ponedjeljak, svibnja 21, 2012

Sveti grad

U Biskupiji La Crosse, 22. lipnja 2002., tadašnji je ordinarij, danas prefekt Vrhovnog sudišta Apostolske signature, kard. R. Burke, uspostavio zajednicu Regularnih kanonika Novog Jeruzalema. Utemeljitelj i prior zajednice je dom Danijel Augustin. Obratio se na katoličku vjeru 1977. god. Sa skupinom laika čikaške nadbiskupije radio je sedamdesetih na obnovi gregorijanskog pjevanja u crkvenom bogoslužju. Kad je osjetio svećenički poziv, otišao je u Econe, a zatim u Wigratzbad; zaređen je 1991.


Kao i svi regularni kanonici, članovi se drže Pravila sv. Augustina i zavjetuju stalnost mjesta (stabilitas loci), obraćenje života i posluh. U središtu njihove duhovnosti je dostojanstveno služenje tradicionalne katoličke liturgije. Novicijat traje dvije godine. Za to se vrijeme uvode u Sveto pismo, molitvu, duhovnost, gregorijansko pjevanje, kanonsko pravo, redovnički život, vlastite konstitucije i, naravno, latinski jezik. Velika se pozornost posvećuje osobi i djelima sv. Augustina. Taj je tečaj podijeljen na tri dijela: 1. uvod u lik i život sv. Augustina kako bi ga novaci upoznali i razvili pobožnost prema njemu kao duhovnom ocu regularnih kanonika, 2. osnove Augustinove duhovnosti te svečev filozofijski i teologijski nauk i 3. nauk sv. Augustina o redovničkom i samostanskom životu te njegovo pravilo. 

Budući da veliku pozornost pridaju askezi, imaju i propisane vježbe: poste u sve petke u godini, Čistu srijedu i sljedeća tri dana, sve dane u korizmi, uoči Božića, Duhova, Uzašašća, Uznesenja, Rođenja sv. Ivana Krstitelja, sv. Petra i Pavla, na kvatre i prosne dane. Nemrs obdržavaju srijedom i petkom kroz godinu, a u došašću, korizmi i u sedamdesetnici i subotom itd. Euharistijski post obdržavaju od ponoći, a trosatni ako moraju asistirati na misi nakon deset sati. Velika šutnja (silentium magnum) vlada od kompletorija do svršetka doručka sljedećega dana. Posebno se brinu i oko osobne jednostavnosti, pa je zabranjena uporaba parfema i duhanskih proizvoda jer, između ostaloga, predstavljaju kršenje siromaštva. Zabranjeni su i televizori, a računala su u zajedničkoj prostoriji. Odjeća se sastoji od neobojane tunike opasane smeđim remenom preko kojega dolazi opet bijeli škapular, a iznad svega crna kapuljača, nose crne čarape i crne cipele. Zanimljivo je kanonici Novog Jeruzalema ne predviđaju u svojim konstitucijama braću koja nisu svećenici, iako ih kanonički redovi obično imaju. Oni su tako isključivo klerička ustanova.


Danas se nalaze u Zapadnoj Virginiji, a za mjesec dana će proslaviti desetu obljetnicu svoga osnutka. U ovom kratkom orisu treba još istaknuti korsku molitvu jer je ona sastavni dio kanoničkog života i obvezna je za sve, prema izdanju latinskog Rimskog brevijara iz 1960., što uključuje matutin, pohvale, prvi čas, treći čas, deveti čas, večernju i kompletorij.

U svezi s molitvom časova napomenuo bih još da je prije nekoliko tjedana objavljena publikacija Papinskog povjerenstva Ecclesia Dei koju vidimo na slici- Ordo Divini officii recitandi. Ima devedeset i pet stranica i namijenjena je svećenicima koji mole ili žele moliti klasični brevijar. Cijena je 6 €. To je prvi put nakon objave motuproprija Summorum Pontificum da je Sveta Stolica objavila jedno ovakvo izdanje.

Slike: RORATE CÆLI, New Liturgical Movement 2, 3, Messainlatino.it

Nema komentara:

Objavi komentar