srijeda, prosinca 17, 2014

Bez kore od banane

Ma, Gospodine, baci im koru od banane na put, da se dobro poskliznu; da se posrame što su grešnici – i tako susrevši tebe – da shvate da si ti spasitelj. Često nas grijeh posrami i onda susretnemo Gospodina, koji nam oprašta. 
(papa Franjo/radiovaticana.va)


U utorak je u Vatikanu predstavljen izvještaj o vizitaciji koju je kod krovne udruge progresivnih američkih redovnica (LCWR) provodila Kongregacija za redovnike po naredbi pape Benedikta XVI. Udruga koja okuplja ove kvaziredovnice podupirateljice "prava na izbor" (tj. pobačaja) i koja promiče razne postkršćanske misaone pravce, homoseksualnost, deizam..., doživjela je veliko olakšanje jer su umjesto "kore od banane" dobile pohvalu i priznanje. Ne radi se, znači, o redovnicama tipa franjevaka Bezgrješne. Američke progresivke su odavno uočile opasnost od "stege" i "doktrine" (1), "malih propisa" (2) i "previše molitve" (3). Austrijska katolička tiskovna agencija u tako značajnom preokretu vidi "jasan znak novog Papinog pristupa u pogledu unutarcrkvenoga teologijskog i društvenopolitičkog pluralizma američkih redovnica [...]".

Vizitacija, pak, istih redovnica koju provodi Kongregacija za nauk vjere zbog "ozbiljnih doktrinarnih problema" još nije gotova. Tada je ova kongregacija situaciju kod američkih redovnica opisivala kao "zaista zabrinjavajuću" pa i "skandaloznu" zbog njihovih stavova o svećeništvu, ređenju žena, homoseksualnosti, feminizmu... Tadašnji prefekt kard. Levada je jasno izjavio da su se stavile "izvan katoličkog nauka".

"'Tko misli da dobar katolik od svete misne žrtve čini središnju točku svoga vjerskog života i da oni koji su odabrali redovnički život to čine pogotovo gorljivo i svečano, ne poznaje određene američke redovnice', pisao je 2012. poznati sociolog M. Introvigne. 'Nazočnost muškarca koji celebrira misu za te je sestre smetnja', piše Introvigne. Predodžbe LCWR-a o 'demokratskom dijalogu' u redovničkim zajednicama u načelu stavljaju u pitanje priznanje crkvenog nauka, kako je tada govorila Kongregacija za nauk vjere. Interni priručnik za glavarice LCWR-a zauzima se za 'organski model mentaliteta' koji je tipičan za dalekoistočne religije, no ne za kršćanstvo. 'Organski mentalitet' bi prema Introvigneu bilo preciznije nazvati 'relativizmom'. Hvaljeni karitativni rad američkih redovničkih zajednica dijelom se uopće ne može razlikovati od svjetovnih humanitarnih organizacija i tako nije dovoljan za katolički identitet. Posebno onda kad pobunjene sestre javno demonstriraju za legalizaciju ubijanja nerođene djece."

Mnoge bisere sa skupština spomenute konferencije redovnica možete pročitati u prethodnom postu o ovoj temi. 

Papa Benedikt XVI. imenovao je 2012. apostolskog delegata koji je trebao pobunjenoj konferenciji "opet dati katolički identitet". Benedikt se sljedeće godine odrekao službe, a postkršćanke sada prema izvještaju kard. Braza de Aviza odjednom zavrjeđuju pohvalu i priznanje. Osobito je istaknuto njihovo slaganje s temeljnim idejama pape Franje glede "'služenja siromašnima i rubnim skupinama'. Ono što se 2012. promatralo kao neprihvatljivo razvodnjavanje i prilagodba svjetovnim humanitarnim organizacijama, 2014. vrijedi kao odlika?"

"Od ranog doba Katoličke Crkve u SAD-u, redovnice stoje u prvoj liniji fronte', stoji u vatikanskom izvještaju. 'Nesebično odgovaraju na duhovne, moralne, odgojne, tjelesne i socijalne potrebe bezbrojnih pojednaca.' Nema više govora o 'skandaloznim' makinacijama, pozicijama 'izvan Katoličke Crkve'. Posve suprotno: od 2011. nasljednik kard. Rodéa, Brazilac Braz de Aviz, pokazuje se 'koncilijantnim poput pape Franje. I drugi čovjek Kongregacije, nadbiskup Rodriguez Carballo, na toj je liniji', piše austrijska katolička agencija." Treba li spomenuti da su sva trojica nimalo koncilijantna prema franjevcima i franjevkama Bezgrješne?

U jučerašnjem dokumentu "ni jednom riječju nisu spomenute sankcije niti stegovne mjere. Ni riječi više o teškim prijekorima koje je izgovorio kard. Rodé o 'sekularizmu', 'feminizmu' i 'deizmu'." 

Za vjerne redovnike komesari, a za nevjerne "pozitivni akcenti" u skladu s Godinom redovnika. Preostaje vidjeti kakvi će biti rezultati vizitacije Kongregacije za nauk vjere. Postkršćanke se u tom slučaju mogu poslužiti savjetom koji je papa Franjo dao latinskoameričkim redovnicima; odgovoriti što imaju odgovoriti i nastaviti dalje po svom (4, 5). U svemu je pozitivno to što je za razliku od mlade, vitalne i pristojne konferencije redovnica s prosječnom dobi od svega 35 godina, isti prosjek pobunjeničke konferencije redovnica 73 godine i što ih je iz godine u godinu sve manje.

Izvor: Katholisches.info
Slike: WIKIMEDIA COMMONSRORATE CÆLI

Broj komentara: 11:

  1. Koja lakrdija, dobro je primjeceno da je to povodom godine redovnika. Tko zna sto jos mozemo ocekivati.

    OdgovoriIzbriši
  2. Tužna je stvarnost da od 13.03.2013. ovakve heretične manifestacije postaju savim normalne i prirodne.I ne samo to, jedina grupacija unutar Katoličke Crkve koja je napadana, ismijavana i na rubu ekskomunikacije(paradoksalno, ali istinito)su oni koji tu istu Crkvu ljube svim svojim bićem, žele celebrirati svetu Misu onakvu kakvu su je slavili stoljećima, drže se Gospodinovog nauka i predani su izvornoj duhovnosti.Takvima pak, očito treba baciti koru od banane.Van pameti.

    Mir Božji neka je sa svima nama, a Njegovo SVjetlo neka vječno gori u našim dušama.

    OdgovoriIzbriši
  3. Pa nije zgodno sada te jadne bakice pred smrt pokušavat promijeniti. Izumrijet će ti redovi sami od sebe, a i njihova hereza s njima ;)

    V

    OdgovoriIzbriši
  4. Izumrijeti će cijela Koncilijarna crkva još u ovom stoljeću. Bit će to lijepo vrijeme tko ga dočeka.

    Atanazije

    OdgovoriIzbriši
  5. Pred neki dan, a vezano na popratne komentare predsinode, pade mi na pamet da se najkraće novi vjetrovi mogu sažeti u pojam "obeščašćenje svetosti obiteljskog života". Rekoh, ako se on obezvrijedi ostaće još samo posvetni život redovničkih zajednica. Prema ovom izgleda da i za "taj problem" postoji plan.
    Zapravo u svim tim događajima meni je najstrašniji podatak da je više od 1/2 prisutnih kardinala glasalo kako već je. Što su ponaosobni razlozi tome: zabluda, inercija, ucjena, nebudnost, konformizam...? Ako im se već najavljene promjene čine prihvatljivim zar nisu svjesni da su to tek prve mjere većeg paketa liberalnih promjena zamotanog u zlatni papir Božjeg Milosrđa koje bezuvjetno pokriva sve slabosti (i sablazni)?
    Petar Z

