utorak, lipnja 07, 2016

Neutralni koncepti

Proteklih je dana u žarištu bila budućnost školstva i utjecaj na nj raznih ideologija (1, 23, 4). Tim se pitanjem u okviru jedne zaklade koju podupire Sveti Otac pozabavio S. Magister. Taj poznati vatikanist piše o pedagogijskom prevratu i o potpuno sekulariziranoj odgojnoj paradigmi (5). Umjesto primjera svetaca, poznati glumci i športaši. Manje katoličkih elemenata u korist ideja novog humanizma

"Papa Franjo uzdigao je 15. rujna 2015. Škole susreta (Scholas ocurrentes) na status 'pobožne zaklade' papinskog prava. Ustanova je nastala još dok je on bio u Buenos Airesu. U protekle tri godine bilo je više događaja o Papinu 'omiljenom projektu', kako to kaže S. Magister. U međuvremenu najveća školska mreža na svijetu, slijedi ipak jedan sumnjiv odgojni pravac: onomu specifično kršćanskom nema ni traga, no zato papinska zaklada zastupa rodnu ideologiju. Zakladu su pobliže promotrili M. Hickson i S. Magister. 

- Ciljevi zaklade 'u skladu s misijom Crkve'

Brojni su događaji te zaklade s Papinim sudjelovanjem i u pravilu s drugim istaknutim akterima. Primjerice, na zadnjem događaju, 29. svibnja 2016., sudjelovali su G. Clooney i R. Gere.

Papa se rado videoporukama obraća učenicima Škola susreta u cijelom svijetu. U nazočnosti dvojice utemeljitelja, 4. rujna 2015. govorio je o nastanku:

'Škole susreta nastale su... skoro sam rekao 'slučajno', ali ne, nije bilo tako. Nastale su iz ideje ovoga gospodina, koji je ovdje nazočan, J. M. del Corrala uz pomoć E. Palmeyra. Nastale su formirajući mrežu škola iz kvartova, 'escuelas de vecinos', kako bi se napravili mostovi između škola u Buenos Airesu. Izgrađeni su mnogi mostovi, u međuvremenu i prekooceanski. Nastale su kao jedna mala stvar, kao iluzija, kao nešto za što nismo znali hoće li uspjeti, a danas možemo međusobno komunicirati. Zašto? Jer smo uvjereni da mladi imaju potrebu komunicirati među sobom, imaju potrebu pokazati svoje vrijednosti i međusobno ih dijeliti. Mladi danas trebaju tri temeljna stupa: obrazovanje, šport i kulturu.'

- 'Ne nalazi se ništa, ali zaista ništa, što je specifično kršćansko'

Toj mreži Škola susreta danas pripada više od 400 000 škola u 80 zemalja na pet kontinenata. Papa Franjo je svojim kirografom od prošle godine od toga načinio 'pobožnu zakladu' sa sjedištem u Vatikanu. U kirografu stoji da su nakane te zaklade 'u skladu s misijom Crkve'.

No, pogleda li se mrežna stranica Škola susreta- programi, ciljevi, aktivnosti- 'ne nalazi se ništa, ali zaista ništa specifično kršćansko, još manje katoličko', kaže Magister. Ta se 'neutralna' linija slijedi 's javnom Papinom suglasnošću', piše vatikanist. I kad se pregledaju u međuvremenu već brojni govori i interventi kojima se Franjo obratio Školama susreta, upadna je 'šutnja o kršćanskom Bogu, o Isusu i o evanđelju' slična 'grobnoj tišini', piše dalje Magister.

Malobrojni, rubni izuzetci daju se nabrojiti na prste jedne ruke

Papa Franjo je 4. rujna 2014. kratko izjavio 'Isus je puno puta rekao: 'Ne bojte se''  i jedanput na kraju: 'Bog vas blagoslovio'.

Zatim 6. veljače 2015., sasvim usputno: 'Knjiga mudrosti kaže da se Bog igra', da bi uveo u misao o igri.

