četvrtak, srpnja 15, 2010

300 godina

Čitajući djelce Sveta krunica i sveci koje je sastavio fra Stjepan Marija, utemeljitelj franjevaca Bezgrješne (Apostolatski centar 'Sav Tvoj' objavio je hrvatski prijevod još 2003.), pozornost mi je privuklo ponešto neobično ime jednoga sveca kojemu posvećujem ovih nekoliko rečenica. Riječ je o svetom pijaristu, Pompiliju Mariji od Sv. Nikole (Pirrottiju). Danas je njegov blagdan, a u tijeku je i jubilarna pompilijanska godina kojom se proslavlja 300. obljetnica njegova rođenja.

Svetac je rođen 29. rujna 1710. u mjestu Montecalvo Irpino, a na krštenju je dobio ime Dominik. Kao desetogodišnjak, pronašao je u podrumu neku staru sliku Blažene Djevice Marije, očistio je i stavio u svoju sobu. Braću je nasmijao rekavši majci da će pred tom slikom služiti misu kad postane svećenik. Tada je to izgledalo nestvarno, ali je Dominik kasnije imao snage skršiti otpor oca i pristupiti Redu siromašnih regularnih klerika Majke Božje od Pobožnih Škola, koji je osnovao sv. Josip Kalasancije. Ti su redovnici djelovali i u nekim hrvatskim krajevima (Dubrovnik, Bjelovar, Karlovac).

Pijaristički habit je obukao 1727., svečane zavjete položio 1728., za svećenika zaređen 1734., a prvu sv. misu služio je u svom domu, ispred Gospine slike koju je spasio iz podruma. Osim što je bio učitelj, postao je glasovit i kao propovjednik. Poglavari su ga slali po udaljenim krajevima među seljake i pastire, pješačio je i bos pošto bi mu se raspale cipele. Nazvali su ga apostolom Abruzza. Bog ga je obdario raznim čudesnim darovima, tako je spasio grad Lanciano od potresa po Gospinu zagovoru. Iako je među pukom stekao poštovanje zbog svoga misionarskoga žara i pokora, nekima je znao biti i trn u oku. Dok je boravio u Napulju oni koji su mu bili neskloni pobrinuli su se da mu biskup oduzme ovlast ispovijedanja, jer je bio spremniji pokornika odriješiti, nego mu dati pokoru. S druge strane, zbog žestokih propovijedi protiv lihvarenja, bio je prognan iz grada. Tada se dogodilo još jedno čudo, budući da nije imao odobrenje svoga poglavara, konji oružnikâ koji su došli po njega nisu se htjeli pomaknuti sve dok mu to poglavar nije dopustio. Kazna je povučena zbog toga što je izazvala nezadovoljstvo među narodom. Čuda sv. Pompilija su se množila, kao bilokacija, viđenja udaljenih događaja, spašavanje unesrećenih... tako da je nazvan taumaturgom Napulja.

U vrijeme kad se šire ideje Voltairea, Rousseaua, jansenističkoga krivovjerja... sv. Pompilije je svjedok neprolazne Kristove istine i ljubavi- piše prvu devetnicu na talijanskom jeziku na čast Presv. Srcu (1765.) i osniva bratovštinu Srca Isusova, hrani gladne- još i danas se blagoslivljaju kruščići na njegovu čast (panozzo di San Pompilio). Njegova ljubav se nije ograničavala samo na žive, nego je bio velik pomoćnik duša u čistilištu. Neumorno je ispovijedao, širio pobožnost prema Presv. Oltarskom Sakramentu, poticao na molitvu križnoga puta i ružarija. Ostao je osobito upamćen po ljubavi prema Presvetoj Djevici koju je zvao Mamma Bella i sve poticao riječima: Budite vrlo pobožni Presvetoj Djevici Mariji. Umro je na današnji dan 1766. godine s riječima: 'Mamma Bella' dolazi da me povede u nebo.

Beatificirao ga je kruničarski papa, Lav XIII., 1890., a svetim proglasio 1934. papa Pio XI. Relikvije mu se nalaze u mjestu Campi Salentina, u njegovu svetištu.

Evo tih dviju rečenica o sv. Pompiliju koje se nalaze u knjižici spomenutoj na početku ovoga teksta:

Izvrstan apostol ružarija za duše u čistilištu bio je sv. Pompilije Pirrotti. Svojim je ružarijima ušao u veliku bliskost s čistilišnim dušama, koje su mu iskazivale svoju zahvalnost za utjehu koju su primale po toj molitvi. Ta je bliskost došla dotle da su se 'čule duše pokojnih', kad bi svetac molio ružarij, 'kako odgovaraju drugi dio Zdravomarije'.

i

Izvanredan darovatelj krunica bio je sv. Pompilije Pirrotti. Govorilo se čak, da je i noću pravio krunice, dok bi mu Gospa pomagala, ili da mu ih je Gospa umnažala u džepu... Svakako, podijelio ih je toliko da je nemoguće kako ih je sve sam napravio.

Sastavljeno prema: santuariosanpompilio.it, sanpompilio.eu, ewtn.com, mercaba.org

2 komentara: