četvrtak, rujna 18, 2014

Pustošenje

Franjevke Bezgrješne znale su se i ranije oduprijeti nepravednim podvalama, tako su i na dekret prefekta Kongregacije za redovnike kojom im postavlja vizitatoricu s pravima komesarke, smjesta reagirale apelom na Vrhovno sudište Apostolske signature protiv proizvoljnog pridavanja ovlasti. Signatura kojoj je prefekt još uvijek kard. Burke, priznala je sestrama da imaju pravo i ograničila je ovlast vizitatorice ad inquirendum et referendum. (RORATE CÆLI)

Sestra Fernanda je kao vizitatorica pohodila aktivne franjevke Bezgrješne, a od Kongregacije za redovnike je zatražila da joj pošalje još dvije pomoćnice za kontemplativke. Dobila je dvije opatice klarisa:  D. Tiberio i C. Mondonico iz Protosamostana u Asizu i samostana Trojstva u Gubbiju. One su provele oko tjedan dana u dva samostana iz Alassija i Citte di Castello, "studiozno ispitujući sve sestre". Nisu krile svoje neodobravanje glede tradicionalne mise.


I što je bio njihov zaključak? "Vizitatorice su rekle redovnicama da se kod njih previše moli, da je previše pokore te da su kontemplativke 'previše zatvorene', što god to značilo za kontemplativne redovnice. Rekle su im da žurno trebaju program 'preodgoja' prema kriterijima II. vatikanskog". (RORATE CÆLI)

Nastavlja se, pak, zatvaranje njihovih muških samostana. Apostolski povjerenik je odlučio zatvoriti samostan Sv. Paškala u Beneventu, udaljen samo 40 km od matične kuće u Frigentu. Odluka je bremenita simbolikom jer je upravo u Beneventu nadbiskup C. Minchiatti, 22. lipnja 1990. potpisao dekret o uspostavi toga reda u svojoj biskupiji, a dan nakon toga zavjete je položilo trideset fratara.

Dušobrižništvo se u tom samostanu "odvijalo prema novom, a od stupanja na snagu motuproprija 'Summorum Pontificum', paralelno i prema tradicionalnom obredu. Osim dnevne klasične svete mise održavalo se i svakodnevno euharistijsko klanjanje. 

Nazočnost franjevaca Bezgrješne i njihova pastoralna skrb bila je to dragocjenija što u Beneventanskoj nadbiskupiji nijedan drugi redovnički ili dijecezanski svećenik nije celebrirao svetu misu prema drevnom obredu.

Tamošnji su vjernici zbog komesarske uprave ostali posve bez tradicionalnog obreda jer je franjevcima Bezgrješne zabranjena njegova celebracija, a sada su ostali i bez toga reda koji tamo ima svoj kanonski početak.


Jedna vjernica iz dotične dijeceze piše o tomu u pismu za blog Messainlatino.it i pita: 'sastoji li se reforma kojom se komesar šepirio da vraća taj red 'izvornom' duhu, u tomu da se zatvaraju marijanske kuće i da se tako lišava vjernike jedne nužne prisutnosti za 'salus animarum'- danas više nego ikada zbog širom rasprostranjene doktrinarne zbrke u dijecezi?'" (katholisches.info, messainlatino.it)

Situacija u kojoj se fratri nalaze zaista je potresna. Nakon početka komesarijata, mnogi su njihovi svećenici zatražili izlazak iz svoje kongregacije i potražili utočište kod biskupâ koji su ih bili spremni inkardinirati u svojim biskupijama. No, prema Tosattiju tomu bi mogao doći kraj jer je Papa prema jednoj indiskreciji zatražio popis takvih biskupa. Teško da će se sad koji odlučiti prihvatiti franjevce Bezgrješne znajući da će tako dospjeti na Franjinu crnu listu. Fratri su zaista u klopci.

Slike: ORBIS CATHOLICVS (1, 2)

4 komentara:

  1. Današnji vecernji grmi sa naslovnice Pobuna!!! Ono što je realnost je progon.Naslovnice sekularnog tiska signaliziraju transformaciju, mogli bi reći i "evoluciju" istine.Istina je nešto kruto, strogo osuđujuće i nema mjesta u novoj inkluzivnoj crkvi, koja ne isključuje nikoga, kao što ni Božje milosrđe ne isključuje(to je njihova mantra).Zato Kasper i može reći da je obrana Istine napad ne samo na milosrđe i njega, već i samog papu http://www.google.hr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0CBoQFjAA&url=http%3A%2F%2Frorate-caeli.blogspot.com%2F2014%2F09%2Fthe-game-is-up-on-synod-and-communion.html&ei=tTkbVI_RNOKI7Ab0_4HgCg&usg=AFQjCNHb8myXw6NQy8871PIubqAIqODcPA&bvm=bv.75097201,bs.1,d.d2s

    OdgovoriIzbriši
  2. Strašne i teške stvari! Važno je ostati pribran u cijelon kaosu i moliti se za Crkvu i papu!

    Kikii

    OdgovoriIzbriši
  3. Spasenje duša je vrhovni zakon. Zakon iznad svakog zakona.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Slažem se. Mons.Lefebvre nam je pokazao put. No, modernisti igraju pokvareno jer je sotona njihov učitelj. Ako nas ne mogu zatrovati liberalnim opsjenama, rado bi nas gurnuli u sedisvakantističke ludnice ili nam nametnuli progresivistički doživljaj papinstva. Mi nikada nismo bili pobunjenici: poniznost, strpljivost i nadnaravna svijest da Krist vodi svoju Crkvu saatavni je dio Tradicije. Pravovjerni su u svako vrijeme morali trpjeti. To je nasljedovanje Gospodina na putu na Kalvariju - stara je Misa to, uz ljepotu koralnih napjeva, paramenata i umjetničku dotjeranost svakog dijela.
      Jasno je da nas papa Franjo sve šokira, da mrzitelji Krista i Crkve likuju...a mi plačemo! No opet, molimo se za Sv.Oca i Crkvu!

      Kikii

      Izbriši