srijeda, listopada 23, 2013

200

Fr. Z je večeras objavio preporuku za molitvu u svezi vijesti koju je istodobno objavio, naime, da je oko 200 franjevaca Bezgrješne ovog tjedna zatražilo od Papinskog povjerenstva Ecclesia Dei da ustanovi posebnu redovničku ustanovu s izvanrednim oblikom rimskog obreda. Velečasni predlaže molitvu pape Lava XIII. svetom Mihaelu Arkanđelu i Spomeni se.

Prema statistici iz 2009. muški dio obitelji franjevaca Bezgrješne broji 350 redovnika. Priključimo se molitvi za franjevce Bezgrješne i časnog utemeljitelja. 


Spomeni se, o predobrostiva djevice Marijo, kako se nije nikad čulo da si ikoga zapustila koji se k tebi u zaštitu utekao, tvoju pomoć zatražio i tvoj zagovor zaprosio. Ovim pouzdanjem obodren utječem se i ja k tebi, Djevice djevica; k tebi, Majko, dolazim; pred tobom eto stojim ja grješnik i uzdišem: Nemoj, Majko vječne Riječi, prezreti mojih riječi, nego ih milostivo poslušaj i usliši. Amen.

Prema: WDTPRS
Slika: Luzes de Esperança

DOPUNA, 31. X. 2013.

Nakon što je originalni post oca Z-a na zamolbu zainteresiranih jedno vrijeme bio zaključan, od jučer je ponovo dostupan i ažuriran.

Prema tomu, cilj je fratara koji su uložili peticiju Papinskom povjerenstvu Ecclesia Dei da izvanredni oblik bude onaj koji u njihovoj zajednici ima prednost "u služenju svete mise i u podjeli sakramenata, ne zatvarajući vrata redovitom obliku". Dakle, uglavnom kao što je bilo do sada, ali nadležnost Povjerenstva ubuduće bi ih osiguravala od zabrane služenja tradicionalne mise.

22 komentara:

  1. Za razliku od Benedikta XVI koji je jako dobro razumio znakove današnjeg vremena, sadašnji rimski biskup je beznadno zaglavljen u ideologiji 1960-ih. Eto plodova njegovih odluka. Ili kako netko mudro i efektno reče: "Francis, the pope of christian disunity..."

    OdgovoriIzbriši
  2. Daleko je ovaj novi od karizme Ivana Pavla II i sasvim plitak prema teološkoj dubini i mudrosti Benedikta XVI. Zato ima bijednost medijskog miljenika. I Renault 4. Ko Mato Crkvenac....

    OdgovoriIzbriši
  3. Nama ne treba, niti je ikada trebao 'Woodstock-Papa',
    čija je misija postati socijalni guru, a K. Crkvu svesti na puki instrument svoje vizije 'Svjetskog zavoda za siromašne' i stvoriti od nje Nevladinu organizaciju 'KUD Čudaci'. A umjesto enciklika davati dvosmislene, zapravo
    trosmislene rock-intervjue koji će skoro svakodnevno izazivati dimnu zavjesu u umovima i dušama mnogih katolika.
    Nama treba muška Katolička Crkva - čista, pravovjerna i učinkovita, da se zna gdje je komu mjesto.
    Lijepo je čuti da franjevci Bezgrješne imaju upravo onakav stav kakav trebaju imati i oni za koje se očekuje da ga imaju - mlakonje u vrhu.
    Čast staroj gardi i ljudima s kičmom, tj. muževima, nasuprot guru-tetkicama!

    Augustin

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ioannes Damascenus24. listopada 2013. u 11:24

      Dixit Dominus (Mt 10, 33-37):
      Qui autem negaverit me coram hominibus, negabo et ego eum coram Patre meo, qui in caelis est. Nolite arbitrari quia pacem venerim mittere in terram: non veni pacem mittere, sed gladium: Veni enim separare hominem adversus patrem suum, et filiam adversus matrem suam, et nurum adversus socrum suam: Et inimici hominis, domestici ejus.
      Qui amat patrem aut matrem plus quam me, non est me dignus: et qui amat filium aut filiam super me, non est me dignus.

