petak, lipnja 10, 2016

Otpis

Prvoga dana ovoga mjeseca na snagu je stupio otpis ex audientia Svetog Oca o osnivanju novih redovničkih ustanova dijecezanskoga prava. Cilj mu je spriječiti osnivanje novih instituta "bez dovoljno rasuđivanja" i provjeriti originalnost karizma. Neki smatraju da se time ide protiv toliko hvaljene kolegijalnosti i decentralizacije i da je odluka usmjerena protiv sve brojnijih ustanova koje su djelomično ili potpuno prihvatile tradicionalnu misu i duhovnost. Neke od tih zajednica postoje više godina i teže dijecezanskom priznanju. Od manje poznatih to su Bratstvo sv. Josipa ČuvaraMisijska zajednica Isusova, Nadoknaditelji Presvetog SrcaDjelo Srca Marijina i dr.

Uobičajeno je da zajednica u nastanku koja želi živjeti prema određenoj karizmi "od biskupa u čijoj dijecezi živi traži crkvenopravno priznanje. Biskup provjerava je li njihovo pravilo i zajednica u skladu s katoličim vjerskim naukom i crkvenim uređenjem. Prvenstveno ispituje postojanost zajednice. Postupak je to koji traje više godina do priznanja kao ustanove dijecezanskoga prava koje se udjeljuje najprije privremeno, ograničeno na nekoliko godina. Poslije osvjedočenja slijedi priznanje bez vremenskog ograničenja.

Nakon daljnjih godina pozitivnog razvoja i širenja, redovi većinom mole za svoje priznanje kao ustanova papinskoga prava. To znači ponovno vrijeme ispitivanja, privremeno, a nakon prokušanosti i trajno priznanje." (Katholisches.info)

Da bi dijecezanska ustanova bila osnovana, biskup će od sada morati postići suglasnost nadležne rimske kongregacije.

"Dokument nosi nadnevak od 11. svibnja 2016., no tek ga je u današnjem [21. V. 2016.] izdanju lista 'Osservatore Romano' objavio državni tajnik kard. Parolin. Doslovno stoji:

'Sveti Otac Franjo je u današnjoj audijenciji koja je bila udijeljena potpisanom državnom tajniku, 4. travnja 2016., odredio da se prethodno savjetovanje sa Svetom Stolicom treba smatrati nužnim 'ad validitatem' za osnutak dijecezanske ustanove posvećenoga života pod prijetnjom ništavosti dekreta o uspostavi same te ustanove'

Reskript na snagu stupa 1. lipnja 2016." (Isto)

U članku M. Tosattija o tomu stoji: "Duh puše, kako znamo, kamo hoće; no od sada nadalje prije će trebati nazvati kard. Braza de Aviza i možda si najprije pribaviti preporuku od kojeg teologa teologije oslobođenja".

Slika: WDTPRS

1 komentar:

  1. Loša vijest, ali mislim neće spriječiti trend rasta TLM i urušavanja NO.

    OdgovoriIzbriši