nedjelja, listopada 13, 2013

Od Benedikta do Benedikta

Pročitali smo kod Tome da je prije dva dana Društvo za promicanje tradicionalne mise Benedictus primljeno u Međunarodnu federaciju Una voce. No, svako malo doznajemo o redovničkim zajednicama ili laičkim udrugama koje prepoznaju vrijednost klasične mise i promiču je. Evo nekoliko riječi o još jednoj takvoj udruzi. Blog Sancrucensis, cistercitskog koludra dom Edmunda, 8. listopada izvješćuje o tradicionalnoj misi u opatiji Heiligenkreuz u organizaciji Udruge sv. Benedikta, zaštitnika Europe. Misio je dom Hervé, opat Triorsa, opatije koja je proizašla iz Fontogombaulta.


Udruga je nastala 1967., dakle nakon što je papa Pavao VI. patrijarha zapadnog monaštva 1964. god. proglasio zaštitnikom Europe, apostolskim pismom Pacis nuntius (lat., it.). Na važnost Benediktova pravila i kršćanskog identiteta europske kulture upozorio je i bl. Ivan Pavao II. u apostolskom pismu Sanctorum altrix, povodom 1500. obljetnice rođenja sv. Benedikta. 

Članovi u skladu s Pravilom sv. Benedikta teže tomu da se ništa ne pretpostavi Kristu i Božjim zapovjedima. Nastoje braniti prava Crkve i njegovati njene tradicije. Tu spada i promicanje uporabe latinskog jezika, donedavno zajedničkog jezika cijele Europe na čiju je važnost upozoravao mudri papa Benedikt XVI. Jedno od njegovih važnih djela je i osnutak Papinske akademije latiniteta.

Udruga je proširena u četrnaest zemalja i ima više od pet stotina članova koji u suradnji s benediktinskim i cistercitskim opatijama organiziraju razne konferencije sa svrhom promicanja u Europi kršćanske kulture. Također se trude oko obrane svetosti obitelji, promicanja socijalnoga nauka Crkve i osobito katoličkih škola kao učinkovitoga sredstva za širenje kršćanske kulture. Više o ovoj udruzi možete doznati na stranici Papinskog vijeće za laike koje je 11. srpnja 1988. Udrugu sv. Benedikta, zaštitnika Europe priznalo kao međunarodnu udrugu papinskog prava.

Slika: Sancrucensis

2 komentara:

  1. Inače...osnutak Papinske akademije latiniteta jedan je od pokazatelja da pola čovječanstva:
    a) nije u pravu kada se radi o latinskom jeziku
    b) živi u dubokom neznanju
    c) ne poznaje samoga sebe i identitet civilizacije kojoj pripada...

    I čestitam Benediktusima na članstvu! +

    OdgovoriIzbriši
  2. Odlična formulacija, draga sestro u Kristu!
    Vratiti se korijenima kako se stablo Crkve ne bi još i više osušilo.
    Pridružujem se čestitkama Benedictusu! +
    brat Atanazije

    OdgovoriIzbriši