      Izbriši
    2. Dragi brate i g. Ioannes Damascenus!
      Mač na koji je naš Gospodin upozorio u svome govoru puno manje boli kad je u rukama bližnjih koji nisu pomazani za biskupe i svećenike. Oni moraju koristiti 'mač' Božje Riječi a ne 'mač' razdora prema svojoj braći u Gospodinu - a pogotovo ne zlorabiti svoj položaj u svojstvu pastira i starješina Crkve.
      Vjerujem da ste inteligentni, obrazovani te da pripadate Gospodinu i Njegovoj Crkvi!
      Upoznati ste sa tekstovima o Pastirima Crkve sv. Augustina. Sad preslikajte naša razmišljanja o nekim današnjim crkvenim pastirima sa riječima sv. Augustina koji je i sam bio svećenik, monah i biskup.
      Ne čini li nam se kako dolazi do izvjesnih odstupanja!
      Lijepo ste ukazali na riječi Kristove na stvarnosti i Put Katoličke Crkve koja je uvijek ubijana i ranjavana 'mačevima' progona i mačevima u rukama Njezina (Njegova) neprijatelja. Molimo se Presvetome Trojstvu da ukloni bar 'mačeve' iz ruku pastira Crkve koji samo donose razdor bratske ljubavi koja najviše bole samoga Gospodina i Njegovu Crkvu!
      Oni drugi 'mačevi' unutar obitelji i među braćom su milošću Božjom dopušteni jer tako slijede samoga Krista i njegovu Žrtvu, kako bismo se svojom dragovoljnom žrtvom posvetili i preporučili svojim trpljenjem Bogu -- sebe, svoju obitelj, svu braću i sve grješnike, da bi im svima Bog dao milost pokajanja, obraćenja, svetosti i spasenja.
      Nasljedovati Krista, kako bismo bili njegovi istinski učenici i djeca Božja!
      Bog Vas blagoslovio i Bezgrešna Djevica zagovarala! +

      Augustin

      Izbriši
  4. Nadajmo se najboljem i molimo. Ne znamo što se točno događalo iza kulisa.

    Samo kada bi tradicionalisti imali malo više sluha za papu Franju - a ne ostali u živjeti u 1962.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ako su se događale neke stvari, možda je trebalo sazvati izvanredni kapitul, a ne uvesti povjerenika. Iako se za sada mora priznati da imenovani povjerenik pozitivno odgovara na zahtjeve za služenjem tradicionalne mise.
      Ali već smo rekli prije koji mjesec: zabrana da svaki svećenik franjevaca Bezgrešne odluči hoće li misu celebrirati kao TLM ili kao NO je eksperimentalni laboratorij, a o ishodu pokusa ovisi hoće li se primjenjivati na razini sveopće Crkve. Bogu hvala da su se de Mattei i mnogobrojni laici pobunili, a sad dolazi i ova peticija. Eto, 200 ideološki problematičnih franjevaca. Ili da upotrijebim sintagmu s ovih prostora iz 1945. i godina nakon nje: nepoštena inteligencija.

      Izbriši
    2. Da povjerenik pozitivno odgovara na zahtjeve za služenjem nije istina več su u veče medije i blogove došle vjesti o odobrenih molbah. Mnogi svečeniki nisu dobili dozvole ni za TLM ni za NO ad orientem. Možda su neke dozvole dane samo da se ustvara ovaj utis da povjerenik nema ništa protiv TLM.

      U ovom vremenu je barem moguče vidjeti dostojno i na "tradicionalni način" celebrirani Novus ordo.
      Sve što kažem videno i saznano na terenu.

      Pozdrav iz Slovenije.

      Izbriši
    3. Nisam znao da za NO ad orientem treba dozvola ???

      Izbriši
    4. Ne treba dozvola, ali onda se pronađe neki vjernik koji "spontano" piše biskupu da dotični svećenik koji služi NO ad orientem stvara zbunjenost i razdor među Božjim narodom. Ako je biskup osobno protivnik služenja ad orientem, prigovor prolazi: svećenika se upozori da se uozbilji...

      Izbriši
    5. Mislio sam na Franjevce Bezgrješne a ne na sekularne svečenike.

      Pozdrav.

      Izbriši
  5. Nije nam potrebna 1962.
    Sve stvari treba vratiti na svoje mjesto, pojave koje štete K. Crkvi. Svačega se nakupilo u međuvremenu.
    Papi Franji Božji blagoslov u vođenju Crkve i Božja mudrost - posla i teškoća je previše!

    Augustin

    OdgovoriIzbriši
  6. Neka on ima malo vise sluha za njih i ne dijeli Crkvu iznutra. Kao

    OdgovoriIzbriši
  7. Gospodine, Lepi Mario!
    Apsolutno se slažem s Vama.
    Svakome Pontifexu potrebno je mnogo sluha, ohrabrenja i očinskog poticaja svim pripadnicima K. Crkve.
    Ako neki red želi kao osovinu svoje duhovnosti Tradicionalnu Sv. Misu, te koliko je moguće u današnjem vremenu autentično opservirati Franjino pravilo, ne treba dopustiti šestorici 'vukova' unositi razdor i blokirati cijeli red u njegovu poslanju zbog bolesti svojega ega.
    Mudar bi papa automatizmom zakona zaštitio sve zajednice tradicionalnog karaktera i efikasno rješavao usputne poteškoće.
    Ovako, kada braća iz SPPX-a vide pomutnju i hirovite napade na samu TLM, te daljnju liberalizaciju, uplaše se i povuku iz i onako osjetljiva dijaloga. Strah učini svoje!
    Pa, Bogu hvala, valjda bi oba oblika Sv. Mise trebala služiti svojoj svrsi!
    Dopustiti svima izbor, bez vrijeđanja Kristove Žrtve u liturgijskoj disciplini i pravilima u oba oblika mise.
    Bez Sv. Mise smo svi unaprijed osuđeni na konflikte u svim smjerovima - a da ne potenciram značenje i njenu ulogu, koja je presudna i fundamentalno važna za Katoličku Crkvu!
    U Crkvi je zabranjen progon braće koja su pravovjerna. Kažnjavati treba neposlušnike, heretike i one koje se ogriješe o međusobnu ljubav i o Crkvu samu.
    Doista, ne bih sv.ocu papi Franji bio u koži.
    No, moramo se moliti Bogu za njega, Katoličku Crkvu i sve nas koji smo dio Nje.
    A to što kritiziramo, nije zbog kritike same već zbog boli kada vidimo što neki rade od Crkve - zar ih nije strah Božje kazne??! +

    Augustin

    OdgovoriIzbriši
  8. Ispravka moga netočnog navoda: SSPX, a ne SPPX;
    kako zapisah u prethodnome komentaru.
    Čudno je kako na našim prostorima nema SSPX-a, te Svećeničkog društva sv. Petra?
    Valjda zbog činjenice kako je TLM-a temeljito odstranjena iz Crkve u hrvata i koječega ostaloga.

    Augustin

    OdgovoriIzbriši
  9. Moj osobni stav:
    Volio bih da se u cijeloj Katoličkoj Crkvi
    moli samo Tradicionalna latinska misa ili Vetus ordo!
    Bilo bi zanimljivo nakon desetak godina takve prakse
    sagledati plodove Crkve.

