utorak, prosinca 01, 2009

Tješiteljice

Postoji mnogo redovničkih zajednica koje se nadahnjuju na životu bl. Karla od Isusa ili Charlesa de Foucaulda, čiji je danas spomen. O jednoj sam već pisao, danas nešto o redovnicama nastalim 1989. u biskupiji Fréjus-Toulon, punim imenom Male sestre tješiteljice Srca i Lica Isusova. Utemeljiteljica je Janja od Isusa, zajednica je kontemplativna, ali po uzoru na bl. Karla otvorena apostolatu- rad s vjernicima svih dobi, pohodi bolesnima i starima, duhovni susreti, hodočašća i sl. Same se opisuju kao "misionarske koludrice". Vlastita im je karizma svakoga trenutka tješiti Srce i Lice Isusovo; te slike nose i na habitu kao znakove Njegove ljubavi i patnje.

Osobitost im je što su od vremena svoga osnutka provodile ono što bismo danas nazvali "reformom reforme". Gregorijansko pjevanje na misi, svećenik ad orientem, pričest klečeći i općenito smisao za svetost i dostojanstvo obreda. Časoslov mole na latinskom, a svakoga dana izmole čitavu krunicu i imaju sat klanjanja pred Presvetim Oltarskim Otajstvom; pobožnosti koje nije izostavljao ni bl. Karlo. Sestre također vole i izvanredni oblik rimskog obreda; zbog prepoznatljivoga habita lako su uočljive na različitim tradicionalističkim događanjima, poput poznatoga hodočašća u Chartres.

Kako nasljeduju život svete nazaretske obitelji, nastoje živjeti od vlastitoga rada; izrađuju različite nabožne predmete poput barjaka, krunica, ikona, a u Francuskoj su poznate po narukvici s natpisom "qfjamp" početne riječi od- Što bi Isus učinio na mome mjestu. Natpis ima veze s bl. Karlom koji je napisao: "U svakoj se stvari pitaj: 'Što bi učinio Gospodin?' pa to učini. To je tvoje jedino pravilo, savršeno pravilo."

Uobičajen im dan izgleda ovako (1 znači jedan u noći, tada ustaju):

1 matutin
6 jutarnja
6.45 prvi čas
8.15 treći čas
8.30-9.10 misa
9.15 prva krunica
12 šesti čas
15.00 druga krunica, deveti čas
18.45 treća krunica
19 večernja
20.45 povečerje

nedjeljom:
9.30h misa
17 pjevana večernja
17.30 blagoslov Presvetim

Možete pogledati i video o ovoj zajednici.

Slike: Divinas Vocaciones Religiosas

Nema komentara:

Objavi komentar