petak, srpnja 10, 2015

Narodni heroj

Papa je iz ruku predsjednika Moralesa primio "srp i čekić-raspelo" jednog ljevičarskog isusovca iz prošlog stoljeća. Dvaput: na medalji nazvanoj po tom isusovcu i u uvećanoj replici. Trebalo bi, dakle, povjerovati da nitko od odgovornih nije znao kako te stvarčice izgledaju. I dok se ponavlja priča o tomu što je tko znao, mislio i rekao- jer možda Papina opaska Moralesu prema glasnogovorniku Lombardiju i nije bila prijekor, već iznenađenje ("Nisam znao."- ne: "To nije u redu."), a i sâmo "srp i čekić-raspelo" ne mora biti kakav ideološki barjak, nego su bili izraz nade u dijalog (sic) između komunizma i Crkve (1, 2, 3...)- portal Katholisches.info se pozabavio auktorom čudnog raspela.

"[...]

Komunistički simbol srpa i čekića s Raspetim predstavlja 'simbiozu' 'socijalne zauzetosti i kršćanstva' i 'hommage' je španjolskom svećeniku Luísu Espinalu koji se istaknuo svojim 'angažmanom u socijalnoj borbi'. 'Morales je time mislio: socijalizam i kršćanstvo'- kaže 'Infovaticana'.

Novostvoreni simbol stavljen je oko vrata papi Franji kao privjesak na lancu (vidi sliku).


- Isusovac i marksist L. Espinal Camps

Luís Espinal Camps bio je španjolski isusovac i marksist koji je 1980. ubijen u Boliviji.

Rođen je 1932. u Kataloniji, 1949. pristupio je k isusovcima, 1962. zaređen za svećenika u Barceloni, 1963. postigao licencijat iz teologije, a zatim pohađao tečaj novinarstva i audiovizualnih medija na Katoličkom sveučilištu u Milanu. Glasi za nadarenog komunikatora.

Pod dojmom socijalnopolitičkog ljevičarskog pokreta u Latinskoj Americi, na vlastitu je želju 1968. otišao u Boliviju. Bilo je to vrijeme kad su se u Boliviji oko prevlasti hrvali lijevi i desni, kad su se u zemlji stvarale komunističke ljevičarske skupine, a malo prije toga bio ustrijeljen Che Guevara koji je s kubanskim gerilcima i sovjetskom potporom htio provesti oružanu revoluciju. 

Za razliku od ostalih latinskoameričkih zemalja, u Boliviji su se sve nedokučivije lijevi i desni u brzom ritmu smjenjivali u obnašanju vlasti.

- Borba na strani lijevih pokreta

Pater Espinal koji je sebe samoga shvaćao kao 'svećenika-radnika', ostao je u glavnom gradu La Pazu, gdje je s dvojicom drugih isusovaca živio u siromašnoj četvrti. Radio je kao filmski kritičar za dnevnik 'Presencia' i ostvario vlastitu emisiju na državnoj televiziji, u kojoj je izvještavao o 'svećenicima-radnicima' i emitirao intervjue s marksističkim gerilskim pokretom 'Ejército de Liberación Nacional' (ELN). Bolivijsko državljanstvo mu je dodijeljeno 1971. god. Od te godine do svoje smrti bio je suradnik isusovačkog radija 'Fides' i urednik vlastitog tjednika 'Aqui' kao glasnogovornik lijevog 'Narodnog pokreta'. Potpomagao je pokret rudara, 1976. osnovao je organizaciju za ljudska prava 'Asemblea de Derechos Humanos' i 1977. štrajkao glađu tražeći demokratizaciju.

Luís Espinal je pripadao cijelom nizu isusovaca koji su se u različitim oblicima približili marksizmu. Za razliku od subraće, nije prešao u oružanu borbu.

Kad je lijeva nacionalistkinja L. Gueiler Tejada iz pokreta 'Movimiento Nacionalista Revolucionario' tijekom međuvlađa vodila Boliviju, Espinal je 21. ožujka 1980. bio otet i ubijen. Nikada se nije moglo razjasniti jesu li počinitelje poslali narkokarteli, koji su kratko nakon toga podupirali diktaturu Luísa Garcíe Meze Tejada, ili nekog od brzo i katkad u krvi svrgavanih vojnih moćnika. Espinalove pristaše uzrok vide u njegovoj otvorenoj kritici amnestije za zločine tijekom obnašanja dužnosti predsjednika Banzera.

I tijekom Papina posjeta se višekratno ukazivalo na to da je Espinal bio ubijen samo dva dana prije nadbiskupa Oscara Arnulfa Romera. Pokušaj da se toga isusovca uvrsti u novu geopolitičku liniju svetaca.

- Na državnoj razini slavljeni kršćansko-marksistički 'Narodni heroj' 

Predsjednik E. Morales je 2007. godine proglasio 21. ožujka 'Danom bolivijske kinematografije' u spomen na p. L. Espinala. Papa Franjo molio je na mjestu gdje je pater Luís bio ubijen. Pri tom je katolički poglavar rekao:

'Dobra večer drage sestre i draga braćo,
zaustavio sam se ovdje da vas pozdravim i da podsjetim. Da podsjetim na jednog prijatelja, jednoga našeg brata, žrtvu interesa koji nisu htjeli da se bori za slobodu Bolivije. Pater Espinal je propovijedao evanđelje, a to je evanđelje smetalo i stoga su ga uklonili. Ostanimo trenutak u tihoj molitvi, a zatim molimo svi zajedno.'"

Infovaticana tumači da je Morales Papi dao jedno od odlikovanja koje se dodjeljuje onima koji ispovijedaju neku religijsku vjeru i ističu se u obrani siromašnih, marginaliziranih i bolesnih. Nazvano je po Espinalu.

"Međutim, otac Luís Espinal je u svoje bolivijsko vrijeme prvenstveno privlačio pozornost oštrom kritikom Crkve i svojim simpatijama za revolucionarne, marksističke pokrete. Tjednik 'Aquí' koji je bio osnovao 1979., još ga i danas slavi kao 'mučenika', 'narodnog heroja' i 'simbola' teologije oslobođenja. Za svoje je pristaše Luís Espinal- a tako ga od predsjednikovanja E. Moralesa časti i službena Bolivija- lijevi simbol u borbi protiv fleksibilno definirane 'desnice'.

Više je organizacija papi Franji predalo pismo u kojem su izrazile želju za beatifikacijom L. Espinala."

Izvor i slika: Katholisches.info/Infovaticana.com

1 komentar:

  1. Morales je bezobzirno iskoristio situaciju i predao Papi znak - srp i čekić - od kojega mene još jeza prolazi. To je znak pod kojim su mučeni i ubijeni milijuni kršćana i s time se ne može šaliti. Osobito ne stavljajući Corpus na njega jer to je čista blasfemija.
    U svakom slučaju, imamo još jednu zbunjujuću sliku u teškim vremenima pomutnje.
    Molimo se za svetu Crkvu i Papu!

    Kikii

    OdgovoriIzbriši