    OdgovoriIzbriši
  6. Jasno, jasno na putu ka ujedinjenju svih vjera, religija, kultura, naroda, politika...stoji jedna mala grupa ljudi...to su oni, ma znate , zovu ih tradicionalisti, farizeji, saduceji, kako već...i oduvijek su oni stvarali probleme, i tako i sad.Ali ništa zato, njima ćemo bacat kore od banane, petarde, dinamit ako treba, i ništa nas neće zaustavit na našem putu svesvjetskog bratstva, znate već...egalite, fraterite, liberte...i evo da pokažemo našu nezaustavljivost, obznanimo da ćemo zajedno slaviti veliki dan, još većeg Martina Lutera, na 500 obljetnicu svečanog kidanja Kristova Tijela Otajstvenog http://visnews-en.blogspot.com/2014/12/pope-francis-receives-delegation-from.html

    Ispričavam se na sarkazmu, drugačije nisam mogao.Pretužno je ovo sve.

    OdgovoriIzbriši
  7. Lijepo da se Splendor opet javio.
    Inače, mislim da se tradicionalisti trebaju ujediniti međusobno, a onda stvoriti nove načine suradnje sa svima koji teže pravovjerju.
    Modernisti su pokazali svoje pravo lice: razaranje bez ikakvih vidljivih plodova, a neokonzervativci su zbunjeni jer vide da su živjeli u nekakvoj opsjeni posljednjih desetljeća, progoneći uglavnom tradicionaliste, onako u slobodno vrijeme.
    Svi će se istinski katolici polagano okretati Tradiciji.

    Kikii

    OdgovoriIzbriši
  8. Oho,
    kardinal Brandmueller u Zaitzkofenu!
    Kako se stvari kreću, možda bude prisiljen za koji mjesec tamo potražiti utočište pred liberalima i progresivcima.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Prvo se mijenja habit i konstitucije, potom slijedi promjena zbog tobožnjih i pojačanih pastoralnih potreba. Za izvornost redovničkim pravilima i konstitucijama više nema dovoljno prostora. Dalje sve ide samo od sebe. I na kraju nameće se pitanje, tko je ukrao katolicizam?! Kad ih papa Benedikt XVI. nije mogao dovesti u red, ne znam tko može!!? Glede pape Benedikta prije nego je postao Pontifeks, pok. Nadbiskup Lefebvre je izjavio nešto zanimljivo: ,,Kardinal je Ratzinger okružen od 400 vukova!"

      Kako je krenulo mogle bi se sve tradicionalne zajednice napuniti kardinalima Svete Rimske Crkve (što i ne bi bila tragedija, jer bi to bio konačni znak Božjeg čišćenja - Bolje je i to nego dolazak Antikrista) prije nego shizma postane službena, da se poslužim potonjim riječima blogera i bogoslova, Caritas et Veritas.

      Tko kaže da se iduća konklava mora održati u Rimu, te sa svim kardinalima-izbornicima!!?

      Teška vremena za katolike i Kristovo mistično Tijelo - Jednu i jedinu Katoličku Crkvu. Ionako je sve na Duhu Svetomu da se ne bismo hvalili tuđim ili svojim tobožnjim uspjesima.

      Sveti Apostoli Božji, pohitite nam, milošću Božjom i zagovorom Preblažene Djevice u pomoć!

      Izbriši
  9. Ovo me je iskreno rastužilo. Po dobru udarajmo, zlo okadimo i pohvalimo... Kad će samo ta tiha shizma već jednom postati i službena, pa da stvari nazovemo njihovim imenom?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kako je krenulo na lefebvrovskim slavljima će nas izgurati neokonzervativci kao drugovi devedesetih iz crkava. I Lexy doživljava metamorfozu. Očito su upalile devetnice sv.Filomeni koju mole trady svećenici. Važno je da se razbije onaj romantičarski stav o pokoncilskim pontifikatima i da u duhu Tradicije otpočne reforma. Mi dosadašnji tradicionalisti u svemu smo najmanje bitni. Držimo se onih rijeći serafskog oca Franje da s radošću i mirom odgovorimo na sve poruge i prijekore nakon dobro obavljenje zadaće.

      Kikii

      Izbriši