ponedjeljak, veljače 08, 2016

Za Svetim Licem

U Redu Duha Svetoga (1, 2, 3, 4) prekjučer, 6. veljače, bio je spomendan blaženoga Gvidona iz Montpelliera (5, 6). Koludrice iz samostana u El Puertu de Santa Maria naručile su novu veliku sliku svog utemeljitelja koja je blagoslovljena na blagdan Bezgrješnog Začeća prošle godine (7, 8). Postavile su je na zid u svom koru.  U postu o blaženiku i o njegovu djelu iz 2012. u kojem se nalaze i litanije njemu na čast, spomenuto je da pobožnost prema Presvetom Licu u tom redu ima početak 1208. godine kada je breveom Ad commemorandas nuptias papa Inocent III. odredio da se svake godine na Bogojavljenje, na utjehu bolesnicima, iz bazilike Sv. Petra nosi rubac s Isusovim Licem do bolnice Duha Svetoga in Saxia s kojom je povezana crkva Duha Svetoga.

Nakon višestoljetne stanke, otkad je iz Rima nestao rubac sa Spasiteljevim Licem, 16. siječnja ove godine prvi je put održana slična procesija istim putem s kopijom Svetog Lica iz Manoppella. Misu je služio tajnik pape u miru i prefekt Papinskog doma.


Benedikt XVI. bio je prvi papa koji je hodočastio u Manoppello, 1. rujna 2006. Crkvi u kojoj se čuva poznati veo 22. rujna iste godine- "na čast Svetoga Lica Gospodina našega Isusa Krista"- dodijelio je naslov manje bazilike. U Manoppellu su zatim od 2. do 4. studenog 2006. bile i moći svete Terezije Male kojoj je redovničko prezime "od Djeteta Isusa i Svetog Lica"

Sluga Božji Pio XII. odredio je 1958. da se blagdan Svetog Lica slavi u utorak prije Pepelnice.

Slika: Facebook.com/DivinaMisericordiaRoma

Nema komentara:

Objavi komentar