subota, siječnja 04, 2014

Iz punine vjere

Kako je bilo i najavljeno, zajednica sestara Klanjateljica Kraljevskog Srca Isusa Krista Velikog Svećenika od ove godine premješta svoj međunarodni novicijat u Njemačku, u bivši samostan oblata Bezgrješne u starom hodočasničkom stjecištu Maria Engelport. Poglavarica majka Marija Karolina stigla je s manjom skupinom sestara već 30. prosinca 2013. kao prethodnica, da pripravi sve za dolazak ostalih redovnica. Budući da zajedno s Ustanovom Krista Kralja i Velikog Svećenika čine jednu duhovnu obitelj, kao duhovnik je stigao jedan njihov svećenik i klerički oblati, odnosno braća Ustanove koja obavljaju razne praktične poslove.

Oblati Bezgrješne koji su živjeli u tom samostanu, službeno su se oprostili od Maria Engelporta 8. prosinca 2013., no mise su u crkvi služene sve do Nove godine. Od 2. siječnja 2014. svete mise i molitva časova su prema izvanrednom obliku rimskog obreda.

Budući da su do sada u samostanu živjela samo dvojica starijih oblata (jedan šezdeset i sedmogodišnji svećenik i jedan pedesetogodišnji brat), očekuje se da će dolazak skupine od dvadesetak postulantica i novakinja Klanjateljica Kraljevskog Srca Isusova dati novi polet ovom hodočasničkom mjestu. Poglavarica ističe da je rad s mladeži jedan od prioriteta njihove zajednice. Žele dati mogućnost mladima da dožive živu Crkvu, da se sa sestrama, čija je prosječna dob daleko ispod trideset godina, zajedno mole, druže, pjevaju...


Već možete pogledati novu internetsku stranicu sestara koja ukratko predstavlja ovu redovničku zajednicu i donosi raspored ispovijedi, svetih misa, euharistijskog klanjanja i korske molitve.

Svetci koje ističu kao svoje osobite uzore su sv. Franjo Saleški i sv. Ivana de Chantal (o njoj na stranicama zagrebačkih vizitatinki: kratki životopis, litanije i prezentacija) koji su neumorno radili za spas svojih bližnjih. Prvi kao ženevski knez-biskup, a druga najprije kao udana žena, a nakon što je postala udovica kao majka svoje mlade duhovne obitelji. Primjer ovih velikana upućuje sestre da budu spremne pomoći ljudima današnjice- Iz punine vjere za bolji svijet u Kristu.

Sestre žele živjeti u stvarnoj prisutnosti Kristovoj, zato su tradicionalna sveta misa, latinski pjevana korska molitva i klanjanje Presvetom Sakramentu okosnica njihova dana.

Molitva ih, pak, vodi k djelotvornoj ljubavi. Nastoje sjediniti u svom životu poziv biblijskih učenica Marije i Marte u molitvi i radu.

Klanjateljice žele da Maria Engelport i dalje bude otvorena kuća, zato sve srdačno pozivaju k sebi jer su samostanska crkva i milosni oltari svima dostupni, a također rado preuzimaju razne osobne nakane i u molitvama ih iznose pred Gospodina.

Proštenište Gospi od Engelporta i svetoj Ani koje tu postoji od srednjovjekovlja opstat će, dakle, i u XXI. st. zahvaljujući mladim sestrama koje vole staru misu, obred koji- kako kaže sestra Karolina- i danas dira srce i dušu ljudi.

Prema: rhein-zeitung.de (1, 2), bistum-trier.de, kloster-engelport.de
Slika: Orbis Catholicus Secundus

Nema komentara:

Objavi komentar