petak, siječnja 29, 2010

Kućni studij

Na blagdan sv. Bernarda prošle godine pisao sam o cistercitima strožijega opsluživanja iz Mariawalda. Opatija koja je bila u opasnosti da opusti, doživljava, zahvaljujući udijeljenom papinskom privilegiju da se vrati starom trapističkom ususu, novi uzlet (prošlogodišnje slike i video prilozi). Sve veći broj novih zvanja potaknuo je poletnoga opata da u samoj opatiji organizira teološki studij, kako više odgovara jednom monaškom redu (Marija Zvijezda je također imala Samostansku visoku filozofsko-teološku školu sve do komunističkih progona). Ovu su vijest odaslali u obliku okružnice na različite redakcije, a nalazi se i na njihovoj stranici. Uočite imena budućih profesora- hochrangige Gelehrte.

"Kako je objavio opat Mariawalda, dom Josef Vollberg OCSO, opatija je odlučila uvesti kućni studij pod vodstvom i organizacijom dr. Franka Ericha Zehlesa (kao ovlaštenog rektora studija), za naobrazbu svećenika koludara. Razlog za uvođenje kućnog studija je što tako koludri mogu obitavati u samostanskoj zajednici i u prikladnom miru se posvetiti svojim studijima koristeći se izvrsno opskrbljenom knjižnicom.

Na blagdan Svijećnice, 2. veljače 2010., počinje ljetni semestar studijske godine 2010./2011. Opatija se papinskom povlasticom vratila starom opsluživanju Trapističkoga reda prema ususu Monte Cistella iz 1964. i otada bilježi porast postulanata, koji su u međuvremenu dijelom postali novaci.

Svečano predavanje na otvorenju održat će prof. dr. Klaus Berger pred samostanskom zajednicom i pozvanim gostima, a u Mariawaldu će poučavati egzegezu.

Također je poznati filozof prof. dr. Robert Spaemann obećao da će predavati.

Studij se ravna prema odredbama i poticajima koje su dali pape od Lava XIII. do Ivana Pavla II. Mjerodavni su odgovarajući kanoni općega crkvenog prava te konstitucije, Ratio institutionis, odluke generalnih kapitula i tradicije reda.

Studij u pravilu obuhvaća deset semestara, u što je uračunato vrijeme ispita. Svetom svećništvu će voditi solidna filozofska, teološka, povijesna i jezična naobrazba putem seminara, predavanja, vježbi i ponavljanja.

I koludri ostalih samostana, odnosno klerici instituta posvećenog života mogu pohađati kućni studij opatije Mariawald, ukoliko to dopuste njihovi poglavari.

Naše su snage ograničene i potpuno zaokupljene provođenjem reforme našega samostana i studijâ. Imajte stoga razumijevanja da nismo u stanju davati intervjue ili odgovarati na telefonske upite."

Izvor: EXSVLTET
Slika: EXSVLTET

Nema komentara:

Objavi komentar