subota, lipnja 06, 2015

Jedan korak

Za vrijeme jedne propovijedi, 10. svibnja 2015. u Kaliforniji, biskup Fellay je obznanio da ga je kard. Müller, prefekt Kongregacije za nauk vjere, imenovao sucem prvog stupnja u postupku koji se vodi protiv jednog svećenika Piova bratstva (video). Radi se o teškom prijestupu koji spada pod nadležnost spomenute kongregacije- latinski, delicta graviora. Tu spadaju i slučajevi spolne zlorabe maloljetnika.

Poglavar Bratstva je naveo svoje imenovanje kao primjer "proturječnosti" Rima u ophođenju s ovim tradicijskim bratstvom. S jedne strane su "neregularni" pa ne mogu služiti misu na hodočašću s dominikankama, a s druge dobiva imenovanje na odgovornu dužnost.

"Novost se ne sastoji u tomu što se Piovo bratstvo obraća Rimu glede 'delicta graviora' ili glede dispenzacije od svećeništva, nego u tomu što je Rim, u ovom slučaju Kongregacija za nauk vjere pod vodstvom kardinala prefekta Müllera, imenovao biskupa Fellaya za suca prvog stupnja.

[...]

Imenovanje vrijedi kao znak pažnje prema Piovu bratstvu, treba ga vrjednovati kao pokušaj integracije i priznanja, a nastavlja se na službeni susret između kard. Müllera i biskupa Fellaya od 23. rujna 2014. Tim su susretom u Vatikanu na novi način obnovljeni razgovori između Svete Stolice i Piova bratstva koji su bili zamrznuti u lipnju 2012.

Potvrda za to dolazi od kurijalnog nadbiskupa G. Pozza, tajnika Papinskog povjerenstva Ecclesia Dei. 'Vatican Insider' citirao je monsinjora: 'Odluka Kongregacije za nauk vjere ne implicira da su postojeći problemi riješeni, ona je znak dobrohotnosti i velikodušnosti. Ne vidim tu nikakva proturječja, već jedan korak u smjeru pomirenja'."

Izvor: Katholisches.info

Nema komentara:

Objavi komentar