utorak, srpnja 07, 2015

Osma obljetnica

Osma je obljetnica motuproprija Summorum Pontificum. Na hrvatskom je jeziku zadnjih tjedana o tom važnom dokumentu bilo govora i u vijestima Hrvatskog programa Vatikanskog radija. Povod su bile godišnja Konferencija Summorum Pontificum na Angelicumu (1) i poruka kard. Saraha drugoj konferenciji, Sacra Liturgia, u kojoj piše da je papa Franjo od njega zatražio da nastavi "dobro djelo u liturgiji" koje je započeo papa u miru (2). Vrijedan je pozornosti i razgovor s mladim latinistom o latinskom kao govornom jeziku (3). 

U izvještaju o prvoj konferenciji naveli su riječi biskupa Schneidera da "biskupima ne bi trebala biti samo dužnost omogućiti svojem stadu da se okoristi blagom stare liturgije, već da bi im to trebao biti povod radosti". No, kod nas još uvijek čekamo dan kad će zamolba za tradicionalnom misom biti kod odgovornih povod za radost.

Svakako na današnji dan treba spomenuti jednu lijepu vijest; jednom od najpoznatijih članova franjevaca Bezgrješne završilo je vrijeme progonstva i postao je župnikom u Engleskoj (na fotografiju drži pločicu s početkom Ivanova evanđelja). Jedino što se još može dodati članku koji slijedi je njihova obavijest iz župnog biltena kojom mole donacije u hrani i drugim potrepštinama, te zahvaljuju za već primljeno (4). Ne radi se ni o kakvoj izvanrednoj situaciji, nego je to odraz njihova življenja zavjeta siromaštva i pouzdavanja u Providnost. Franjevci i franjevke Bezgrješne nikad ne idu po trgovačkim centrima u kupnju, nego jedu isključivo ono što im se daruje (v. Riscossa Cristiana).


"Otac S. Lanzetta, jedna od briljantnih glava franjevaca Bezgrješne, imenovan je župnikom Svete Marije u Gosportu u Engleskoj. Već se nekoliko tjedana nalazi tamo i župu u kojoj se do sada služila samo nova misa, pretvara u dvoobrednu. Kraj njegova progonstva se poklapa s agonijom i smrću povjerenika Volpija. Otac Lanzetta je bio jedna od prvih žrtava povjereničke uprave toga mladog reda. Kongregacija za redovnike je 11. kolovoza 2013. njemu i svim svećenicima Reda zabranila celebraciju svete mise prema tradicionalnom obredu. U to je vrijeme otac Volpi kao povjerenik preuzeo kontrolu nad Redom.

- Od Firence preko Tirola do Engleske

Početkom jeseni 2013. smijenjeni su svi vodeći članovi Reda i razriješeni svojih zadaća. Tada je Lanzetta kao župnik Svih svetih u Firenci trebao napustiti svoju župu do 4. listopada, no zbog birokratskih poteškoća je dobio odgodu do 21. listopada. Dok su ostali poslani u progonstvo u Latinsku Ameriku, Afriku ili Aziju, njegovo je mjesto egzila postao jedini samostan Reda na njemačkom govornom području.

Otada je vodio povučeni život u samostanu u tirolskom Kitzbühelu. To je vrijeme iskoristio za habilitaciju kod poznatog njemačkog dogmatičara i mariologa Manfreda Haukea na Bogoslovnom fakultetu u Luganu. Rad nosi naslov 'Drugi vatikanski koncil- pastoralni koncil. Hermeneutika koncilskih doktrina'. Iako nije poznato zašto povratak svećenika koji je djelovao u Italiji vodi preko Engleske k tradicionalnom obredu, vijest svakako raduje.

- Izgradnja dvoobredne župe

Prema internetskoj stranici Biskupije Portsmouth u južnoj Engleskoj, o. Lanzetta će preuzeti župu 8. rujna 2015., na svetkovinu Rođenja Marijina. Zapravo se još od Tijelova nalazi na svom novom odredištu i već obavlja župničke zadaće. U gosportskom župnom listiću ga već tako nazivaju. U toj župi koja je prije nekoliko tjedana povjerena franjevcima Bezgrješne pod vodstvom o. Lanzette, nastanit će se i franjevke Bezgrješne. Novi župni listić navodi da će se od sljedećega tjedna u župi Sv. Marije svete mise prema izvanrednom obliku rimskog obreda služiti od ponedjeljka do petka u 7 ujutro, a subotom u 9.30; 'svi se srdačno pozivaju'. Nedjeljna tradicionalna misa nije još predviđena, no to bi moglo biti samo pitanje vremena. Otac Lanzetta k tomu nudi tjedno uvođenje u tradicionalni oblik svete mise, tako će od novoobredne nastati dvoobredna župa."

1 komentar:

  1. Sjajna je vijest da je fr. Lanzetta izašao iz konfinacije i da će služiti tradicionalni obred. Je li to prvi znak prestanka (ko)mesarskog terora nad FFI? Znači li to da više nisu na snazi protusmislene odredbe (ko)mesara Volpija o tradicionalnom obredu ili da se više ne primjenjuju? Naime, znakovita je vremenska podudarnost ovog "izranjanja iz podzemlja" u Portsmouthu i dolaska novog povjerenika FFI....

    OdgovoriIzbriši