    Augustin

    OdgovoriIzbriši
  10. Ako Piero Marini postane Pročelnikom Kongregacije za liturgiju, jedan je od jačih argumenata da smo stupili u antikristovska vremena.
    Sjećamo se njegovih proljetnih izjava: "Nakon godina straha, osjeća se slobodan zrak!"
    No, on je čest gost u Domu svete Marte i ,po nekima, jedan od savjetnika slavno vladajućeg Pontifeksa.
    Držao je predavanje u Irskoj na kojem je rekao da treba nastaviti s reformom II.vatikanskog sabora u liturgiji. Mislim da je jasno što nas očekuje. Netko je lijepo prokomentirao: "Iza nas pustara, ispred nas ludnica!" Možda najprikladniji komentar cijele situacije.

    Fidelis

    OdgovoriIzbriši
  11. Po nekim izjavama gore vidim veliko nezadovoljstvo i ogorčenje novim pontifikatom. Odnosno vrlo jasnu promjenu stila.
    Nas bi se simpatizere FSSPX-a dosada redovito odlučilo od zdravog stada kao gubavce, no sada nas svi pokušavaju nadmašiti.No, tu postoje jasne granice. Granice koje postavlja sveta Tradicija i vjekovni nauk. Ta, nismo mi buntovnici i lude krave.
    Baš sada trebamo znati stav mons.Lefebvrea koji se temelji na vjekovnom crkvenom nauku: mi imamo Papu. On je Kristov namjesnik. Mi nemamo ovlast svrgnuti ga, niti mu suditi jer: "Prima sedes a nemine iudicatur!"
    Mons.Fellay je pozvao vjernike da udvostruče svoje molitve, osobito molitvu svete Krunice za Svetog Oca i Crkvu. To svakako treba biti prvi odgovor tradicionalista. Prvi i najvažniji.
    No, opet je priznao da pomračenje Crkve nikada nije bilo gore jer imamo Papu pravog modernista koji će ovakvim stilom vladanja dovesti do raskola unutar Crkve. Uskoro će sve eksplodirati.
    Stoga ga nismo dužni slijediti u onome što se protivi vjeri, moralu i Tradiciji.
    Teška situacija, mučna situacija, ponajprije bolna za sve katolike.
    Ovo je vrijeme suosjećanja, supatnje s Mističnim Tijelom. Vrijeme kad ne smijemo štediti svoje snage staviti se na raspolaganje za obranu Crkve i vjere katoličke. No, također vrijeme herojske vjere u neprolaznost i neuništivost Crkve i jasno znanje da će zdrava reforma poteći od jednog Rimskog Pape.

    Fidelis

    OdgovoriIzbriši
  12. Fidelis,
    tko te pokušava nadmašiti i u čemu?
    Nemoj se plašiti, nitko ti neće od modernista oduzeti tvoju vjeru - oni je preziru.
    Oni ionako poslije svoga tuluma na Kopakabani traže neko novo liturgijsko posuđe, skladaju nove protestantske pjesmuljke i oduševljeni svojom "duhovnosti" na "karimzmatskim" susretima padaju na tjeme, veseleći se svojim iluzijama o pravovjerju i osnivačima njihove crkve u vrijeme II. VK.
    Misliš li da si im toliko bitan sa svojim mišljenjem?
    Ili ja sa svojim?
    Ili tamo neki mons. Marcel Lefebvre, SSPX, tradicionalisti, Sv. Tradicija i Istina?
    Oni su u ekstazi. Kad uskoro promjene Sv. Misu ti modernisti će imati "važnijih" stvari od nas tradicionalnih katolika i našega mišljenja.
    Nas će brzo isporučiti antikristu kako bi nas poklao u ime
    nekoga novog naroda i svjetskog poretka.
    Krist neka je s uvijek s tobom, Fidelise!


