petak, veljače 05, 2016

Euharistijska duša

Sljedeća vijest nije mogla proći nezapaženo. Riječ je o biskupu kojemu nije svejedno što se zbiva s Tijelom Kristovim. Lijep primjer za nasljedovanje njegovoj braći u biskupstvu.

"Biskup K. Białasik iz Družbe Božje Riječi, ordinarij Biskupije Oruro u Boliviji, objavio je 16. kolovoza 2015. zabranu pričesti na ruke u svojoj biskupiji. Dopuštena je samo pričest na usta. Biskup je time reagirao na incidente pri kojima se posvećena hostija primala na ruku, a zatim odnosila. Izjavio je da je 'nepodnošljivo' da se ne zna što se dogodilo s Tijelom Kristovim.


Odgovarajući crkvenopravni dekret potpisao je 6. siječnja 2016., čime je formalizirana zabrana pričešćivanja na ruke. Portal Adelante la Fe objavio je 'Dekret o primanju svete pričesti na usta'.

Biskup pritom navodi vrijedeće crkvene odredbe od kojih ni jedna ne predviđa da je pričest na ruku redoviti način primanja svete pričesti. Prema Učiteljstvu i crkvenom pravu, pričest na usta jedini je redoviti oblik primanja Tijela Kristova. Pričest na ruke- kaže biskup- dopuštena je 'samo kao indult' koji se od slučaja do slučaja može osigurati nekoj biskupskoj konferenciji kad ona to traži. Nadležnost je isključivo na dijecezanskom biskupu. Također upućuje na naputak 'Redemptoris Sacramentum' rimske Kongregacije za bogoštovlje iz 1999. koja izričito zabranjuje pričest na ruke kad postoji 'opasnost oskvrnuća'.

- Dostojno primanje, svijest o stvarnoj prisutnosti Kristovoj, sprječavanje oskvrnuća

U dekretu biskup navodi tri razloga za izričitu zabranu pričesti na ruke od 16. kolovoza prošle godine: 'da se promiče dostojno primanje Euharistije', 'da se vjernike ojača u vjeri u stvarnu prisutnost Isusa Krista' i 'da se izbjegne oskvrnuće Tijela Kristova'.

Ključno mjesto u dekretu glasi:

'Ponovo potvrđujemo za Biskupiju Oruro obvezu da se slijedi opći crkveni zakon o primanju pričesti na usta, a da se ne primjenjuje indult o mogućnosti pričesti na ruku'.


Dekret je objavljen u službenom listu biskupije u veljači.

Ordinarij je rođen 1958. u Zbąszyneku i verbitski je misionar. Kardinal Gulbinowicz ga je zaredio za svećenika, a papa Benedikt XVI. postavio ga je 2005. za biskupa Orura. U njegovoj je biskupiji 2014. posvećen najviši Gospin kip na svijetu (mjereno bez postolja) prema liku Gospe od Svijećnice [zapravo je treći po redu; usp. ovdje].


Papa Pio XI. ustanovio je 1924. Biskupiju Oruro kao sufragansku Nadbiskupije Cochabamba. S 53 000 četvornih kilometara veća je od Donje Saske i broji 440 000 katolika, 42 svećenika i 42 župe."

Izvor: Katholisches.info
Slike: B. J. D. Martín, Adelante la Fe, RORATE CÆLI, (screenshot) FY BH/YouTube.com

1 komentar: