srijeda, srpnja 13, 2011

O Crux ave, spes unica!

U svibnju prošle godine L'Osservatore Romano je objavio članak o Papinskom povjerenstvu Ecclesia Dei, s popisom redovničkih zajednica i družbi apostolskog života koje mu pripadaju. Među njima se nalaze dvije kongregacije koje danas predstavljam s ono malo podataka koji su dostupni na internetu. Zanimljivo je da su nastale u Africi, a kako im nisu posve dostupne moderne komunikacijske mogućnosti, malo su poznate.

Najprije o utemeljiteljima; to su majka Marija Lidija Stieren, misionarka koja je 1976. osnovala Majke sv. križa, i nekadašnji profesor i dekan na Papinskom ateneju Antonianum, fra Kornelije M. Del Zotto koji je osnovao Misionare sv. križa kao mušku granu ove duhovne obitelji. Od svoga umirovljenja fra Kornelije, učenik i prijatelj pape Ratzingera, živi u tanzanijskoj Pumi, a spominje se 1999. u našim medijima kad je u Rimu predstavljao knjigu sjećanja pokojnog nadbiskupa Frane Franića. Majke su papinsko priznanje dobile 1991., a misionari 2004. Redovnice imaju četiri kuće u Tanzaniji i po jednu u Brazilu i u Münchenu, a redovnici su nazočni u Tanzaniji i u Brazilu.

Bavarka M. L. Stieren rođena je 21. srpnja 1923. u Fürstenfeldbrucku, a odrasla je u Olchingu. Nošena žarom svoga plemenitog srca da širi katoličku vjeru, ušla je u Tutzinšku misijsku benediktinsku kongregaciju, a od 1958. je djelovala u Tanzaniji. Družbu Majki svetog križa osnovala je 1976. sa sjedištem u Pumi. Bitne sastavnice duhovnosti ove redovničke zajednice su pravilo sv. Benedikta, liturgija časova, euharistijsko klanjanje, posveta Bezgrješnom Srcu Marijinu, rad za najsiromašnije, pomoć bolesnima i formacija mladeži.

Partnerstvo s njemačkom župom sv. Martina u Bad Honef Selhofu traje dvadesetak godina. Težište je na osiguranju zdravstvene skrbi, obrazovanju i na navodnjavanju, tako da zajednica u vrijeme suše dnevno hrani i do 5000 ljudi. Sestre su aktivne u obrazovanju stanovnika u gospodarskim i obrtničkim zanimanjima, a posebnu pozornost pri tom posvećuju djeci i mladeži koja su zbog side ostala siročad.

Suradnja s njemačkim liječnicima započela je kad je jedan kirurg naišao na misijsku postaju majke Marije Lidije, i za afričke uvjete našao dosta dobro opremljenu bolnicu. Otada njemački liječnici putuju u Pumu i tamo obavljaju operacije i domaćem medicinskom osoblju služe kao instruktori. Također dolaze i električari. Za predodžbu o sjedištu redovnica dovoljno je reći da je udaljenost od zračne luke Kilimandžaro do Pume 470 km, a kako nema pravih cesta za taj su put džipom potrebna dva dana.

Majka M. L. Stieren je umrla 17. travnja 2008. u Pumi. Na sprovod su doputovali i prijatelji iz Njemačke, ali i mjesni dužnosnici, pa čak i predsjednik Tanzanije. Naslijedila ju je majka Melanija koja s fra Kornelijem (na slici) nastavlja voditi ovu vrijednu redovničku zajednicu.

Sastavljeno prema/slike: diebadhonnefer.de, honneftal.de (1, 2), Il Popolo di Pordenone

Nema komentara:

Objavi komentar