nedjelja, travnja 07, 2013

Božansko milosrđe

U intervjuu biskupa Reya o predstojećoj konferenciji u Rimu kojoj je cilj promicanje važnosti liturgije u životu Crkve te liturgijskog nauka i primjera Benedikta XVI., spomenuo je kako u njegovoj dijecezi djeluje "jedna zajednica koja celebrira stariju liturgiju" te ima "misiju evangelizacije u četvrtima u kojima živi mnogo muslimana." Mislio je na Misionare božanskog milosrđa


Utemeljio ih je bivši član Petrova bratstva, F. Loiseau. Msgr. Rey za svoju je biskupiju tražio zajednicu klasičnog obreda koja bi istodobno bila otvorena suradnji s dijecezom. Nakon mnogo susreta i suradnje, 2005.  nastali su Misionari božanskog milosrđa. Biskup im je 2006. povjerio župu Sv. Franje Paulskog kao prvu personalnu župu u Francuskoj za vjernike odane Tradiciji (u ovom članku prema Wikipediji sam napisao da je prva bila 2007. u Bordeauxu). Tri glavna "stupa" družbe su: 1. biti svjedoci božanskog milosrđa, 2. klanjanje Isusu u Euharistiji- sveta misa se služi, kao i ostali sakramenti, u klasičnom obliku rimskog obreda i 3. nova evangelizacija, posebno među muslimanima jer se navedena župa nalazi u četvrti sa 75% muslimanskog stanovništva. Osim uobičajenog župnog apostolata (katekizam, sakramenti, obiteljski pastoral), družba organizira javne propovijedi i misije po ulicama da bi vratili one koji su se udaljili od Crkve ili nikada nisu čuli za Božju ljubav (za to vrijeme od vjernika traže da ih podupru euharistijskim klanjanjem i molitvom u župi), idu od vrata do vrata, čak po plažama, sudjeluju u festivalima evangelizacije, organiziraju javna bdijenja, procesije, molitve presvetog ružarija na ulici. S personalnom je župom povezana obnovljena Bratovština crnih pokornika kojoj je zadaća molitva za grješnike, pohodi bolesnima i pomoć u različitim crkvenim svečanostima.

Prema utemeljiteljevu mišljenju, dosadašnji međureligijski dijalog ne uzima dovoljno u obzir zahtjev za istinom, pa smatra da se treba vratiti takvom dijalogu koji traži istinu u pristojnoj raspravi. Vjeruju da svi ljudi imaju pravo upoznati Krista. S lokalnim inovjercima nastoje ostvariti prijateljske veze, ali i započeti otvoren i iskren dijalog- u kafićima, na ulici i drugdje- te im ukazuju na povijesne i doktrinarne zablude koje imaju glede Isusa, prorokâ, Presvetog Trojstva, Providnosti itd. Zbog okružja u kojem djeluju njihovi kandidati prolaze posebnu obuku u pitanjima islama i putuju u te zemlje kako bi upoznali kulturu svojih susjeda. Taj su apostolat stavili pod posebnu zaštitu bl. Karla od Foucaulda koji je bio svjedok Kristov u muslimanskom svijetu. On je uz sv. Faustinu Kowalsku zaštitinik Misionara božanskog milosrđa. 


Habit im omogućuje javnu prepoznatljivost da im svi koji traže Gospodina mogu izravno bilo gdje pristupiti. Sastoji se od jednostavne bijele reverende bez puceta opasane crnim platnenim pojasom, a ogrnuti su bijelim plaštem s kapuljačom, na prsima je raspelo. 


U hermeneutici kontinuiteta (za koju se pitamo je li došla svom kraju) utemeljitelj je gledao važan prinos duhovnom i doktrinarnom jedinstvu Crkve. Čvrsto je uvjeren u neophodnost klasičnog obreda za život Crkve i za misijsku obnovu. Tako Misionari božanskog milosrđa primjerom pokazuju kako plodna misijska, apostolska aktivnost i nova evangelizacija izviru iz povezanosti s Tradicijom i klasičnom svetom misom.

Prema: misericordedivine.fr, lanef.net, New Liturgical Movement
Slike: NLM (1, 2)

2 komentara:

  1. Uvijek ih se rado sjetim od kada sam prije par godina bio na mladoj misi (ili je bila sekundacija, ne sjecam se vise) jednog od njihovih svecenika i iznenadjeno cuo za taj 3. "stup" druzbe.

    Inace, samo da spomenem da je jako dobro sto si predstavio vec dosta ovih tradicionalnih zajednica jer me netko pitao prije nekoliko tjedana o tome sto se uopce nudi mladoj osobi i mogao sam samo linkati poveznicu duhovna zvanja kod tebe kao odgovor.

    OdgovoriIzbriši
  2. da mi jednom nisi sugerirao da stavim i oznake, teško bi mogao poslati taj link:)

    OdgovoriIzbriši