utorak, prosinca 29, 2009

Sv. Toma Becket

Ime ovoga sveca, čiji nam je blagdan donio lijepe vijesti, nosi jedna mala zajednica svećenika koja djeluje u Belgiji i u Francuskoj; Bratstvo sv. Tome Becketa. Nastalo je 1988. godine kada su ga osim utemeljitelja, danas moderatora, o. Jeana Pierrea Gaca činila još trojica članova. Iako je utemeljitelj pripadao francuskoj biskupiji Blois, tamo nije naišao na razumijevanje, pa se bratstvo moralo preseliti u belgijsku biskupiju Namur gdje je 1995. i potvrđeno kao zajednica dijecezanskoga prava. Članovi družbe vode skautski pokret, organiziraju duhovne vježbe za mlade i njihove obitelji te šire bogatstvo izvanrednog oblika rimskog obreda.

Povodom Pavlove godine bratstvo je hodočastilo u Rim, 21. siječnja 2009., gdje ih je pozdravio Sveti Otac Benedikt XVI. i udijelio im apostolski blagoslov.

Danas djeluju na dva mjesta u biskupiji Blois, zatim u biskupiji Fréjus-Toulon i u biskupiji Namur, vode ukupno tri župe. Članovi nisu redovnici, nego svećenici koji žive u zajednici. U bratstvu je trenutačno trinaest svećenika i četiri sjemeništarca. Habit im je boje nade, tamnozeleni, a sastoji se od tunike, pojasa i kapuljače. Laude, večernju i povečerje mole zajedno.

Sastavljeno prema: Divinas Vocaciones Religiosas, Zenit, Diocèse de Fréjus-Toulon
Slika: Divinas Vocaciones Religiosas

4 komentara:

  1. Kad bi nam barem posudili iz biskupije Frejus-Toulon nekoliko svecenika (moze i iz razlicitih druzbi/zajednica) koji su posveceni izvanrednom obliku rimskog obreda :-)

    OdgovoriIzbriši
  2. Ako to ne uspije osnivamo autohtoni hrvatski red :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Proszę link do naszego bloga. To właśnie z Irlandii. To dla tradycyjnej liturgii i katolików, którzy są lojalni wobec papieża.

    www.catholicheritage.blogspot.com

    OdgovoriIzbriši