nedjelja, lipnja 07, 2015

Dva Srca

Školsko bratstvo Srca Isusova i Marijina nova je tradicijska zajednica svećenika i braće, nastala 22. kolovoza 2013. godine pod skrbi opata benediktinske opatije Randol. Pokrenuo ju je o. R. Spinoza s još dvojicom suradnika.


Samo ime govori da se ne radi o još jednom sličnom svećeničkom bratstvu, zato se i ne drže konkurencijom postojećim zajednicama, nego nadopunom. Svjedoci smo da su se suvremene zablude uvukle i u katoličke škole, a u mnogima od njih- zbog nedostatka zvanjâ- sve je manja prisutnost svećenika i redovnika. Bratstvo je upravo pred takvom žalosnom stvarnošću vidjelo svoju priliku; pomoći roditeljima koji se žele oduprijeti destruktivnim relativističkim ideologijama koje su našle put u službene školske programe. Žele mladima pružiti dostojnu formaciju uma i srca na temelju kršćanske baštine- vjere, kulture, književnosti, umjetnosti- kako bi postali vjerodostojni ljudi u sve sekulariziranijem svijetu. Sebe vide kao suradnike kršćanskim roditeljima koji su glavni odgajatelji svoje djece.

Matična kuća ove zajednice nalazi se u Preslyju. Na čelu Bratstva je moderator, a uloga opata Randola je da pazi na obdržavanje crkvene stege, na cjelovitost vjere i morala, na uporabu vremenitih dobara ove nove ustanove... Članovi mogu biti svećenici i braća pomoćnici (koadjutori). Pazi se na to da se u Bratstvu ne razvija odnos superiornosti, odnosno da se zvanje za braću ne umanjuje, nego da se smatra dragocjenom pomoću svećenicima. Veliku pozornost posvećuju izboru kandidata koji im se već priključuju. Uzori i zaštitnici su im dvojica velikih svetaca odgajatelja- sv. Ivan Bosco i sv. Ivan Salski. Pobožnosti prema Presvetom Srcu Isusovu (druga nedjelja nakon Duhova) i Bezgrješnom Srcu Marijinu (22. kolovoza) u središtu su njihova odgojnog poslanja. 

Za sada imaju dvije škole- jednu u departmanu Allier, a drugu s internatom u departmanu Cher. Nadbiskup Bourgesa, msgr. A. Maillard, na čijem se području nalaze, blagoslovio je njihov pothvat i duhovnost Bratstva kao i njihovo opredjeljenje za tradicionalnu misu. 

To je, dakle, početak jedne nove ustanove koja ima u planu pokrenuti mrežu katoličkih škola, a pri tom misle i na obitelji koje nisu toliko imućne. O građevinskim radovima i poslovima koji predstoje, opširno izvješćuju u svojim glasnicima.  

U velikom intervjuu koji je pokretač dao za jednu katoličku internetsku stranicu, kaže da su oni sada posadili stablo, a hoće li ono postati hrast ili ne, to zna dobri Bog. Oni se uzdaju u Njegovu providnost.  

Slika: screenshot/fecjm.org

Nema komentara:

Objavi komentar