su su sada pod zaštitom mnogih biskupa u Italiji, Velikoj Britaniji i na Filipinima.

Nadalje, Volpijeva je vjerodostojnost bila narušena nagodbom od 12. veljače 2015. na rimskom tribunalu. Povjerenik je najprije potpisao nagodbu kojom priznaje da je oklevetao obitelj o. Manellija time što ih je optužio da su protupravno prisvojili dobra ove redovničke ustanove, da bi zatim povukao potpis. Velikim blefom se pokazala optužba da su franjevci Bezgrješne nezakonito pohranili milijune eura. Do istrage je došlo zbog sukoba fratara povezanih s ocima Volpijem i Brunom s jedne strane, te s druge strane vjerničkih laičkih udruga vjernih o. Manelliju. 

Prvi su tvrdila da su im na raspolaganju dobra koja zakonito posjeduju potonji; otuda optužbe, istrage i jedinstvena sudska odluka da privremenu skrb nad dobrima povjeri o. Volpiju do konačnog pravorijeka (iako je on jedna od strana u sporu). Ostaje, ipak, činjenica da gotovo dvije godine nitko još nije odgovorio na glavno pitanje: koji su pravi razlozi za uvođenje povjereničke uprave kod franjevaca Bezgrješne? Postavljaju se različite pretpostavke, no razlozi nikad nisu navedeni.

Ocu Volpiju, koji je sada izvan scene, izručujemo svoje najbolje želje za ozdravljenje. U međuvremenu, o. S. M. Manelli je također u bolnici, u San Giovanni Rotondu, okružen poštovanjem i naklonošću mnoge braće, sestara i vjernika koji pripadaju duhovnoj obitelji koju je osnovao. Pred Svetom Stolicom je sada imenovanje novog povjerenika. Svi se nadamo da taj neće ponoviti pogrješke prethodnoga, te da se zatvaranjem jednog razdoblja otvara drugo s različitim predznakom."

Izvor: CORRISPONDENZA ROMANA, Katholisches.info

Nema komentara:

Objavi komentar