utorak, siječnja 21, 2014

Krunica G. N. I. K.

Blaženi Mihael iz Firence umro je na današnji dan 1522. Najpoznatiji je po iznašašću Krunice Gospodnje, odnosno Isusove, pobožnosti koja se u rijetkim oazama održala sve do sada (vidi 1, 2). Prenosim još jedan kratki oblik te krunice koji se nalazi na raznim stranicama i blogovima, a potječe iz knjižice koju su američki kamalduci preveli s talijanskog. U njoj se nalazi također životopis bl. Mihaela, dva duža načina moljenja ove krunice i još neke molitve. Knjižica ima imprimatur iz 1965., a može se pogledati ovdje. Krunicu Gospodnju kao nabožni predmet možemo vidjeti i za pasom ovih kamaldulaca montekoronina. Još takvih fotografija  iz prve polovice prošlog stoljeća možete pogledati na njihovoj Facebook-stranici.


"U ime Oca i Sina i Duha Svetoga.
Amen.

U prvoj desetki razmatrat ćemo djetinjstvo Gospodina našega Isusa Krista do Njegove dvanaeste godine. Osobito Njegovo utjelovljenje u utrobi Djevice Marije, rođenje u štalici, obrezanje, prikazanje u Hramu i izgnanstvo koje je pretrpio od svojih neprijatelja dok je još bio dijete.

Razmatrat ćemo također poniznost kojom se podlagao i bio na usluzi svojoj svetoj Majci i svetom Josipu, koji su ga s dvanaest godina pronašli kako u Hramu raspravlja s pismoznancima.

1 Zdravomarija, 10 Očenaša, 1 Slava Ocu

U drugoj desetki razmatrat ćemo život Gospodina našega Isusa Krista od Njegove dvanaeste godine do Njegove muke, promatrajući kako je On, božanska Mudrost, ponizno i milosrdno živio među ljudima do svoje tridesete godine. Pripravljao se na navještanje posteći četrdeset dana, a onda ga je krstio sv. Ivan Krstitelj.

Zatim je odabrao apostole, propovijedao svoj evanđeoski zakon i tvorio čudesa širom Palestine, trpeći progon i nebrojene teškoće.

1 Zdravomarija, 10 Očenaša, 1 Slava Ocu

U trećoj desetki razmatrat ćemo posljednji dio Otkupiteljeva života; Njegovu pregorku muku. Ušavši u Jeruzalem usred poklika naroda, ponizi sebe perući učenicima noge i ustanovi Svetu Euharistiju. Promatrajmo kako je nakon molitve u Getsemaniju tijekom koje se krvlju znojio, dopustio da ga Njegovi neprijatelji uhite i vežu, te vode od jednog suda do drugoga. Kako su ga pljuskali, ružili, bičevali na stupu i okrunili oštrim trnjem. Na koncu, nakon što je nosio križ na svojim ramenima do brda Kalvarije, razapeli su ga među dvojicom razbojnika i ispustio je svoju Presvetu Dušu za otkupljenje roda ljudskoga. Nakon smrti, iz Njegove je svete rane na boku potekla krv i voda.

1 Zdravomarija, 10 Očenaša, 1 Slava Ocu

U završnim molitvama razmatrat ćemo kako je naš Gospodin Isus Krist nakon što je Njegovo divno Tijelo bilo tri dana u grobu, opet ustao od mrtvih, ukazao se svojoj Blaženoj Majci i svojim učenicima. Također kako je postavio svetog Petra za poglavara Crkve, zapovjedio svim apostolima da idu u svijet propovijedajući vjeru i otpuštajući grijehe. Nakon četrdeset dana je uzašao na nebo o desnu Vječnog Oca, odakle će doći suditi žive i mrtve.

2 Zdravomarije, 3 Očenaša, 1 Slava Ocu.

Vjerovanje.

℣. Klanjamo Ti se Kriste i blagoslivljamo Te.
℞. Jer si po svojem svetom križu otkupio svijet.

Pomolimo se.

Gospodine Isuse Kriste, Sine Boga živoga, u čiju smo čast molili ovu krunicu, stavi svoju muku, svoj križ i svoju smrt između naših duša i suda svojega, sada i na čas naše smrti te nam udijeli milost i milosrđe, vjernim mrtvima pokoj i oprost, svojoj Crkvi mir i slogu, a nama grješnicima oproštenje i vječnu slavu. Koji živiš i kraljuješ u vijeke vjekova. Amen."

Izvor: thechapletofourlord.weebly.com/
Slika: Camaldolesi Coronesi

Nema komentara:

Objavi komentar