subota, travnja 09, 2016

Nebeska Pastirica

Dan uoči nedjelje Dobrog Pastira blagdan je Božanske Pastirice - božanske u smislu da je bila sva Božja i čuvala Isusa koji je pravi Bog i pravi Čovjek. Ove godine su se zbila dva događaja koja treba istaknuti u svezi s ovom pobožnošću.


Prvi se dogodio krajem siječnja i početkom veljače kad su članovi seviljske Bratovštine Božanske Pastirice i svete Marine predali franjevcima u Nazaretu sliku svoje zaštitnice u obliku azuleja. Postavljena je u atriju bazilike Navještenja uz mozaike koji prikazuju lik BDM u raznim zemljama. Iz Hrvatske je izložena Majka Božja Bistrička, rad slikara J. Resteka.


Španjolci su i do sada imali izložene Gospine likove iz više svojih svetišta: Djevice od Stupa (Zaragoza), Djevice od Svijećnice (Las Palmas de Gran Canaria), Djevice Guadalupske (Extremadura), Djevice Napuštenih (Valencia).

Članovi spomenute bratovštine odlučili su se za prvi nastali prikaz Gospe Pastirice. Ispod slike na azuleju piše:

"Božanska Pastirica Naših Duša koju je naslikao Alfonz Mihael de Tovar na poticaj časnoga oca fra Izidora iz Seville. Časti se u kapeli Božanske Pastirice u župnoj zajednici Sv. Petra u Sevilli. Ova je slika prva od svih koje postoje u svijetu pod tim zagovorom i časti se posebice kao:

- zaštitnica kapucinskih misija,
- naslovnica katedrale u Delti Amacuro (Venezuela)
- zaštitnica Države Lara (Venezuela)
- zaštitnica Prefekture Caquetá (Kolumbija)
- zaštitnica Facinasa, Barxa i Jérice (Španjolska)
- zaštitnica Junqueira i Divine Pastore (Brazil)
- zaštitnica naselja Las Chinas (Španjolska)
- zaštitnica športa Dominikanske Republike
- zaštitnica države Trinidada i Tobaga
- okrunjena zaštitnica Nove Écije (Filipini)
- okrunjena zaštitnica Sante Rose i Barquisimeta (Venezuela)
- zaštitnica Sante Maríje de Olopa (Gvatemala)
- zaštitnica zadrugara Pastore (Meksiko)
- suzaštitnica San Fernanda (Španjolska)
- zaštitnica trgovaca i industrijalaca iz Burgosa (Španjolska).

Ovaj azulej platilo je Prvotno bratstvo Božanske Pastirice i svete Marine iz Seville.

25. siječnja 2016.
Na blagdan Obraćenja sv. Pavla."


U svakom slučaju, Andalužani su ponosni što je kod njih nastala jedna univerzalna pobožnost pa neki kažu da je ona dar Andaluzije čitavom svijetu.

Druga vijest je iz Venezuele. Na jednoj uzvisini u Barquisimetu u Lari, 13. siječnja 2016. svečano je otvoren spomenik zaštitnici grada. Nazvan je Plašt Marije Božanske Pastirice. Povod je bila 160. obljetnica procesije koja se održava od 14. siječnja 1856. u zahvalu za prestanak kolere. Sa svoja 62 metra najveća je skulptura BDM na svijetu. Nadmašuje i kip Gospe od Mira koji je visok 46,72 m.


Prema Mosebachu bi vjerojatno spadala u krivovjerje bezobličja jer su naznake kontura Gospe i Malog Isusa vidljive tek izdaleka. Marijin plašt zamišljen je i izveden kao kinetička skulptura od obojenih aluminijskih cijevi koje se njišu na vjetru. Pastiricu okružuje bazen s vodom koja simbolizira Gospinu čistoću, a sa strana se uzdižu dvije velike vertikale s platformom koja služi kao vidikovac. Skulptura je vidljiva s udaljenosti od 70 km.

***

Kratak prijegled ikonografije i povijesti štovanja Majke Božanskog Pastira možete naći u lijepo uređenoj knjižici na mrežnoj stranici bazilike Sv. Martina iz Martine France u Italiji.

Slike: screenshot Twitter.com/PastoraSMarina, HL Mission 2012, screenshot TVVenezuela/YouTube.com

Nema komentara:

Objavi komentar