subota, travnja 16, 2016

LXXXIX

Sveti Otac Benedikt XVI. proslavio je danas 89. rođendan. Svima koji su mu čestitali poslao je svoj blagoslov.


Među rijetkim javljanjima iz samoće, ističe se zadnji intervju koji je izazvao dosta reakcija i zapažanja među kojima ističem komentar na stranici Summorum-pontificum.de.

Na svoj rođendan 2012. govorio je o tri putokaza koje je liturgija Svete Crkve postavila 16. travnja, na dan kad se rodio. Prvi je spomen sv. Bernardice iz Lurda, drugi sv. Benedikt Josip Labre i treći Velika subota koja je bila toga dana.

Zadržat ćemo se na sv. Benediktu Josipu čija imena papa u miru nosi; Josipom je postao na krštenju, a ime Benedikt izabrao je sam. Svetac čiji je danas spomendan čeznuo je za samostanskim životom, ali odbili su ga i trapisti i kartuzijanci i konačno cisterciti.

S dvadeset i dvije godine otišao je iz opatije Sept Fons u cistercitskom novačkom habitu s krunicom oko vrata i ruksakom. Jedina imovina su mu bile dvije krunice, raspelo, Novi zavjet, brevijar, Nasljeduj Krista i neke pobožne knjige. Počeo je život svetog putnika i pokornika posvećenog neprestanoj molitvi i siromaha koji je ono malo što je dobio dijelio s drugima. Izrugivali su ga, držali luđakom, a zločesta djeca gađala su ga kamenjem.

Od 1774. živio je u Rimu i odlazio svake godine na hodočašće u Gospinu kućicu u Loreto. Posebno je tražio crkve u kojima se održavalo četrdesetosatno klanjanje zbog čega je dobio nadimak siromah od Vječnog klanjanja (povero delle Quarantore). Umro je 1783. na stubama crkve Sv. Marije dei Monti u kojoj mu se danas nalazi grob. Blaženim ga je 1860. proglasio bl. Pio IX., a svetim 1881. Lav XIII. 


Poznata je Cavalluccijeva slika koja prikazuje svetca zadubljena u molitvu, no ova iznad je malo izmijenjena. Trojstvenici su joj dodali još svoj škapular jer pripadao i bratovštini Presvetog Trojstva.

Papa u miru koji je po odbacivanju koje je u Crkvi doživio sličan ovom svetom putniku i pokorniku, ovako je 2012. govorio o svom imenjaku:

"[...] Tu je zatim Benedikt Josip Labre, pobožni hodočasnik i prosjak XVIII. st. koji je nakon nekoliko promašaja napokon pronašao svoj poziv; da kao prosjak- bez ičega, bez ikakve potpore i ne zadržavajući ništa od onoga što bi dobio, a što nije bilo prijeko potrebno- hodočasti cijelom Europom, k svim europskim svetištima, od Španjolske do Poljske, od Njemačke do Sicilije; pravi europski svetac! Mirne duše možemo reći: neobičan svetac, koji je proseći hodočastio od svetišta do svetišta i nije htio ništa drugo činiti, osim moliti i tako davati svjedočanstvo o onom što je važno u životu: o Bogu. On zasigurno nije uzor koji bismo trebali oponašati, nego putokaz, ispruženi prst prema bitnomu. On nam pokazuje da je dostatan samo Bog, da je iznad svega u ovom svijetu, iznad naših potreba i mogućnosti, ono odlučujuće, bitno, upoznati Boga. Samo je on dostatan, i to 'samo Bog', Labre nam pokazuje na dramatičan način. I istodobno u tom njegovu europskom životu koji od svetišta do svetišta obuhvaća cijeli europski kontinent, postaje vidljivo da se onaj koji se otvori Bogu, ne udaljuje od svijeta i ljudi, da nalazi braću, da se pred Bogom ruše sve granice, da samo Bog može prevladati granice, jer smo zahvaljujući njemu svi samo braća, svi pripadamo jedni drugima. Pokazuje se istodobno da jedincatost Božja znači bratstvo i pomirenje ljudi, uklanjanje granica što nas ujedinjuje i liječi. Tako je on svetac mira, upravo kao nezahtjevan svetac koji umire bez ičega, a ipak je svime blagoslovljen. [...]" (1)


Litanije sv. Benedikta Josipa Labrea

Gospodine, smiluj se.
Kriste, smiluj se.
Gospodine, smiluj se.