Ciljano interreligiozno dovršio je 29. svibnja 2016.: 'Obraćamo se Bogu tekstom najstarijeg blagoslovnog teksta koji je valjan i koji koriste tri monoteističke religije: 'Neka vas Gospodin blagoslovi i neka vas čuva, neka svoj pogled svrati na vas i mir vam podari. Amen'.

- 'Neutralni' Papini govori učenicima: od 'dijaloga' do 'novog humanizma'

Papini govori učenicima Škola susreta, ali i njegovi spontani odgovori, određeni su neutralnim riječima i konceptima kao što su 'dijalog', 'slušanje', 'identitet', 'pripadnost', 'integracija', 'mostovi', 'mir', 'sklad', 'odgojni pakt', 'kultura susreta', 'bolji svijet', 'novi humanizam'.

Franjo svoja tri stupa, 'obrazovanje, šport, kultura', voli asocirati s 'duhom, srcem, rukama'. Isto tako, često riječ 'obrazovanje' zamjenjuje 'tehnologijom'. Krajem svibnja dobar sat vremena trajao je njegov susret s dvanaest mladih 'youtubeovaca'. Ne bilo kakvih, nego posebno 'uspješnih' koji zajedno imaju milijune pratitelja. S njima je snimio 'selfie' koji je odmah poharao društvene mreže.

Glavni pristup Škola susreta mladima je šport, prije svega nogomet. Samo nekoliko mjeseci u službi, uspjelo mu je povezati Škole s prijateljskom utakmicom između Argentine i Italije na rimskom 'Olimpicu'. Pokrovitelji su bili Papa, L. Messi i G. Buffon.

- Papin pouzdanik M. Sanchez Sorondo

Messi i Buffon su 19. ožujka 2014. sudjelovali na prvom papinskom priznanju Škola susreta kojim su stavljene pod nadležnost Papinske akademije za znanost. Kancelar akademije je argentinski kurijalni biskup M. Sanchez Sorondo, Papin pouzdanik, koji je nadležan za organizacijsko oblikovanje i novo usmjerenje papinske politike. On također drži kontakte prema međunarodnim ustanovama kao i prema lijevoradikalnim grupacijama. Također je otada potpredsjednik Školâ.

'Međureligijska nogometna utakmica za mir' uslijedila je 1. rujna 2014., na njoj je sudjelovalo predstavništvo Škola, zatim D. A. Maradona, X. Zanetti i A. Del Piero koje je Papa primio.

U Vatikanu je 25. travnja 2015. nastupio Maradona kao 'veleposlanik' novih aktivnosti Škola. U jednom intervjuu za Vatikanski radio obznanio je da ga je Papa ponovo primio.

Ravnatelj Škola J. M. del Corral izjavio je 9. svibnja 2015. da će latinskoameričke nacionalne reprezentacije na predstojećem natjecanju 'Copa America', donirati 10 000 dolara 'za svaki gol i za svaki jedanaesterac za aktivnosti Škola u dotičnim zemljama'.

Dva dana kasnije, na dan početka prvenstva, Vatikan se povukao. Sanchez Sorondo izjavio je da je sporazum između nacionalnih timova i Škola nevažeći, kako ne bi uvukao Svetu Stolicu u Fifin financijski skandal koji je tada bio izbio.

- Škole susreta i šport

U okviru aktivnosti Škola, 3. veljače 2016. papa Franjo primio je nogometnu zvijezdu Ronaldinha. Ovaj put Papine riječi nisu objavljene osim nabačaene rečenice crkvenog poglavara protiv vjerskog prozelitizma. Vatikanski radio istog je dana objavio da će se 7. svibnja 2016. u Las  Vegasu održati međuvjerska boksačka borba između 'jednoga katolika i jednog muslimana'.

Ona se doista i održala i postala je početak suradnje između Škola i Svjetskoga boksačkog vijeća (WBC). U ringu su se suočili meksički katolik S. Alvarez, svjetski prvak WBC-a u srednje teškoj kategoriji i nekadašnji svjetski prvak WBC-a i WBA-a u poluteškoj kategoriji, i britanski musliman pakistanskoga podrijetla A. Khan, britanski prvak u kategoriji velter i nekadašnji svjetski prvak u kategoriji poluvelter.

