srijeda, kolovoza 07, 2013

Većina i manjina

Razgovor s glasnogovornikom franjevaca Bezgrješne, o. A. Apollonijom, o zadnjim zbivanjima povezanim s tom redovničkom zajednicom.

"Nastavlja se rasprava o imenovanju povjerenika za franjevce Bezgrješne i zahtjevu koji uporabu starog misala podvrgava višem odobrenju. Internetske stranice i tradicijski blogovi oštro kritiziraju mjere. Sveta Stolica je preko vatikanskog glasnogovornika, o. F. Lombardija, pojasnila da odluka nikako ne niječe motuproprij Benedikta XVI., nego da je isključivo povezana s napetostima koje postoje unutar ove redovničke ustanove. Vatican Insider zamolio je generalnog prokuratora franjevaca Bezgrješne, o. A. Apollonija, da odgovori na neka pitanja o razlozima postavljanja povjerenika.

- Zašto je Vatikan odlučio poslati apostolskog pohoditelja vašoj ustanovi?

Zato jer je to tražila manja skupina fratara koji se ne slažu sa stilom upravljanja oca utemeljitelja i generalnog poglavara, te njegovom voljom da promiče 'vetus ordo' unutar ustanove uz 'novus ordo', u skladu s motuproprijem 'Summorum Pontificum' i naputkom 'Universae Ecclesiae'.

- U kojoj je mjeri pitanje uporabe starog misala utjecalo na odluku o slanju apostolskog vizitatora?

Imalo je veliki utjecaj jer je spomenuta skupina subraće optužila oca utemeljitelja da je nametnuo 'vetus ordo' cijeloj ustanovi. Optužba je apsolutno neistinita, no povjerovalo joj se, a naši pokušaji da dokažemo njenu lažnost bili su uzaludni. Ta se lažna optužba proširila poput naftne mrlje jer su je toliko puta ponovile razne novine i informativne agencije, s velikom štetom dobrom glasu našeg oca utemeljitelja i ustanove.

- Tradicijski blogovi i internetske stranice reagirali su na ovu vijest o postavljanju povjerenika i na odluku da uporabi starog misala mora prethoditi zahtjev za odobrenjem, kao na 'poricanje' motuproprija Benedikta XVI. Dijelite li takvo tumačenje? Kako tumačite odluku u tom pogledu?

Otac Lombardi je dobro pojasnio da odluke glede naše ustanove ne poriču motuproprij. No, još čekamo autentičnu interpretaciju liturgijskih odredaba Svete Stolice glede našeg instituta. Zapravo, nije jasno, primjerice, tko su 'kompetentni auktoriteti' koji daju spomenuta odobrenja: povjerenik, Kongregacija za redovnike, Papinsko povjerenstvo 'Ecclesia Dei', mjesni ordinarij, jedan od njih ili svi?

Nadamo se da je to privremena stegovna odredba i da ćemo uskoro dobiti odobrenje da celebriramo i prema starom redu, kako smo uvijek činili; bez trenutačnih ograničenja koje nas- osim ako nema boljeg razloga- lišavaju univerzalnog prava koje nam daju motuproprij 'Summorum Pontificum' i naputak 'Universae Ecclesiae'.

- Jesu li neki članovi Vaše ustanove imali kakvu ulogu u širenju ovog tumačenja?

Ne.

- Kad ste zatražili pojašnjenja glede nekih naših članaka, uvijek ste naglašavali da niste koristili jedino stari misal i da su sve odluke donesene imajući na umu odredbe motuproprija. Je li istina da je prije apostolske vizitacije Povjerenstvo 'Ecclesia Dei' pozvalo franjevačku braću Bezgrješne na razboritost u načinu proširenja uporabe starog misala?

Da, nastojali smo raditi s najvećom razboritošću i diskrecijom, s obzirom na naše partikularno pravo koje daje Generalnom kapitulu na zasjedanju 'vrhovni auktoritet u ustanovi' (Konstitucije, § 81). Zadnji Generalni kapitul održan 2008. odredio je da Generalno vijeće (tj. o. Stefano M. Manelli i njegovih pet savjetnika) napravi protokol glede uvođenja 'vetus orda' u naše zajednice. To je učinjeno u obliku pisma poslanog 21. studenog 2011. Papinsko povjerenstvo 'Ecclesia Dei' pažljivo je prosudilo to pismo u skladu s namisli Svetog Oca Benedikta XVI., no ta službena prosudba nije uopće uzeta u obzir tijekom razvijanja našeg slučaja. To se čini neobjašnjivim i jako žalosti. Povjeravamo naš slučaj Nebeskoj Odvjetnici, Kraljici Serafskoga reda."

Izvor: Vatican Insider
Slika: Messainlatino.it

Nema komentara:

Objavi komentar