četvrtak, siječnja 23, 2014

Rasplet

Napokon je poznata budućnost kompleksa bivšega sardskog sjemeništa u Cuglieriju koje je željela kupiti Ustanova Krista Kralja i Velikog Svećenika, kojoj nedostaje kapaciteta za smještaj svojih sjemeništaraca (vidi I. dio). Tko bi se u vrijeme opće raspuštenosti i vjerskog otpada mogao usprotiviti takvom plemenitom pothvatu?! Odgovor je, nažalost, sardski biskupi.

Namjeravani dolazak katoličke družbe apostolskog života izazvao je među njima pravu uzbunu, posebno nakon što je mjesna vlada izrazila spremnost za prodaju bivšeg sjemeništa Ustanovi ne nađe li se i drugih zainteresiranih kupaca za nadmetanje. Tako je zaboravljena građevina koju su još 1976. prodali regionalnoj vladi opet privukla pozornost biskupâ, koji su poduzeli sve da pomrse račun Ustanovi Krista Kralja. Kako nemaju vlastitih svećeničkih kandidata koji bi mogli ispunili toliku građevinu, dosjetili su se da u suradnji s pokrajinskim vlastima u desetljećima praznim prostorima otvore centar za integraciju doseljenika. To im je na koncu pošlo za rukom.

Prošlog petka su predsjednik pokrajinske vlade, gradonačelnik Cuglierija i predsjednik Sardske biskupske konferencije potpisali zajednički protokol. "Od nekadašnjeg Papinskog sjemeništa u Cuglieriju treba nastati 'međuvjerski i međukulturalni centar' pod vodstvom sardskog Caritasa [...]".

Čak su se pozvali na riječi bivšeg prvosvećenika jer novi centar "treba poslužiti milosrđu i ljudskom podupiranju slabih, kako je poticao papa u miru Benedikt XVI."

Što će se tu točno odvijati ne može se još jasno naslutiti iz iznesenih općenitih fraza.

"'Međuvjerski i međukulturalni centar' treba postati 'središnjom točkom integracije različitih naroda koji pokazuje na budućnost, kao simbol da je integracija moguća. Ne time što se ona podnosi, nego time što ju se oblikuje i promiče'- kaže tiskovna služba.

U protokolu stoji da će buduća 'aktivnost' koja će se odvijati u bivšem sjemeništu prvenstveno biti 'obrazovanje i istraživanje' o temi integracije migranata u povezanosti s obrazovnim inicijativama. Negdašnje Papinsko sjemenište iz Cuglierija treba 'promicati gospodarsko-socijalni razvoj i suradnju među sredozemnim državama te postati mjesto susreta i dijaloga'."

Izvor: katholisches.info

4 komentara:

  1. Ispričavam Vam se na brutalnoj iskrenosti, poštovani gospodine i brate u Kristu. Imate moju apsolutnu podršku, pratim Vaš blog izvjesno vrijeme. Čestitke, i Božji blagoslov!

    razočarani vjernik i hrv. branitelj

    OdgovoriIzbriši
  2. Draga braćo,
    situacija je od Koncila uvijek ista. Uvijek se čudimo, a modernisti pobjeđuju. Sada su, očito, zbilja odlučili dokrajčiti Tradiciju.
    Nema ništa od žalopojki po internetu.
    Treba nešto poduzimati i spašavati vjeru.
    Mirno, zdravo katolički, bez srdžbe i zastranjenja, ali se nipošto ne predati.
    Ne želim se ponavljati-jasno je koja snaga kod nas može povesti pokret za spašavanje katoličanstva.

    Kikii

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Svi se tradicionalisti moraju ujediniti u molitvi, postu i organiziranoj akciji protiv modernističkg korova koji se polako uvlači i u naš narod. Bog bi sigurno blagoslovio naša nastojanja da se nismo predali pasivizmu i međusobnim konfliktima.

      Augustin

      Izbriši
  3. Tome svemu pridonosi i pasivnost vjernika koji su uspavani i nista ne rade. Zašto dopustaju da biskupi s njihovom imovinom rade šta žele. Nažalost bojim se da ni kod nas nebi ništa bolje bilo, pogotovo jer mi nemamo nikakav red sklon Tradiciji na koji bi se mogli osloniti.
    L

    OdgovoriIzbriši