ponedjeljak, kolovoza 25, 2014

2006.

"Kad je papa Benedikt XVI. u svečanoj sveučilišnoj dvorani održao svoj Regensburški govor, valovi su se razbjesnjeli. Došlo je do izbijanja nasilja u islamskom svijetu. No, razbuktala se kritika i s dviju nemuslimanskih strana koje su se tako mogle prepoznati kao zamjetno bliske. Došla je od zapadnih relativista otuđenih od religije i od interreligijski fiksiranih dijelova kršćanstva. Benedikt XVI. nije samo iznio temeljitu kritiku islama, nego isto tako zapadnog relativizma i u svom govoru ustanovio izravni aktualni međuodnos između obiju pojavnosti.

Od njega se tada distancirao jedan čovjek u dalekom Buenos Airesu: J. M. kard. Bergoglio. Pristalice Argentinca koji je u međuvremenu postao papa, svaku kritiku usmjerenu na nj promatraju kao uvredu veličanstva. On sâm, međutim, nije imao takvih dvojba kad je otvoreno kritizirao Benedikta XVI. i uvrstio se u kor glasnih i utjecajnih papinih grditelja." (katholisches.info)

Bergogliov je glasnogovornik don G. Marcó izjavio za argentinsko izdanje Newsweeka: "Te Papine riječi ne odražavaju moje mišljenje. Nikad ne bih uporabio taj citat." Zaključio je da takve izjave pomažu da se u dvadeset sekunda razori pažljivo građena politika dijaloga s islamskim svijetom koju je tijekom zadnjih dvadeset godina promicao Ivan Pavao II. Najtiražniji argentinski list prenio je riječi jednog vatikanskog monsinjora: "Kako je moguće da njegov glasnogovornik daje takve izjave, a da se kard. Bergoglio ne osjeća obvezanim razriješiti ga i otpustiti ga smjesta s njegovih dužnosti?" (clarin.com)

Zbog iznošenja sličnih kritika argentinskim medijima, u roku od četiri dana nakon što ih je iznio, Vatikan je smjesta reagirao i odmah prihvatio ranije predanu ostavku nadbiskupa Puerto Iguazúa, J. Piñe (već je imao 76 godina). Bila je to, čini se, poruka Bergogliju da ga čeka isto nastavi li rovariti protiv pape Benedikta. 

Kao reakciju na Rimske prijetnje, Bergoglio je odlučio bojkotirati drugu sinodu koju je papa Benedikt održao u svom pontifikatu. 

A. Socci se u svom komentaru obraća onima koji ga napadaju govoreći da se Papu ne smije kritizirati: "Što je Bergoglio učinio? Činio je to čak kao kardinal dok su prijetili papi." (Chiesa e post concilio)

Nema komentara:

Objavi komentar