srijeda, srpnja 01, 2015

Duhovni prijatelji

"Strogo nalažem svoj braći da nipošto ne primaju denara ili novaca ni sami ni po posredniku. Za potrebe bolesnika i za odijevanje ostale braće neka se sami ministri i kustodi pomnjivo brinu preko duhovnih prijatelja- prema prilikama mjesta i vremena i prema hladnoći kraja, kako vide da potreba zahtijeva. Ali uvijek tako kako je rečeno: da ne primaju denara ili novaca."

Nakon jučerašnje vijesti o novom povjereniku franjevaca Bezgrješne, danas doznajemo za još jednu važnu vijest. ANSA javlja da je talijanski sud vratio laičkim udrugama franjevaca Bezgrješne pravo na raspolaganje njihovim nekretninama. Tako su odbačene optužbe koje je bio lansirao pokojni povjerenik o zloporabi vremenitih dobara Reda.

U skladu s Pravilom svetog Franje, franjevci Bezgrješne- kako bi što vjernije nasljedovali uboštvo Asiškog Siromaška- nemaju niti privatnoga niti zajedničkoga vlasništva. Sve posjeduju njihovi duhovni prijatelji koji se skrbe za njihove potrebe. To je njihovo oslanjanje na Providnost i život u autentičnom siromaštvu mnogima bilo trn u oku, posebno onima koji se pozivaju na isto pravilo, ali ga shvaćaju na daleko labaviji način pa su franjevce Bezgrješne nastojali normalizirati tj. napraviti od njih svoju presliku.

Osim preferiranja tradicionalne mise, mnogima je u crkvenom establišmentu smetala također njihova kolbeovska borba protiv masonerije, interpretacija Koncila na benediktovski način, dakle borba protiv škole koja promiče zloglasni duh Koncila, zatim naglašeno marioljublje itd. (Riscossa Cristiana).

Sve to objašnjava onako žestoke postupke pokojnog povjerenika o kojima smo čitali od 2013.- zatvaranje brojnih samostana, premještaji braće, zabrana suradnje u časopisima i izdavačkoj kući koje vode franjevke Bezgrješne, osveta i napomene biskupima koji su izlazili ususret progonjenoj subraći, suspenzija vlastitih laičkih udruga pa čak i uništenje vlastitog sjemeništa. Sve kako bi nestala jedinstvena karizma koju žive i šire franjevci Bezgrješne. Sudska odluka o kojoj danas pišu agencije i razni portali, barem je neka mala zadovoljština za nepravedno optužene.

"Avellinski sud naredio je da laičke udruge povezane s Kongregacijom franjevaca Bezgrješne ponovo mogu slobodno raspolagati svojim nekretninama. Time se ništavnom pokazala još jedna od kolportiranih optužaba koje su se širile protiv bivšeg vodstva franjevaca Bezgrješne i samog utemeljitelja S. Manellija, koje je Vatikan smijenio.

Nekretnine je državno odvjetništvo Avellina bilo zaplijenilo nakon žalbe u međuvremenu preminuloga apostolskog povjerenika Volpija. Kad je ova tradicijska kongregacija u ljeto 2013. bila stavljena pod komesarsku upravu, povjerenik i pobunjenici koji su dospjeli na vrh Reda morali su ustanoviti da se različite nekretnine ne nalaze izravno u vlasništvu te redovničke zajednice, nego da pripadaju njima bliskim laičkim udrugama.

[...]

Nad njima povjerenik nije imao utjecaja, a također niti nad nekretninama. Kako bi ipak posegnuo i za njima, počelo se spekulirati o navodnim nezakonitim prijenosima imovine. Navodne anomalije su se protekle dvije godine neprestano navodile kao povod zbog kojeg je Rim bio naredio komesarsku upravu. Službeno, pak, Vatikan do danas nije obznanio nikakav razlog za tako radikalan zahvat u život tog reda.

Nadležno sudište je sada utvrdilo da ne postoje nepravilnosti i naredilo odmrzavanje zaplijenjenih nekretnina čija je vrijednost oko 30 milijuna eura. [...]"

2 komentara:

  1. U ovome slučaju sve je od početka smrdjelo po sumporu. Neka se dragi Bog smiluje pokojnom Komesaru - pitanje je koliko je on u svemu imao prste, koliko izdajnici unutar Reda, a svima na čelu pater. A.Bruno, a koliko je sama Kongregacija za redovnike spletkarila. Odnosno koliko je sve vodio Talijanski Veliki Orijent preko svojih tisuću veza i kanala?!
    Ovakvo uništenje jednog Reda zbilja je dijabolično!

    Kikii

    OdgovoriIzbriši
  2. Prošli su "bolje" od Templara. Łongin

    OdgovoriIzbriši