srijeda, lipnja 08, 2016

Pokazivanje mišića

Približava se Papin listopadski pohod Lundu kako bi obilježio Lutherov prevrat. Papinsko vijeće za promicanje jedinstva kršćana i Luteranski svjetski savez objavili su 1. lipnja 2016. zajedničku izjavu u kojoj navode da žele izraziti darove reformacije i zatražiti oproštenje zbog razdvojenosti koja i dalje traje među kršćanima obiju tradicija. Postoji i liturgijski vodič koji možete preuzeti ovdje

No, dok progresivci veličaju Lutherovu ostavštinu i klone se navješćivanja vjere da se ne bi našli pod optužbom za prozelitizam (1, 2), nove sekte rastu. Vatikanist M. Tosatti donosi primjer iz Brazila koji oslikava trenutačni odnos snaga. Krivovjerci su upravo na Tijelovo odlučili pokazati svoje mišiće. Radi se o istoj struji kojoj je papa Franjo išao da se u ime Katoličke Crkve ispriča za štetu koju im je učinila time što je priječila njihov rast (3).

"Na dan kad se u Brazilu slavi 'Corpus Domini', tamošnje su evangelikalne crkve prikazale impresivnu demonstraciju snage.

Više od 500 slobodnih crkava izvele su više od 340 000 ljudi na 'Marš za Isusa' ulicama starog dijela Sao Paula.

Organizatori su s razumljivim entuzijazmom, iako ne posve točno, govorili o 'najvećem kršćanskom događaju na planetu'.

Masa je marširala više kilometara iza deset kamiona s velikim zvučnicima do glavnog trga prepunoga grada, da bi sudjelovala na izvedbi vjerske glazbe koja je trajala punih dvanaest sati, od deset prije podne do dvadeset i dva sata navečer. Društvene mreže bile su brižno pokrivene: 'live-tweets', videa i 'snapchat'.

Marš je prvenstveno pokazao izvanredan rast evangelikalnih kršćana. Rast na račun Katoličke Crkve u Brazilu koja spada među najprogresivnije na svijetu. Njezin najistaknutiji predstavnik u Rimu je kard. Braz de Aviz, predstojnik Kongregacije za redovnike, 'veliki inkvizitor' franjevaca Bezgrješne i nadahnitelj reskripta kojim je Papa [11. svibnja 2016.] ograničio auktoritet biskupâ u stvarima dijecezanskih redovničkih ustanova i slobodu Duha Svetoga.

Jedan dokument koji je- kako kažu- motiviran željom da se izdanke religioznosti koji niču u Crkvi usmjeri prema  'starim' redovima koji su u očitoj krizi zvanja.

Isto se tako čini očitim da Katolička Crkva u Brazilu gubi u izazovu pred novim evangelikalnim crkvama. 'Preporođenih' [nanovo rođenih, 'reborn'] 1960. nije bilo više od četiri posto među stanovništvom te zemlje. Nasuprot njima bila je  katolička većina. Danas barem svaki četvrti Brazilac pripada kojoj od tih novih protestantskih grupacija, a čini se da je ta tendencija i dalje u usponu pa bi uskoro mogli činiti 30% stanovnika te zemlje."

Izvor: S. Pietro e dintorniKatholisches.info

1 komentar:

  1. Prozelitizam je glupost, evangelizacija i džihad su valjda isto, Židovi se ne trebaju obratiti, muslimani su naša braća. Crkva se obnavlja, plodovi Sabora i post-saborskih reformi su posvuda, radujmo se!

    OdgovoriIzbriši