srijeda, kolovoza 06, 2014

Konformisti

Prema dublinskom nadbiskupu, kako prenosi The Tablet, mlađi su svećenici vrlo skeptični prema papi Franji. Nadbiskup je javno, neočinski, istaknuo primjedbu jednoga svoga mladog svećenika. Otac Ray ističe da je takav odnos prema vlastitima mladim svećenicima jedan od razloga zašto ih nadbiskup ima tako malo*.

"Hrabrost pape Franje uzrokuje nemir među onima koji imaju 'vrlo konformistički i zatvoreni katolicizam', upozorio je nadbiskup dublinski.

U govoru koji je održao u Melbourneu, nadbiskup D. Martin se osvrnuo na jednoga mladog kapelana koji je nedavno rekao svom župniku da nije sretan s nekim stvarima koje je izjavio papa Franjo. 

One prema mladom svećeniku 'nisu u skladu s onim što je naučio u sjemeništu' te je sugerirao da 'vjernike čine nesigurnima i da čak ohrabruju one koji se ne drže katoličkog pravovjerja da stavljaju u pitanje tradicionalni nauk'.

Nadbiskup je konzervativne i progresivne katolike upozorio od 'zatvorenosti' u svoje vlastite ideje. Potvrdio je da je irski katolicizam imao jaku tradiciju egzaktnog nauka.

U svom odgovoru na taj komentar, o. S. Ahearne iz Udruženja katoličkih svećenika rekao je da su nadbiskupove riječi 'primjerene' i da bi Crkva u Irskoj trebala čuti više takvih komentara.

Rekao je da nadbiskupova zabrinutost zbog 'mladog kapelana' vrijedi općenito, jer su mnogi zabrinuti što, kako se čini, neki mladi svećenici u irskoj Crkvi prihvaćaju vrlo tradicionalistički pogled na Crkvu.

Komentirao je da su oni 'vrlo zatvoreni u prošli model svećeništva' te da se to očituje u 'načinu na koji se odijevaju, u načinu na koji celebriraju misu i u njihovim nazorima'."

Komentar s bloga Der Katholik und die Welt:

"'Deo gratias' da usprkos više od pedesetogodišnjih suprotnih pokušaja indoktrinacije širom svijeta, opet ima takvih mladih irskih svećenika.

Ovaj je kratki članak lijep primjer 'obrnute inkvizicije'. Kako stoji na jednom mjestu, ranije se s pravom progonilo kad bi se odstupilo od crkvene Tradicije. Danas je obratno.

Progresivci koji odbijaju Tradiciju tj. Predaju ili koji su, kao što je slučaj s katoličkim stavom o židovima, čak stvorili paradoks 'potpuno nove tradicije', sada određuju što će se u Crkvi Kristovoj trpjeti, a što ne.

Očito je dovoljno tek malo mladih svećenika da se oglasi progresistički alarm. Prema irskim katolicima, dublinski nadbiskup je uočljiv po osobitom progresizmu. Ne čudi, stoga, da ga uznemiruje prisutnost mladih svećenika vjernih Tradiciji.

Osim toga, zanimalo bi me sljedeće: Tko je to zapravo i kada odlučio što je 'prošli model svećeništva'? Jasno mi je da su 'progresivni' svećenici morali biti šokirani kad im je u prošlom pontifikatu sveti Župnik Arški predstavljen za 'uzor svećeništva'. Nikakvo čudo da se sve činilo kako bi se ta godina, u kojoj im je pred oči kao ogledalo prijekorno stavljen 'prošli model svećeništva', koliko je više moguće ignorirala. 

Božji 'model svećeništva' se u svakom slučaju ne može nikada promijeniti, jer je On sam prema dogmatici apsolutno nepromjenjiv. U svako vrijeme svećenici poput sv. Župnika Arškog moraju svim snagama pokušavati suzbiti grijehe. Onaj čovjek koji obdržava zapovijedi je taj koji ljubi Boga. 

Nažalost, danas se ne vidi da se to pokušava posredovati katolicima. Naprotiv, može se promatrati kako opći moral pada na sve niže grane, a katolici širom svijeta postaju rulja, u čemu ih čak opravdavaju mnogi svećenici pa i biskupi, što se onda prodaje kao 'pastoralni pristup', umjesto da ih vuku na viši duhovni nivo i odvraćaju od grješnosti.

Moglo bi se lako pomisliti da je bio plan da svi postanu rulja. Kako se čini prema rulji u svijetu, to je u nekoliko desetljeća savršeno uspjelo, a da nije mnogo svećenika nešto poduzelo.

Ne 'zatvoriti' se 'u geto'- tako progresivci savjetuju katolicima već 50 godina. Time se misli da se treba bezbrižno uključiti među one koji drugačije misle pa i  ljude koji imaju potpuno suprotstavljen nazor na svijet katoličkoj vjeri. Osim toga, tim se prijekorom katolicima uvijek podmetala 'netolerancija' protiv 'raznolikosti', težak grijeh, ali samo prema preambuli Povelje UN-a.

Nisu se katolici 'zatvarali', ili bolje reći sklanjali, zato što nisu podnosili druge ljude, nego zato da se ne zaraze lažnim idejama. Naime, samo se s pravom vjerom dolazi u nebo.

Posebno je loše da progresivni kler zahtijeva da se vodi 'dijalog' s raskolnicima i hereticima, s poganima pa i s ateistima, što je dovelo dotle da su se katolici  rastali od katoličkih dogmi i načela i izgubili pravu vjeru. Ranije je uobičajeno načelo bilo da se treba držati podalje od lošeg društva, sada se već pedeset godina savjetuje dijalog s njim- plodovi su posvuda vidljivi."

Izvor: Der Katholik und die Welt

Nema komentara:

Objavi komentar