Kriste, čuj nas.
Kriste, usliši nas.

Oče nebeski, Bože, smiluj nam se
Sine, Otkupitelju svijeta, Bože,
Duše Sveti, Bože,
Sveto Trojstvo, jedan Bože,

Sveta Marijo, zaštitnice sv. Benedikta Josipa, moli za nas
Sveti Benedikte Josipe, predodređen od neba,
Sveti Benedikte Josipe, dijete blagoslova,
Sveti Benedikte Josipe, pun ljubavi za Boga,
Sveti Benedikte Josipe, pravi učeniče Isusa Krista,
Sveti Benedikte Josipe, prečisti hrame Duha Svetoga,
Sveti Benedikte Josipe, vjeran milosti,
Sveti Benedikte Josipe, gorljiv u molitvi,
Sveti Benedikte Josipe, preziratelju svijeta,
Sveti Benedikte Josipe, primjere poniznosti,
Sveti Benedikte Josipe, nevrijedan u vlastitim očima,
Sveti Benedikte Josipe, zadovoljan u pogrdama,
Sveti Benedikte Josipe, hodočasniče na zemlji,
Sveti Benedikte Josipe, beskućniče,
Sveti Benedikte Josipe, siromašni pomoćniče,
Sveti Benedikte Josipe, lišen svega,
Sveti Benedikte Josipe, milosrdan prema drugima,
Sveti Benedikte Josipe, gorljiv za spasenje svoje braće,
Sveti Benedikte Josipe, ljubitelju križa,
Sveti Benedikte Josipe, junače pokore,
Sveti Benedikte Josipe, spreman na trpljenje,
Sveti Benedikte Josipe, željan mrtvljenja,
Sveti Benedikte Josipe, divan u strpljenju,
Sveti Benedikte Josipe, obdaren anđeoskom čistoćom,
Sveti Benedikte Josipe, pobožniče četrdesetosatnog klanjanja,
Sveti Benedikte Josipe, trajni klanjatelju Presvetom Sakramentu,
Sveti Benedikte Josipe, gorljivi slugo Marijin,
Sveti Benedikte Josipe, nasljedovatelju sv. Franje Asiškoga,
Sveti Benedikte Josipe, nova slavo crkve Arrasa,
Sveti Benedikte Josipe, moćan na nebu,
Sveti Benedikte Josipe, po svom proslavljenju,
Sveti Benedikte Josipe, po povjerenju koje imaš kod Boga,
Sveti Benedikte Josipe, po čudesima preko tvog zagovora,
Sveti Benedikte Josipe, po svom žarkom milosrđu,
Sveti Benedikte Josipe, po svim svojim zaslugama,

Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, oprosti nam, Gospodine.
Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, usliši nas, Gospodine.
Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, smiluj nam se, Gospodine.

℣. Moli za nas sv. Benedikte Josipe
℞. Da dostojni postanemo obećanja Kristovih.

Bože, koji si nam u osobi sv. Benedikta Josipa Labrea, svoga vjernog sluge, dao novi uzor evanđeoskog savršenstva, podaj nam njegovim zagovorom da nasljedujemo njegov primjer i ljubimo Te poput njega svim srcem, tako da prezirući sami sebe i sve što se zbiva postignemo vječnu sreću. to Te molimo po Isusu Kristu Gospodinu našemu . Amen. (2)

Nema komentara:

Objavi komentar