nedjelja, kolovoza 04, 2013

Dođi, zaručnice Kristova

Blog Cordialiter je u dva navrata (1, 2) izvijestio o svečanostima u svetištu Gospe od Dobrog Savjeta u Frigentu o kojem se skrbe franjevci Bezgrješne. Jučer je o tome izvijestio i katholisches.info.

U četvrtak, 1. kolovoza 2013., redovničko odijelo obuklo je 12 djevojaka. Tradicionalnu svetu misu, što je do 11. kolovoza još moguće,  služio je suutemeljitelj ove kongregacije, o. Gabrijel Marija.


U petak, 2. kolovoza 2013., čak 16 mladih franjevki Bezgrješne položilo je privremene zavjete, a oko četrdeset drugih obnovilo svoje privremene zavjete. Klasičnu sv. misu je ponovo služio o. Gabrijel, a zavjete sestara primio je o. Stjepan Marija, utemeljitelj. Prošle godine sam izvijestio koliko se broj novih ulazaka povećao nakon što su prihvatili tradicionalnu misu.

Otac Stjepan nije spominjao najnoviju situaciju u kojoj se zajednica našla, nego se usredotočio na govor o posvećenom životu koji je nebeski život ako redovnica velikodušno odgovori na poziv, zauzimajući se ozbiljno za vlastito posvećenje.

Dok je dosadašnji poglavar sestrama na glavu stavljao vijence, kor sestara je pjevao Veni sponsa Christi, accipe coronam quam tibi Dominus preparavit in aeternum (Dođi, zaručnice Kristova, primi vijenac koji ti je zauvijek pripravio Gospodin).


Katholisches.info izvješćuje da se nazire kako će svećenici i zajednice ove kongregacije većim dijelom poslati pojedinačno molbe povjereniku da i dalje mogu nastaviti služiti sv. mise prema drevnom obredu. No, nejasno je može li im on sam to dopustiti ili treba stići dopuštenje s nekog višeg mjesta.

Poznato je da su se franjevci Bezgrješne ogradili od bilo kakve peticije koja bi mogla stvoriti dojam neposluha, međutim u akciji prikupljanja potpisa koju je pokrenuo R. de Mattei na stranici Corrispondenza Romana,  i kojom se traži da se ovoj vrijednoj kongregaciji dopusti neometan pristup klasičnoj misi, u ovih nekoliko dana prikupljeno je više od 2000 potpisa. Obrazac je dostupan na više jezika.

Nema komentara:

Objavi komentar