nedjelja, kolovoza 17, 2014

90

Jučer je u devedesetoj godini umro poznati njemački novinar i publicist P. Scholl-Latour (9. III. 1924.-16. VIII. 2014.). Studirao je u Mainzu i na Sorbonni gdje je 1954. doktorirao. Na Sveučilištu Sv. Josipa u Beirutu diplomirao je 1958. arabistiku. Slavu je stekao kao izvjestitelj iz raznih kriznih područja. Čak je 1973. tjedan dana s ekipom bio zatočenik Viet Conga. Njegove su knjige redovito bile među najprodavanijima u Njemačkoj.

Godine 2011. nastupio je u jednoj emisij na ARD-u u kojoj je izrazio svoje divljenje prema tradicionalnoj latinskoj misi, posebno prema svečanoj. Izjavio je da čak i moli na latinskom i to: "Ne samo kad mi loše ide"- kako se našalio (video).

Nekoliko rečenica iz njegova intervjua 2012. Idei- novinskoj agenciji njemačkih luterana:

"P. S.-L.: Svijet se nalazi u religijskom previranju. Europa tu nije izuzetak, a jedna od naših slabosti je što smo izgubili smisao za religiju. Zapanjujući je fenomen da- prvenstveno u istočnoj Njemačkoj- ima sve više onih koji se izjašnjavaju kao ateisti. Naprotiv, u Rusiji koja je bila puno duže i puno radikalnije pod komunističkom diktaturom, posvješćuju si kršćanske korijene. Ponovo izgrađenu crkvu Krista Spasitelja u kojoj je punk-band 'P. Riot' izveo svoju bezobraštinu, Staljin je bio digao u zrak! Ti blesavi curetci su izvodili svoj ples na mjestu koje stoji za tisuće pravoslavnih svećenika koji su izgubili svoj život zbog komunizma.

- Jedanput ste rekli: 'Ne bojim se snage islama, nego slabosti Zapada. Kršćanstvo je djelomično već abdiciralo. Više nema obvezujućeg ćudorednog nauka, nema više dogma.'

P. S.-L.: Mnogi evangelički pa i katolički klerici su duhu vremena žrtvovali onostrano određenje svoje vjere i dogme svojih crkava. Naginju reduciranju kršćanstva na svojevrsnu humanitarnu filozofiju ili na socijalno učenje.

- Vi svakodnevno molite na latinskom.

P. S.-L.: Tako sam naučio. Bio sam ministrant i kao učenik sam pohađao jedan isusovački internat u Švicarskoj. Kad sam se opraštao od svog prefekta, rekao mi je: 'Ostanite vjerni svojim religioznim praksama'. Molim 'Introibo ad altare Dei / Ad Deum, qui laetificat juventutem meam' ('Pristupit ću k žrtveniku Božjem/ K Bogu koji razveseljuje mladost moju'). Psalam 43.- jedan jako lijep psalam.

- Kako dalje s kršćanskim Zapadom?

P. S.-L.: Ne utvarajmo si: Europa se okreće od kršćanstva, postaje agnostična, agresivno prosvjetiteljska, ateistična. Pobožnost će i dalje popuštati, a izrugivanje religije dalje uzimati maha.

- Imate li savjet za crkve?

P. S.-L.: Trebale bi ostati vjerne svom izvornom učenju.

- Puno hvala na razgovoru!"

Izvor: idea, gloria.tv

1 komentar:

  1. Isusovački učenik: uvijek se vidjelo da je "kužio stvari".
    Malo je, po mom skromnom mišljenju, odveć bio avanturist premda sam rado gledao sve njegove emisije.
    Zasmetalo me je u jednoj njegovoj knjizi kada je napisao da je Hrvatska doslovno "Bauernland" - zemlja seljaka i da je Zagrebačka katedrala ružna - spominjao je i glagoljski natpis u Katedrali koji mu je bio sablasnim?!? To nikada nisam razumio.Otada nisam više pratio njegove izjave.

    Kikii

    OdgovoriIzbriši