Alvarez, na čijoj su strani bili i kilogrami, oborio je nokautom protivnika koji je više minuta ostao ležati i konačno je morao biti prebačen u bolnicu.

Oba je boksača, praćena američkim prvakom O. de la Hoyom, 28. svibnja primio Papa u audijenciju, paralelno s kongresom Škola susreta.

- Škole i 'svjetsko građanstvo' kao 'promjena paradigme u odgoju'

Kongres je trajao od 27. do 30. svibnja i bio je već šesti tijekom ovoga pontifikata. Svi su se odvijali u Vatikanu gdje su se Škole već udomaćile. Otprije nekoliko dana doznali smo da ne samo da im je u Vatikanu sjedište prema pravu, nego i u poslovnom smislu. 

Kako je poznato, argentinska vlada M. Macrija Školama je na raspolaganje stavila 1,16 milijuna dolara.

Novost je što predstavnici Škola sada nastupaju kao referenti i na konferencijama drugih vatikanskih ustanova. Primjerice, prošlog studenog na jednom zasjedanju Papinske akademije za znanost o temi: 'Djeca i održivi razvoj. Izazov za odgoj'.

Među referentima bili su, u međuvremenu u Vatikanu udomaćeni, neomaltuzijanac J. Sachs, posebni savjetnik glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona za Milenijske ciljeve razvoja (MDG) koji su 2015. postali Ciljevi održivog razvoja (SDG). K tomu, savjetnik je Međunarodnoga monetarnog fonda, Svjetske banke, Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj,  Svjetske trgovinske organizacije i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj. Iz Škola su referirali E. Palmeyro i Argentinka M. P. Jurado. Potonja je govorila o 'svjetskom građanstvu' [cittadinanza mondiale] kao 'promjeni paradigme u odgoju'.

Pročitaju li se preporuke zaključnog dokumenta, opet se ne daju pronaći 'bilo kakvi tragovi kršćanstva', kaže Magister.

- Serija spisa za djecu zaklade Škole susreta propagira rodnu ideologiju

M. P. Jurado zauzima istaknuto mjesto u seriji spisa za učenike koje je ta zaklada objavila, a zovu se 'Con Francisco a mi lado' ('S Franjom na mojoj strani'). Poznata njemačko-američka katolikinja M. Hickson istražila je neke od tih knjižica u travanjskom izdanju časopisa 'Christian Order'.

U publikaciji 'Različitost' kao jednakovrijedni predstavljaju se različiti oblici 'obitelji'. Riječ 'obitelj' zamijenjena je množinom: 'obitelji'. Kao jednakovrijedni oblici 'obitelji' navode se istospolni parovi s djecom.

U knjižici nazvanoj 'Cijeniti samoga sebe' tvrdi se da se može birati vlastiti identitet pa i spol.

Drugim riječima, Škole susreta svojim publikacijama promiču rodnu ideologiju i reklamiraju je pod imenom i likom pape Franje.

Budući da su Škole omiljeni projekt pape Franje, mora se- zbog njegova osobnoga angažmana- poći otuda da je i ta linija s njim usuglašena. 

- Bez odgovora na pitanje

Španjolska je katolička internetska informativna stranica Infovaticana na to upozorila još u svibnju 2015., da ta Papina zaklada s Franjom među djecom reklamira rodnu ideologiju. Da se Franjo ne slaže s genderističkim smjerom, intervenirao bi najkasnije nakon tih izvještaja i zahtijevao promjenu smjera. No, nešto takvo do danas nije uslijedilo.

Genderističke publikacije Škola od tada su proširene u još više zemalja. 

Na pisani upit gospođe Hickson, kako je ta genderistička linija spojiva s naukom Katoličke Crkve, od Zaklade do danas nije dobila nikakav odgovor.

'Isusovačke škole' bile su stoljećima svjetionici katoličkog obrazovanja'- piše Magister- 'paradoks je što je prvi papa isusovac od sebe učinio najaktivnijeg promicatelja jednoga potpuno sekulariziranoga školskog odgoja'."

Izvor: Katholisches.info
Slika: Messainlatino.it

Nema komentara:

Objavi komentar