    Petar

    OdgovoriIzbriši
  13. Fidelis je najispravnije objasnio stvari.
    Izrazito poželjan katolički stav, za razliku od nekih mojih ispada kojima sam se ogriješio o međusobnu bratsku kršćansku ljubav i sv. oca.
    Mea maxima culpa!
    Moje isprike svima, zgriješio sam!
    Opravdanje mi nije težak životni put posut tragedijom progona i teškog ranjavanja u ratu i smrt mnoštva suboraca i prijatelja.
    NASLJEDUJ KRISTA
    III. Knjiga - Glava 16.
    Ne traži utjehu u svijetu, jer je sve svjetsko propadljivo i časovito. Ali jer je naše srce stvoreno da primi utjehu, onda ju potraži u Srcu Sina Božjega.
    Ne veži svoga srca ni uz novac, zdravlje, obitelj, položaj, posjed, nego sve te darove upotrebljuj za širenje slave Božje kod sebe i kod drugih.
    To će ti biti najjača utjeha, kad te snađu teški časovi za dušu i tijelo.
    Srce Isusovo, izvore sve utjehe, smiluj se nama!

    Braćo, bilježim se u vaše molitve Gospodinu!
    Mir vama!+

    Augustin

    OdgovoriIzbriši
  14. U subotu je svečanu tradicionalnu lazinsku Misu u bazilici sv.Petra celebrirao kardinal Castrillon-Hoyos. Taj crkveni knez ima 84 godine, on je emeritus. I to je jedan od znakova kakav je odnos prema starom obredu. Nije se mogao naći ni jedan kurijalni kardinal u službi koji bi mogao celebrirati?!
    Ne zaboravimo, prošle je godine celebrirao kardinal Antonio Cañizares Llovera, Pročelnik Kongregacije za liturgiju i jedan od glavnih Ratzingerovih ljudi nadležnih za promicanje reforme reforme.
    No opet, svima je jasno da je obred Pavla VI. pred raspadom. Tradicionalna latinska Misa nije nekakva vrlo vrijedna antikna komoda, s puno duboreza i pozlate, kojoj pripada prostor u muzeju i divljnje mnogih posjetitelja da je ovaj eksponat sačuvan. Stari je obred ujedno i obred sutrašnjice-barem je to jasno. Potrebni su samo sveti i hrabri katolici koji će to priznati i prema tome živjeti.

    Fidelis

    OdgovoriIzbriši
  15. Kad bi vratili Tradicionalni latinski obred Sv. Mise kao jedinu liturgijsku formu, Crkva bi se za kratko vrijeme toliko oporavila da bi se Europa vrlo brzo obratila i upoznala pravoga i jedinoga Boga. Bila bi to nova renesansa
    Katoličke Crkve i Vjere.
    Nije u pitanju modernizam u Crkvi kao takav, koji je za svaku osudu (predkoncilski pape su osudile modernizam u svim njenim oblicima) - modernizam je samo posljedica katastrofe. Treba se koncentrirati na uzroke koji su izazvali ovu katastrofu u Katoličkoj Crkvi te ih novim sveopćim saborom potpuno i najstrože osuditi i ugraditi mehanizme zaštite, kako se nebi nikada više pojavili.
    Sve odluke donose papa i kardinalski zbor. Postoji stara uhodana tradicija. Dogme su odavno donošene - dogme se čuvaju. Dogme su jasne i glasne, one su nepromjenjive. Kao i sve ostalo u staroj i svetoj tradiciji
    Katoličke Crkve!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Tko išta od gore navedenog želi promjeniti ili ima ikakve intencije u svezi navedenoga, BOLJE IM JE DA SE NISU RODILI, kad su svoju slobodu darovali đavlu, te postali neprijatelji Božji!
    Tko sablazni jednoga ili više od ove braće...mlinski kamen je samo ugodan doživljaj kad se uzme u obzir polaganje računa
    Svevišnjemu.
    S Bogom se ne prave kompromisi, On nije kompromiserski Bog - veoma je ozbiljan!
    Kurijalni kardinal koji ne zna celebrirati TLM ne zaslužuje biti kardinal Svete Katoličke Crkve - toliko o hermeneutici kontinuiteta na koju se tako "papagajski" pozivaju!

    Pius

    OdgovoriIzbriši