utorak, travnja 08, 2014

Plavi križ

Jučer je Papa primio u audijenciju tanzanijske biskupe na svršetku njihova pohoda ad limina. Tanzanija je mjesto nastanka dviju tradicijskih redovničkih zajednica koje su ukratko predstavljene u postu iz 2011. godine. Članak u talijanskoj La Stampi iz rujna prošle godine prenosi još nekoliko vrijednih informacija. 

S odobrenjem biskupa Oliverija, o. Kornelije M. del Zotto, jedini Talijan iz Ratzingerova Schülerkreisa te utemeljitelj i poglavar Kongregacije misionara sv. križa, osnovao je prvo talijansko središte svoje zajednice. Misionari su, dakle, danas osim u Tanzaniji, nazočni još u Brazilu, Peruu, Rumunjskoj i Italiji. Biskup ordinarij, poznat kao veliki promicatelj liturgijskih zamisli pape Benedikta XVI., osigurao si je i prije one sitne odmazde jednu tradicijsku kongregaciju. Izrazio je svoje zadovoljstvo "zbog ove nove prisutnosti posvećenog života na našem teritoriju", misijskog centra na putu Talijana iz Rima u Santiago de Compostelu.

Otac Kornelije je papi Benediktu XVI., za kojeg kaže da je "suptilan znanstvenik, osjećajan i nježan čovjek", tijekom zadnjeg njihova susreta poklonio svoju knjigu Anđeo čuvar.


Misionari i majke svetog križa djeluju u područjima velikog siromaštva; u istočnoj Africi imaju tri velike filijale, tri bolnice i razne kolegije i sirotišta u kojima hrane tisuće siromašnih svake godine. Jednu školu imaju i u Albi Iuliji (gdje je, usput rečeno, pokopan naš Brat Juraj). U Anápolisu u Brazilu imaju centar za djecu ulice, a u Peruu žive u jednoj faveli.


Majke sv. križa su u Njemačkoj preuzele vodstvo jednog doma za starije u kojem je korisnica bila jedna rođakinja pape Benedikta. Dostupan je jedan rad o povijesti tog doma pa možete pogledati slike kapele prije nego što su je sestre tradicionalizirale. Sada izgleda tako kako vidite na slici. List Petrova bratstva iz 2010. na trećoj stranici preporučuje čitateljima taj dom u kojem korisnici svakodnevno imaju sv. misu, krunicu, klanjanje, a onima kojima to zdravlje ne dopušta duhovnik dolazi u sobni posjet.


U vrijeme priznanja misionara 2004., imali su 3 svećenika, 7 braće s vječnim zavjetima, 20 s privremenim, 2 novaka i 17 postulanata. Godine 2009. bilo ih je već preko stotinu. Na raznim brazilskim stranicama se mogu naći vijesti o ređenjima kandidata za svećeništvo misionara sv. križa (1, 2...), jer se tamo školuju zajedno sa sjemeništarcima Apostolske administrature sv. Ivana M. Vianneya. Službena stranica Apostolske administrature ovog mjeseca je donijela gornju fotografiju sjemeništaraca kojima je msgr. Rifan, apostolski upravitelj, 3. travnja ove godine podijelio niže redove. Na početu i na kraju reda vidimo dva brata Kongregacije misionara sv. križa. Habit im je smeđi s kapucom, na prsima je našiven plavi križ, a opasani su također plavim pâsom s krunicom (bez rokete se bolje vidi ovdje). 

***
Ovo je stoti post s oznakom BENEDICTVS PP. XVI. U mjesecu u kojem će napuniti 87 godina.

Sastavljeno prema: La Stampasantantoniogemona.it
Slike: santantoniogemona.itpetrusbruderschaft.euadapostolica.org

1 komentar: